Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На сайта на Общината може да бъде попълнена анкета за качеството на закуските

В Община Плевен очакват повишение на единния разходен стандарт за ученик

Там продължават да търсят най-добрия вариант за предоставяне на качествени безплатни закуски на децата в начален курс

| Интервю
Елина Димитрова
Снимка: Латинка Светозарова

Със сигурност ще се стигне до повишение на единния разходен стандарт. Такава прогноза направи пред БНР Елина Димитрова, заместник-кмет на Плевен с ресор "Проекти и хуманитарни дейности".

Община Плевен продължава да търси най-добрия вариант за предоставяне на качествени безплатни закуски на децата в начален курс.

Всичко започва със сигнал на родител. Следва обща родителска среща с училищното ръководство, представители на отдел "Образование“ на Община Плевен и ангажираната с проблема Наталия Цанева, която е общински съветник. 

"Качеството на закуските се  е подобрило. Предлага се друг вид. Родителите са по-доволни. Остава обаче въпросът какво е качеството в другите училища, където има деца от първи до четвърти клас", посочи пред Елина Димитрова. 

Появиха се недоволни родители и от други училища, разказа тя. 
"Това получи обществен отзвук. Проблемът трябва да се реши за всички. Идеята е доколкото  е възможно да контролираме и да повлияем предлагането на качествени и здравословни храни във всички училища, за които община Плевен е първостепенен бюджетен разпоредител. Училищата сами избират доставчиците на закуски за децата. Не може да влияем на избора. Но като първостепенен бюджетен разпоредител, може да се поинтересуваме как тези средства се използват. По този повод решихме да направим една анкета, която е качена на сайта на община Плевен. Тя е насочена към родители и учители във всички училища. Оценява се качеството на закуските по 5-степенна скала. Вече има 300 попълнени. Анонимността е гарантирана. Анкетата е активна до края на месец март". 

В края на месеца ще бъде пусната още една, която ще бъде по-подробна и ще бъде насочена към директорите на училища, от които ще се очаква да направят оценка на закуските, които се предлагат на учениците, посочи Елина Димитрова. 

"Искаме да сравним и да направим пълен анализ. Защитена е тяхната конфиденциалност, но ще декларират, че това, което са дали като отговор, отговаря на истината". 

Хубаво е да можем да произвеждаме сами здравословни закуски, както прави община Троян. Но училищата ни са доста повече, обясни тя и посочи, че все пак общината има идеи, свързани със социалната политика. 

Ще поканим и диетолози, категорична е Димитрова. 

"Процесът няма да е едностранен. Решенията ще бъдат взети на обща среща между директорите на училища, фирмите - доставчици, диетолозите и родителите".

Един лев е твърде малко за закупуването на качествена закуска, отчете още зам.-кметът.

Целта на общинарите е да се справят с проблема до началото на следващата учебна година.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски дава изявление в сградата на Народното събрание - 9 юли 2024 г.

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието.  В НС заседава ПГ на ДПС, но без..

публикувано на 09.07.24 в 18:11
О-в Лесбос, Гърция, 6 юли 2024 г.

Тежка пожарна обстановка в Гърция

Отново е тежка пожарната обстановка в Гърция. Температурите надминаха 40 градуса при много силен вятър.  Мащабни сили на пожарната, Гражданска защита, армията и много доброволци се опитват да ограничат движението на огъня до град Патра.  Гъст дим от горящи дървета се стеле над четири района. Евакуират жители и туристи. Гасят и по въздух с..

публикувано на 09.07.24 в 18:03
ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" с нов  изпълнителен директор

ТЕЦ "Бобов дол" е с нов изпълнителен директор - инж. Чавдар Стойнев, който досега работи в "Топлофикация Перник". Досегашният изпълнителен шеф на централата инж. Любомир Спасов, който също е перничанин, ще остане да работи в ръководството на ТЕЦ-а.  Новият изпълнителен директор Чавдар Стойнев не отрече за БНР, че ще заеме поста, но процедурите по това..

публикувано на 09.07.24 в 17:53
Папа Франциск

Папа Франциск изрази огорчение от атаките срещу детската болница в Киев

Папа Франциск изрази огорчение от атаките срещу главната детска болница в Киев и училище, подслоняващо разселени палестински семейства в Ивицата Газа.  Светият отец е научил с дълбоко прискърбие новините за атаките срещу медицински центрове в Киев, включително срещу най-голямата детска болница, както и срещу училище в Газа.  Папата изразява своето..

публикувано на 09.07.24 в 17:36

Терзиев оттеглил заповедта за спиране на проекта за Войнишкия паметник

Кметът на София Васил Терзиев е оттеглил заповедта си, с която спира проекта от Мемориала за Софийската желязна дивизия. Решението е било съобщено по време на заседанието на комисията по култура в столичната община. По-рано през деня на среща с кмета Терзиев от Камарата на архитектите в България (КАБ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Съюза на..

публикувано на 09.07.24 в 17:28
Снимката е илюстративна

Пожар гори край град Камено в близост до "Лукойл Нефтохим Бургас"

Пожар гори в местността "Герените" край град Камено, в близост до "Лукойл Нефтохим Бургас".  Огънят е изпепелил една къща и дървена барака.  Директорът на Регионална служба за пожарна безопасност и защита на населението старши комисар Николай Николаев заяви за БНР, че огънят е овладян и няма опасност да навлезе на територията на рафинерията.   Няма..

публикувано на 09.07.24 в 17:21
Атанас Зафиров

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия мандат.  Това заяви изпълняващият функциите председател на социалистите Атанас Зафиров след заседанието на Изпълнителното бюро: "По отношение на третия мандат потвърждаваме нашата готовност, независимо кой ще бъде носител, да участваме активно в процеса на диалог и търсене на..

публикувано на 09.07.24 в 17:15