Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В ситуацията на война в близост до България няма толкова важни разделителни линии, които да оправдават оставането без редовно правителство"

Доц. Георги Цветков: В Русия нито един терористичен акт не е станал без пробив в службите

"Атентатът се използва за вътрешнополитическа мобилизация на режима"

| Интервю
Снимка: БТА

Досега в Русия нито един терористичен акт не се е извършвал без пробив в службите за сигурност, най-често поради корупция. Това заяви пред БНР доц. Георги Цветков, политолог и експерт по национална сигурност.
Жертвите на терористичната атака в Подмосковието вече са 137. Други 180 души са ранени. Това е най-смъртоносният атентат след 2004 година, когато в училище в Беслан бяха взети заложници и загинаха 334 души. 

"Прави впечатление, че в една страна, която е във война, изглежда изключително странно, че няколко души, въоръжени с автоматично оръжие, могат да влязат на голямо събитие без да срещнат адекватна охрана по пътя си. 

Охраната въобще не е била въоръжена, според това, което се твърди. Второ - реакцията на силите за сигурност е твърде бавна.

Отвори се вратата за твърдения, че за пореден път при тези големи атентати в Русия става въпрос за някакъв тип провокация. 

Трудно е да се обясни пренебрегването на сигналите. Две седмици предварително е имало предупреждения от САЩ, че са възможни такива терористични действия.

Трудно е да се твърди, че атентатът е организиран със знанието на режима на Путин. Но прави силно впечатление липсата на подготовка, както и бързото залавяне на предполагаемите извършители. 

Изключително бързо вината за този терористичен акт беше хвърлена върху Украйна. Политическата интерпретация ще бъде, че Русия е във война, че трябва да има мобилизация на усилията и не може да става въпрос за отстъпление от поставените цели пред т.нар. военна операция. Не очаквам да има ескалация на военните действия. Не виждам в каква посока би могла да бъде, но се използва за вътрешно политическа мобилизация на режима". 

Той коментира тезата, че заловените таджики, симпатизанти на "Ислямска държава",  са били насилствено вербувани от руското министерство на отбраната за войната в Украйна и получили бойна подготовка, решават да организират атака.

"Това е трудно да се впише в такъв сценарий.

"ИДИЛ Хорасан" е нещо различно от талибаните. Тази групировка се появи в рамките на войната в Афганистан, но не е особено активна.

Политическият ефект обаче е доста сериозен. Показа се, че може да се стигне до сърцето на една голяма държава, която се намира във война". 

В следствие на демографските процеси в Русия, случващи се през последните 30-40 години, въпросът за ролята на мюсюлманите  става все по-остър, обясни още политологът в предаването "Преди всички".

"Ролята им става все по-силна. Прякото присъствие на етнически руснаци в Кавказ става все по-малко. В бъдеще ще има повече условия за нарастване на влиянието на такива радикални движения".

Георги Цветков анализира късната публична изява след атентата на президента Путин.

"Очаквали са да се изяснят повече обстоятелства - относно броя на жертвите, както и получаването на съпричастност от другите държави, така че това да се използва за политическо укрепване на режима и провежданата война в Украйна. Те веднага подеха тази линия, че Русия се е превърнала в жертва на световния тероризъм, а Украйна - в гнездо на този тероризъм.

Прекият ефект ще бъде затягане на усилията в Русия за водене на война с прокарване и на мобилизация".

От вчера и у нас вътрешният министър разпореди по-сериозни охранителни мерки.

"Не виждам паралели на това, което се случи в Русия и ситуацията в България. Не мисля, че има основание за мярка с повече демонстративно присъствие с дългоцевно оръжие". 

В ситуацията на война в близост до България няма толкова важни разделителни линии, които да оправдават оставането на страната без редовно правителство, заяви Цветков. 

"Времето е много важно в момента".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40