Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолог и футболен треньор станаха почетни граждани на Велико Търново

| Репортаж
Велико Търново чества своя празник
Снимка: Здравка Маслянкова

С общоградски тържества, много концерти и празнични прояви Велико Търново днес чества своя празник. Градът е първият след Освобождението, който избира историческа дата за свой празник. 

Денят е посветен на победата на цар Иван Асен Втори в битката при Клокотница през 1230 година. 

"Денят на Велико Търново сплотява, 22 март е общобългарски празник", посочи в словото си кметът Даниел Панов, като не пропусна да отбележи, че за първи път в последните години за празника на историческата и духовната ни столица няма нито един представител на изпълнителната власт и призова за единство в трудните за България времена: 

"Струва си да се обединим около това и вярвам, че дните, които идват пред нас, пред Велико Търново и пред България са по-добри. Нека заедно пишем дългите летописни страници на нашия любим град Велико Търново".


Велико Търново да разнася светлината на добруването по цялото ни отечество, благослови и пожела чрез БНР Великотърновският митрополит Григорий:

"Светата едносъщна, неразделна Троица да пази всеки дом на Търново и от тук да пази всеки и всеки дом на нашето отечество. В този дом винаги да има своето достойнство и своята доблест. Като един маяк Търново да разнася светлината в цялото отечество. Крепко здраве на всеки и силна вяра в доброто и в Бога, който да ни утвърждава“.

Стотици деца и възрастни се включиха в празничното шествие с ликовете на благодетелите на Велико Търново от историческата църква "Св. 40 мъченици" до центъра на града, където около паметника "Майка България" от клуб "Традиция" представиха старопрестолния град през вековете. Сред участниците са историците Йордан Райков и доц. Милен Михов: 

"Да представим всички исторически образи – от болярите до офицерите на 18-и пехотен Етърски полк. Чувството е на историческа приемственост, тъй като голяма част от предметите, които представяме днес, в това число и нашите носии, са автентични, заяви Йордан Райков. 

"Има какво да помним, има с какво да се гордеем, трябва да познаваме родовата си памет", допълни историкът доц. Милен Михов:


Новите почетни граждани на Велико Търново са археологът проф. Казимир Попконстантинов и футболният треньор Георги Василев.

"Човек да бъде почетен гражданин на Велико Търново е огромна радост и признание. Посланието ми е да продължава да разцъфтява и да продължава да увеличава своята научна и културно-историческа ценност", посочи проф. Попконстантинов. 

"Изключителна гордост и признание, че съм оценен като човек. Велико Търново ще остане във вечността, за мен е най-хубавият град, най-хубавото място за живот", заяви Василев. 


С концерти, изложби и спектакли празненствата продължават през целия ден. За празника на Велико Търново неговите граждани пожелаха: 

"Велико Търново е велик град. Да има повече усмихнати хора по улицата, по-добра инфраструктура. Нека да е здраве за всички". 

"Много се застроиха кварталите, да има пешеходна зона, трябва ни повече пространство". 

"В това Велико Търново ми се живее, ако исках друг град, нямаше да съм тук". 

"Красив, хубав, шармантен град". 

снимки в текста: Здравка Маслянкова 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43