Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага фермерите да не бъдат задължени да държат част от земите непроизводителни

Снимка: БГНЕС

Фермерите в ЕС вече да не бъдат задължени да държат минимална част от обработваемата си земя под угар, предлага Европейската комисия като част от обещанието си да намали административната тежест върху земеделските стопани.

Фермерите ще трябва да запазят съществуващите насаждения на своите земи, но вече няма да бъдат задължени да държат минимална част от обработваемите площи като непроизводителна, например земя под угар. Вместо това, те ще могат доброволно да избират дали част от площта им да остане непроизводителна или да засадят жив плет или дървета.

Така те ще получат допълнителна финансова помощ чрез екосхема, която всички страни членки ще трябва да предложат по своята обща селскостопанска политика. Също така фермерите ще могат за избират между смяната и диверсифицирането на посевите в зависимост от условията и от това дали тяхната държава реши да включи възможността за диверсификация на културите в своя стратегически план.

Комисията предлага също страните членки да могат да правят изключения за определени култури, видове почви или системи от стопанства и те да не трябва да изпълняват изискванията по стандартите за добри земеделски и екологични условия. 

Всички изключения могат да бъдат заложени за целия период на Общата селскостопанска политика в стратегическите планове по нея.

Те трябва да бъдат ограничени откъм площ и да бъдат създадени само там, където ще бъдат необходими за справянето със специфични проблеми.

В крайни случаи на неблагоприятни климатични условия, които пречат на фермерите да спазват изискванията на земеделските и екологичните стандарти, страните членки могат да въведат временни дерогации. Те ще бъдат ограничени във времето и ще важат само за засегнатите бенефициенти.

Също така Брюксел предлага малките стопанства с площ под 10 хектара да не подлежат на контрол и санкции, свързани с изпълнението на изискванията за условност. Това сериозно ще намали административната тежест върху дребните стопани, които съставляват 65 на сто, или почти две трети от бенефициентите по общата селскостопанска политика.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение срещу пристанище в съседната Одеска област бяха убити двама души. Още един цивилен загина при..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин.  Заедно с планинските спасители бяха уточнени местата с повишен интензитет на инциденти в планината...

публикувано на 10.07.24 в 19:42
Съдебната палата в Перник

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил за следващите 5 години, реши единодушно на заседанието си Прокурорската колегия при ВСС. Преди двадесетина години Байрактарски също е бил кандидат за обвинител номер 1 на Окръжна прокуратура, припомнят магистрати. Байрактарски каза за БНР, че номинацията му е..

публикувано на 10.07.24 в 19:41

Общинският съвет в Добрич ще заседава по повод търг за продажба на общински имот

Общинският съвет в Добрич ще заседава извънредно следващия понеделник след внесено искане от граждани по подозрения за извършени нарушения при провеждането на търг за продажба на общински имот. По проблема извънредно са провели съвместно заседание четири от комисиите към местния парламент. Председателят на Общинския съвет в Добрич Красимир..

публикувано на 10.07.24 в 19:32

Осъдиха на 20 г. затвор 22-годишен от Бобов дол, пребил и ограбил жена в центъра на миньорския град

20 години затвор постанови състав на Окръжния съд в Кюстендил за 22-годишния Християн Г., който през април миналата година жестоко преби и ограби 56-годишна жена  в центъра на Бобов дол. Грабежът е бил придружен с опит за убийство, пише в съдебното решение, което подлежи на обжалване пред Апелативния съд. Пребиха и ограбиха 56-годишна..

публикувано на 10.07.24 в 19:26

Съдът в Добрич постанови условна присъда на турски гражданин, предложил подкуп

Окръжният съд в Добрич постанови условна присъда на турски гражданин, предложил подкуп на длъжностно лице в България, с цел да не бъде издаден фиш за нарушение на Закона за движение по пътищата.  Подсъдимият трябва да заплати и глоба от 1000 лева.  Условното наказание за лишаване от свобода за три месеца с тригодишен изпитателен период е..

публикувано на 10.07.24 в 19:15

В Монтана раздават вода заради високите температури

В Монтана раздават вода заради високите температури. Пунктът е на централния площад "Жеравица", пред сградата на Общината. Безплатна вода заради жегите раздават от Община Монтана. Служители на администрацията предлагат бутилирана минерална вода на пункта на площад "Жеравица". Любомир Пенков, заедно с колегите си, раздават вода в следобедните..

публикувано на 10.07.24 в 19:05