Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметски избори в редица села

Снимка: БТА

Частични избори за кмет на населеното място се провеждат днес в пернишкото село Черна гора.

Двама са регистрираните кандидати. Гласуването ще се проведе в една секция, разположена в местното читалище.

До новия вот се стигна, след като на балотажа на проведените миналата година местни избори двамата кандидати постигнаха еднакъв резултат от 49 цяло и 11 процента.

Редовен избор за кмет се провежда в петричкото село Струмешница.

Четири месеца след местните избори гласоподавателите там са намалели с над 50, показва избирателният списък.

Този факт променя и начина на гласуване, потвърдиха от Общинската избирателна комисия. Тъй като избирателите са под 300 - правото на глас ще бъде упражнено само на хартиена бюлетина.

До поредния вот се стигна, след като на балотажа на 5 ноември, миналата година, двамата претенденти изравниха резултата си и събраха по 110 гласа.

Днес жителите на Струмешница ще избират между две партийни кандидатури - на БСП и на ГЕРБ.

В севлиевското село Стоките днес избират кмет, след като вотът през октомври миналата година беше обявен от съда за недействителен.

Изборът е между трима кандидати, предава кореспондентът ни Велина Махлебашиева.

Избирателите в с. Стоките отново ще отидат до урната в единствената секция в населеното място заради неправилно отчетени недействителни бюлетини на втория тур на последните местни избори. Имащите право на глас в Стоките са 181 души. За тяхното доверие в надпреварата влизат кандидати на ГЕРБ, "БСП за България" и един независим. Двама от тях са кметували в предишни мандати.

До участие и в днешния вот няма да бъдат допуснати жителите на 6-те съставни села на кметство Стоките. Те нямат право да гласуват, заради законодателен пропуск, което стана причина за жалби до съда и до ЦИК.

В отговора на Избирателната комисия беше посочено, че според актуалния регистър, кметство Стоките включва територията единствено на село Стоките.

Нови частични избори за кмет ще се състоят в селата Черноок и Житница в община Провадия, Варненска област.

На балотажа през ноември миналата година в двете населени места кандидатите получиха  равен брой гласове.

Частични избори за кмет има и в чепеларското село Забърдо.

Двама са кандидатите, след като избраната през октомври Здравка Черпокова  подаде оставка по семейни причини. Тя е дъщеря на един от сегашните  кандидати и бивш кмет Валентин Черпоков. 

Днес частични местни избори за кмет ще има и във врачанското село Паволче и мездренското село Люти брод, предава кореспондентът ни Ива Антонова.

Близо 600 души ще избират между трима кандидати. Те са от ГЕРБ, "Възраждане" и "БСП за България". До частичния вот се стигна, след като кметът, избран миналата есен, се отказа от поста по здравословни причини.

Избирателната секция, в която има едно устройство за машинен вот, се намира в селското читалище. Тя е достъпна за хора с увредено зрение и затруднено придвижване. Ще има и подвижна урана за гласуване. Отпечатани са 700 бюлетини.

ФБ страница на с. Паволче

В мездренското село Люти брод близо 230 гласоподаватели ще избират между кандидатите на  ГЕРБ и "Български възход". До частичния вот се стигна, след като на Коледа почина кметът, избран през есента.

Отпечатани са 300 бюлетини. Разкрита е и подвижна избирателна секция.

Избори за кмет ще има тази неделя и в село Могилино, община Две могили на Русенска област.

Трима са кандидатите, а до тези повторни избори се стигна, след като на 5 ноември миналата година двама от претендентите получиха равен брой гласове, предава кореспондентката ни Ася Пенчева.

За доверието на жителите на село Могилино ще се борят кандидатите Камен Раев, Анелия Александрова и Юсеин Хасанов. През ноември Камен Раев бе представител на "БСП за България", но е сменил политическата си ориентация и сега ще представя партия ГЕРБ. Анелия Александрова е кандидатът на "Възраждане", а новият играч в битката е Юсеин Хасанов от ДПС.

По данни на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" от края на миналата година в Могилино има 154 жители по постоянен адрес, а по настоящ – 148. Според Общинската избирателна комисия в Две могили обаче в избирателните списъци са имената на 125 човека в Могилино.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън и Ицхак Херцог

Блинкън: Израел да допусне още хуманитарна помощ в Газа, "Хамас" да приеме предложението за примирие

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел да допусне повече хуманитарна помощ в ивицата Газа, а "Хамас" да приеме час по-скоро предложението за примирие. Паралелно с усилията ни за сключване на примирие работим за осигуряване на повече хуманитарна помощ за населението на ивицата Газа, заяви Блинкън при срещата си с..

публикувано на 01.05.24 в 15:15
Делян Пеевски

И Делян Пеевски поиска отмяна на решението за частна детска болница

Призовавам служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница, взето във вторник от Министерски съвет. Това се казва в позиция на ДПС, в която се цитира лидера Делян Пеевски. "Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси..

публикувано на 01.05.24 в 15:05
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Над 200 хиляди са нарушенията на трудовите права в България през миналата година

За миналата година има над 200 хиляди нарушения на трудовите права в България . Това съобщи пред БНР Пламен Димитров, президент на КНСБ. Нарушаването на правото на синдикално сдружаване от миналата година е криминализирано, напомни още той. Димитров о бърна внимание на проблема с работещите бедни у нас.  " Когато над 750 хиляди българи..

публикувано на 01.05.24 в 14:45
Кирил Петков и Христо Иванов в пленарната зала на парламента, 15 юни 2023 г.

ПП-ДБ внася сигнал до ДАНС за проверка на разрешението за частна детска болница

"Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор“, посочват от пресцентъра на ПП-ДБ в прессъобщение до медиите по повод решението на Министерския..

публикувано на 01.05.24 в 14:44

Напрежение сред протестиращите в Калифорнийския университет в Лос Анджелис

До напрежение се стигна между пропалестински и произраелски протестиращи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Зам.-кметът на града съобщи в социалната мрежа Х, че университетът е извикал полиция. Група контрадемонстранти са се опитали да съборят палатковия лагер на пропалестинските протестиращи в кампуса на Калифорнийския университет. Полицията..

публикувано на 01.05.24 в 14:05

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде забранен",..

публикувано на 01.05.24 в 13:56
Мемориална музейна зала 2

Марио Шуптов: Перущица има огромен принос за Априлското въстание

Перущица има огромен принос за Априлското въстание със своята 9-дневна борба. Това разказа пред БНР Марио Шуптов, уредник на Историческия музей в Перущица "Въстаниците са позиционирани на шест места. Планът е бил за кръгова отбрана, за да се спечили време преди да дойде Хвърковатата чета на Бенковски. В последствие се оказва, че не се..

публикувано на 01.05.24 в 13:49