Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Няма да има рязко повишаване на цената на електроенергията

Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

Няма да има рязко повишаване на цената на електроенергията, свързана с предстоящата пълна либерализация на пазара след първи юли. Това заяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, който участва в кръгла маса, по темата.

"Цената от 1 юли ще бъде определена с решение на Министерски съвет. Той ще определя т. нар. "базова цена", върху което ще има една компонента, която и към момента съществува и тя е в размер на 7% и се определя от КЕВР. Самата базова цена тепърва Министерски съвет ще излезе с решение как да бъде точно определена, но няма да предполага рязко повишаване цената на електроенергията".

Иван Иванов заяви, че е категорично против цената на електроенергията за битовите потребители да се променя с решение на КЕВР преди 1 юли заради дефицита във Фонд "Сигурност на енергийната система": 

“Защото няма е мотивиран отговор, който да дам на потребителите, че цената им се повишава, за да се осигурят средства за преференциалните цени, било за електроенергията, произвеждана от топлофикациите като когенерация, било за потребителите на Възобновяема енергия - главно тези, които до 2012 година са въвели в експлоатация своите обекти, било заради американските централа AES, която също така работи на цени, които са по дългосрочен договор за изкупуване”. 

Има обективни причини за дефицита и те са в срива в цената на квотите за въглеродни емисии, както и в срива в борсовата цена на тока от края на 2023 година, но не са взети мерки, за да се попълни дефицитът на време, каза Делян Добрев. На журналистически въпрос как може сега да бъде попълнен дефицитът, той отговори: 

“Искате да ви кажа, че единственият начин е през крайната цена?! Това е един от начините! Надявам се да не се стигне до там, защото ако трябва да бъде платена от потребителите, това би означавало 20% увеличение на тока за всички - и за бизнеса, и за домакинствата”. 

На журналистически въпрос как да бъде покрит дефицитът от 1 милиард лева във фонда Иван Иванов отговори: 

“Вариантите са да постъпят средства, включително и от републиканския бюджет”. 

Добрев не изключи вариант средствата за попълване да дойдат през бюджета. 

“Стига да има средства! Според мен прокламираните 1 милиард излишък към февруари са фалшиви, защото те са обект на една счетоводна операция - средства, прехвърлени в отделна сметка в края на миналата година, сега се връщат в Бюджета - един кух приход”. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите Военното на Н.В. училище. Капитан Илев почина  малко преди да навърши 101 години.  Председателят..

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията. В засиленото наблюдение на различни плажове в страната участват служители  на полицията и на..

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара планира в района на върховете Купена, Жълтец и Ботев от мълния загинаха баща му и 11-годишната сестра на..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата офанзива вчера са били убити най-малко 80 души. Израелските военни обясниха, че тя се налага, за да..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. Пред екипа, придружаващ българския отбор на Игрите, Георги Пеев сподели: "За да покажем с..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав текст от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто. По думите му става дума за 6,5 милиарда..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса...

публикувано на 23.07.24 в 19:30