Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК с критики към проекта за промяна на механизма, регламентиращ медикаментите със забрана за износ

Снимка: Pixabay

Европейската комисия отправи критики към законопроекта, с който българското правителство предлага промяна на механизма за изчисляване на недостига на лекарства и увеличаване на броя медикаменти със забрана за износ. 

 В съобщение до властите у нас от Комисията изразяват опасения, че проектът засяга свободното движение на лекарства в рамките на вътрешния европейски пазар.

Проектът на здравното министерство е одобрен от кабинета и внесен в Народното събрание, но се изчакваше нотификация от Европейската комисия. 

В него се предвижда нов механизъм, по който лекарство, заплащано от Здравната каса, ще попада в списъка на забранените за износ – това ще се случва, когато количествата от медикамента паднат под 100 процента от нужните на населението за месец

В момента забраната обхваща лекарства, при които количествата са под 65 процента. Предлага се също в списъка на забранените за износ да се включат медикаменти, за които има подадена информация за временно или постоянно спиране на продажбите, както и тези, при които се планира преустановяване на продажбите поради непредвидени обстоятелства.

В съобщението на Комисията се припомня, че с договора за функционирането на Европейския съюз се забраняват националните ограничения на износа. 

И се приканват властите у нас да включат в законопроекта разяснения, които да гарантират, че решенията за по-голям брой забранени за износ лекарства са подходящи и необходими за защита на интересите на общественото здраве. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Павлова

Мария Павлова очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали остава правосъден министър

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова заяви, че очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста. Мария Павлова би приела да продължи да ръководи правосъдното министерство Тя подчерта, че е провела конструктивен разговор с бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева за това, което е свършено и за това,..

публикувано на 14.08.24 в 14:34

Турция обмисля да взима пръстови отпечатъци от пристигащите в страната чужденци

Турските власти планират да взимат пръстови отпечатъци на чужденците, пристигащи в страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая пред проправителствения вестник "Сабах", предаде БТА. "Работим по проект, който предвижда при влизане в Турция да се взимат пръстови отпечатъци, както е в САЩ и Великобритания", посочи..

публикувано на 14.08.24 в 14:25
Антон Славчев

ПП-ДБ внесе искане за оставката на шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев

От парламентарната група на ПП-ДБ внесоха искане за оставката на изпълняващия длъжността председател на антикорупционната комисия Антон Славчев. ПП-ДБ с 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия Във връзка с днешната акция на службите в имоти на бизнесмена Румен Гайтански Кирил Петков коментира, че е вдигнат..

публикувано на 14.08.24 в 14:16

Иззеха няколко скъпи автомобила от базата на "Волф"

Органите на реда иззеха няколко луксозни и скъпи автомобила от базата на "Волф" в столицата, предаде репортер на Хоризонт. Акцията идва след като от сутринта прокуратура, антикорупционна комисия и полиция обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански. Полицейско-прокурорска акция: Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка Действията са във..

публикувано на 14.08.24 в 14:04
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Малинов не отговори какви суми са платени авансово за разширението на Чирен

ЕК не просто подкрепя диверсификацията и разширението на Чирен, а плаща за по-голямата част за Чирен. Проверката няма за цел да спре процеса и да го затрудни, а какво се случва и дали са спазени правилата. Това коментира в интервю пред БНР депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров з а изслушването на енергийния министър Владимир Малинов за акцията..

публикувано на 14.08.24 в 13:59
Росен Карадимов

Министърът на иновациите би приел да остане на поста, но това "ще зависи от много фактори"

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов каза, че е провел разговори с бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева.  Той би приел да остане на поста, но това ще зависи от много фактори, включително състава на новия кабинет.  Карадимов коментира и акцията в имоти на бизнесмена Румен Гайтански, която е във връзка с..

публикувано на 14.08.24 в 13:53
Меглена Кунева

Меглена Кунева: Нямам съмнение, че България ще изпрати име за еврокомисар в срок

Нямам съмнение, че България ще изпрати име за еврокомисар до 30-и август . Това е изцяло в правомощията на министър-председателя, независимо дали има вече съставен нов кабинет. Тази увереност изрази пред БНР Меглена Кунева, първи български еврокомисар. " Такива имена (за номинация за еврокомисар) са се дискутирали, когато настоящият..

публикувано на 14.08.24 в 13:51