Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна среща за хуманитарния коридор за Газа ще се проведе в Кипър

Снимка: архив

Първа международна среща за по-нататъшното развитие на морския хуманитарен коридор от Кипър за Газа се провежда днес в кипърския град Ларнака, началната точка на спасителния маршрут. В нея участват висши служители и технократи от 35 страни, включително България, и 10 международни организации, сред които ООН, ЕС и СЗО.

Целта на експертната среща е да се координират въпроси, свързани с техническите аспекти на международния морски път за хуманитарна помощ от Кипър за Газа, за да се подобри неговата устойчивост, се казва в правителственото съобщение. Сред посочените в него следващи стъпки, които ще бъдат обсъждани, са създаването на общ фонд и логистичната подкрепа.

Поради сложността на реализацията му планът, наречен "Амалтия", се нуждае от възможно най-добрата техническа помощ и сътрудничество, които могат да предоставят другите страни и организации, подчерта Никозия. Общият стремеж на участниците в инициативата е да се засили потокът от хуманитарна помощ за Газа, като се гарантира неговата непрекъснатост, както и че спешно необходимите храни и консумативи са доставени на нуждаещите се хора, отбеляза външният министър Константинос Комбос, който ще открие срещата.

Хуманитарният мост Кипър-Газа бе активиран на 12 март с първия кораб, превозил 200 тона помощи за палестинското население. Вторият кораб, с около 500 тона храни, е в готовност да отплава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Опашка за хуманитарна помощ в Газа, 17 март 2024 г.

Над 40 държави ще обсъждат в Кипър хуманитарния коридор за Газа

Представители на над 40 държави ще участват в среща в Кипър в четвъртък за оперативна координация на следващите стъпки в реализацията на морския хуманитарен коридор за Газа. Това обяви днес в Брюксел кипърският външен министър Константинос..

публикувано на 18.03.24 в 18:27
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Израел е решен да постигне военните си цели в Газа

Израел е решен да постигне военните си цели в Газа. Това е заявил Бенямин Нетаняху в първия си разговор от повече от месец с американския президент Джо Байдън, който през последните седмици многократно критикува Нетаняху заради големия брой цивилни жертви и..

публикувано на 18.03.24 в 21:34
Фолкер Тюрк

ООН предупреди, че Израел може да използва глада като оръжие в Газа

ООН предупреди днес, че тежките израелски ограничения за достъпа на помощи до Газа заедно с продължаващите атаки може да бъдат изтълкувани по начин, че Израел използва глада като оръжие, предаде АФП. Фолкер Тюрк, върховен представител за..

публикувано на 19.03.24 в 14:06
Израелски войници в Ивицата Газа.

В Доха започнаха нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Унищожаването на "Хамас" в Рафах би изисквало навлизане на израелски сухопътни сили в града. Това заяви днес израелският премиер Бенямин Нетаняху след призива на Белия дом да се преосмисли стратегията около граничния град в Ивицата Газа, пълен с..

публикувано на 19.03.24 в 18:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град..

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват..

публикувано на 03.07.24 в 18:43