Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си: Двама от атентаторите в Москва са били убити

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама от участниците в нападението срещу "Крокус Сити Хол" в Москва са били убити, съобщи Руската служба на Би Би Си. Медията разполага с копие от паспорта на единия от тях, който е от Таджикистан.

Източник на Руската служба на Би Би Си, който е на мястото на събитието, твърди, че най-малко двама от нападателите са убити. Единият - в самата зала, за който се казва, че е бил на 25 години, а дугият - в района на Брянск, където силите за сигурност са спрели бял автомобил марка "Рено". 

Би Би Си разполага с копие от паспорта на втория терорист. Той е 30-годишен гражданин на Таджикистан, но медията съобщава, че на този етап не може да публикува името му. За него обаче се знае, че през 2018 година градският съд в руския град Подолск е установил, че таджикският гражданин е нарушил правилото за 90-дневен престой в Руската федерация, бил е глобен 5000 рубли и му е било наредено да напусне страната. 

Би Би Си разполага и с копие от документите на един от задържаните терористи. Това е Шамсидин Фаридуни, роден на 17 септември 1998 година. 

Съобщено беше също, че  според наличните данни 1,5 милиона граждани на Таджикистан са работили в Русия и много от тях имат руско гражданство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Украйна отрече да е замесена в атаката край Москва, отнела над 130 живота

Повече от 130 са жертвите и над 140 ранените след въоръженото нападение в голяма концертна зала край Москва в петък вечерта, по официални данни на руските власти. 24 март ще бъде ден на траур в Русия. Президентът Владимир Путин заяви в обръщение към..

публикувано на 23.03.24 в 18:30

Съболезнования от институции, политици и граждани към близките на жертвите на атентата в Москва

Представители на държавни институции и политически партии изказаха съболезнования към близките на загиналите при атентата в Москва и осъдиха поредната проява на тероризъм.  "България винаги е осъждала всички форми на тероризъм и нападения срещу невинни..

публикувано на 23.03.24 в 16:08
Александър Сивилов

Александър Сивилов: Независимо дали Украйна стои зад атентата в Москва, ще има ескалация от страна на Русия

Нелогично е Путин да организира атентат срещу собствените си хора . Това заяви пред БНР историкът  Александър Сивилов. Броят на жертвите на атаката край Москва достигна 115 Антон Рамов за ужаса до Москва: Напомня за "Батаклан", а и на почерка..

публикувано на 23.03.24 в 15:05

Българското правителство осъди нападението в Москва и призова за разследване

България изразява съболезнования към близките на жертвите от терористичния акт в Москва. “Категорично осъждаме тероризма във всички негови прояви. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението“, пише..

публикувано на 23.03.24 в 13:47

Броят на жертвите на атаката край Москва достигна 115

Расте броят на жертвите на терористичната атака в търговски център край Москва. Той достигна 115, съобщава руският следствен комитет, цитирани от Асошиейтед прес. Ранените са над 100. Няма данни за загинали или пострадали български граждани...

публикувано на 23.03.24 в 13:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град..

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват..

публикувано на 03.07.24 в 18:43