Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия затваря 2 наказателни колонии, защото затворниците воюват в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две наказателни колонии в Красноярския край на Русия ще бъдат затворени поради липса на затворници.

Това съобщи регионалният омбудсман Марк Денисов, като уточни, че затворниците са били изпратени да воюват в Украйна. Според него ще се наложи колониите отново да бъдат отворени след края на войната, което ще струва скъпо на регионалните власти.

В сряда Горната камара на руския парламент единодушно одобри закони, които предвиждат освобождаване от наказателна отговорност на сключилите договори с министерството на отбраната за участие във войната в Украйна. Става дума за обвинени или осъдени за престъпления с малка и средна тежест.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава съдбата на ръководителите на ЦГМ, "Метрополитен" и "Топлофикация - София"

На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният "Метрополитен" и "Топлофикация - София". Предложението за уволненията е на Карлос Контрера и независими общински съветници, подкрепено от групите на..

публикувано на 11.07.24 в 08:18
Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица

Бдение за празника на чудотворната икона на света Богородица Троеручица в Троянски манастир

Братството на Троянския манастир "Успение Богородично" организира тази нощ бдение по повод 12 юли, празник на чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която се съхранява от векове в светата обител. Бдението, което братството на Троянския манастир организира в нощта на 11 срещу 12 юли, е възстановена традиция преди 10 години,..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на агенция "Автомобилна администрация". Видеоклипове с опасни ситуации на пътя се добавят в..

публикувано на 11.07.24 в 07:52
Бойко Василев

Бойко Василев: Урокът от войната в Босна не е научен

Урокът от войната в Босна не е научен. Никога не учим тези уроци.  Това заяви пред БНР журналистът Бойко Василев, който се връща от Босна с нов документален материал. Светът почита жертвите на геноцида в Сребреница "Връщам се от Сребреница. Видях няколко неща. Видях, че това престъпление е може би най-добре доументираното и проучено..

публикувано на 11.07.24 в 07:52

Дискусия на тема "Избори, медии и социални мрежи" в СЕМ

Съветът за електронни медии организира дискусия на тема "Избори, медии и социални мрежи. Тенденции в потреблението на медийно съдържание – доверие и дезинформация". На форума ще бъде представен детайлно докладът от фокусираното наблюдение на предизборната кампания за членове на Европейския парламент и за народни представители, извършено от..

публикувано на 11.07.24 в 07:49
Погребална церемония за 30 новоидентифицирани жертви в Мемориалния център  Поточари в Сребреница, 11 юли 2023 г.

Светът почита жертвите на геноцида в Сребреница

Днес се навършат 29 години от влизането на босненски сръбски части под командването на генерал Ратко Младич в мюсюлманския анклав Сребреница, при което са избити над 8 хиляди мюсюлмани - мъже и момчета. В края на май Общото събрание на ООН обяви с резолюция 11 юли за Международен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница през 1995 г. по..

публикувано на 11.07.24 в 07:40

Румъния и Украйна подписват двустранно споразумение за сигурност

Увеличава се броят на подписаните от Украйна пактове за сигурност с нейните съюзници. Тези споразумения вече са 22. Днес се очаква Румъния да подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна, съобщи във Вашингтон румънският президент Клаус Йоханис. Вчера Украйна подписа споразумение в сферата на сигурността и с Люксембург. То..

публикувано на 11.07.24 в 07:29