Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Евентуална непослушност, твойто име е Ротация

| Коментар

Оня ден беше 8 март, един страхотен празник, в който министрите в оставка направиха отчет за дейността си и чак след това се потопиха пълноценно в мероприятията, посветени на най-прекрасния пол.

Не знам за вас, за мен жените са най-превъзходният пол на планетата, особено колежките, тоест манекенките, интелектуалките и поетесите.

Кажи-речи няма сериозен поет, който да не е надраскал някое стихче за това биологическо и социално чудо - жената!

Например шотландският нехранимайко Робърт Бърнс е наредил сума ти високопланински рими за разни моми и невести, които е срещал по стръмния си житейски път.

Една девойка му постлала легло, друга се разхождала в цъфналата ръж, трета го в устата целунала бърже, а той я гледал мила, засмена.

А сега след историческия 8 март 2024-та се очаква да се проведе ротация в правителството, след което за пръв път жена ще стане редовен министър-председател на Република България. Досега сме имали само една служебна премиерка в дълбините на 90-те години на 20 век - Ренета Инджова.

Сега при ротацията на върха на правителството трябва да се извиси Мария Габриел.

Евентуално.

Тя няма да е премиерка-послушанка - така я наръча Бойко Борисов и тя може би ще го послуша, и ще стане най-вироглавата премиерка в историята на България. На нейно място и аз покорно бих изпълнил наставлението да стана непослушен и абсолютно независим.

Като имаме предвид, че ще е въобще първата редовна премиерка, Мария Габриел има всички шансове действително да стане най-непослушната от своя вид.

Тя ще бъде непокорната Баба Шапокляк на българската екзекутивна власт. Разбира се, това ще стане, само ако е рекъл Господ и още няколко човека, на които Мария Габриел няма да е послушница.

Тя ще е независима жена и професионалист, а нищо чудно да стане и още по-външен министър, отколкото беше досега.

Евентуално.

Има такива стереотипи за женския пол, че видите ли, жената била същество с непредсказуеми промени в настроенията. Бай Уилям Шекспир някъде из пиесите си беше написал: непостоянство, твойто име е жена.

Ние сме против тия стереотипични представи за женския организъм от тъмните векове на Ренесанса. В наше време виждаме как жените проявяват упорито постоянство и монолитност на характера. Мария Габриел е строго непослушна, а например Бойко Борисов има някои промени в настроенията.

Едно време сутрин и вечер вдигаше и сваляше ДДС, или вдигаше и сваляше “Белене”, следвайки амплитудите на кръвното си налягане. Но тогава имаше предвидимост, защото се знаеше, че сутрин премиерът сваля кръвно, ДДС и “Белене”, но вечерта отново ги издига.

Сега вече само в рамките на едно изречение Борисов може да отиде и на избори, и на преговори за ротацията.

Започва изречението с омерзение към ПП-ДБ, разглабя Сглобката и тича с писъци на избори; но към края на същото изречение се сеща, че ПП-ДБ са му партньори в ориентацията и джентълмени, следователно страната няма нужда от нови избори - и Борисов отново реставрира Сглобката. И праща някой непослушен преговорен екип да се пазари от негово име.

Тия качества - непостоянство, склонност към писъци, семейни сцени, трошене на чинии - това стереотипно го приписваме на жените. Но както виждаме, това е неправилно - и дори най-мъжественият български политик също носи в себе си такива черти.

Евентуалност, твойто име е…

…Ротация - ех, няма да е лесно

да угодим изцяло на Коконата.

Отново сме в дълбока неизвестност -

ма точно като Пепи Еврозоната. 

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал. На благотворителния бал на "Ротари клуб"- Монтана са предложени на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както и картини на..

публикувано на 30.04.24 в 22:50

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38