Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли Националната стратегия за развитие на спорта

Снимка: mpes.government.bg

НС отхвърли Националната стратегия за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност (2023-2034) внесена от МС.

“Няма и дума за регулацията на работите на фитнесите, всеки става треньор-минава курс месец-два и става, къде е контролът”, попита Даниел Александров от ГЕРБ-СДС. Според него в стратегията липсва и контрол относно взимането на допинг. 

“Развитие на потенциала на българските спортисти е записано в стратегията, как ще се осигури това нещо? Квалифицираните треньори как ще ги накарате да работят с деца без да имат достойно възнаграждение, кой задължава федерацията да организира изпращането на треньори на обучение? Такова нещо липсва и трябва да бъде въведено”, категоричен е Александров.

Димитър Иванов също от ГЕРБ-СДС припомни, че на ниво комисия стратегията не е била приета. “Нямаше го министъра в комисията, сега и в зала го няма, за да чуе дебатите”, възмути се Иванов.

Даниела Дашева, заместник-министър на младежта и спорта коментира, че в стратегията са изложени принципите и основните насоки за развитието на младежта и спорта в страната. “Тази стратегия не е разработена от един човек, от едно министерство. В рамките на разписването на стратегията е действала експертна група от всички заинтересовани групи. Тази стратегия олицетворява европейската визия за развитие на спорта”, категорична е Дашева.

Красен Кралев, депутат от ГЕРБ-СДС и бивш спортен министър, коментира, че в стратегията няма никаква визия за това какъв трябва да бъде спорта.

Стратегията включва седем стратегически цели: Създаване на условия за насърчаване към физическа активност, практикуване на спорт и на спортно-туристически дейности на хората от всички социални и възрастови групи, подобряване на здравословното състояние, качеството на живот, социализация и личностно развитие, развитието на спортния талант на деца, ученици и студенти чрез осигуряване на възможности за равен достъп до качествена спортна база, квалифицирани специалисти, спортуване и изява, се пише в доклада на МС. Останалите цели са насочени към елитния спорт, към спорта за високи постижения, към организации по отношение на международни спортни събития и създаването на условия за качествени спортни съоръжения, тяхната модернизация, поддържане, управление и изграждане, финансирането на българските спортни федерации и клубове, оптимизиране на подхода на държавната, местната власт и публично финансираните спортни организации от държания спортен календар, както и създаване на оптимални условия за превенция от допинг.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Даниил отслужи в Перник архиерейска вечерня

Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи архиерейска вечерня с молебен канон на Св. Богородица в пернишкия храм "Свети Иван Рилски“. Камбанен звън възвести пристигането на патриарха. Негово светейшество бе съпроводен от първия викарий на Софийския митрополит Браницкият епископ Пахомий.  Пред централния пернишки храм "Св. Иван Рилски"..

публикувано на 07.08.24 в 21:19

Националният превозвач продължава да лети до Израел, но с променени часове от 9 до 13 август

"България Еър" продължава да изпълнява полетите между София и Тел Авив, като по препоръка  на летищните власти в Израел от 9 до 13 август полетите ще бъдат преместени в светлата част на денонощието, съобщиха от националния превозвач.  Подробности - на сайта на компанията.

публикувано на 07.08.24 в 21:09

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск - най-новото бойно поле между двете страни. От вчера украински войски водят бой около руското градче Суджа, откъдето преминава последният действащ газопровод от Русия за Европа през Украйна. Хиляди руснаци бягат от районите на Курска област по границата..

публикувано на 07.08.24 в 20:44

Локализиран е големият пожар в Сакар планина, избухнал край с. Черепово

Пожарът край харманлийското село Черепово е локализиран, съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров.  "На терен продължават да са 14 екипа на пожарната и 2 тежки машини. Всички пътища в областта са отворени. Изгорелите площи са 12,000 декара -  смесена гора, сухи треви и храсти". Пожарът край Черепово се очаква да бъде..

публикувано на 07.08.24 в 20:29

Египет нареди на авиолиниите си да избягват въздушното пространство на Иран тази нощ

Властите в Египет са наредили на всички свои авиолинии да избягват въздушното пространство на Иран между 1 и 4 ч. по Гринуич тази нощ, което е 4 и 7 ч. сутринта българско време, предаде Ройтерс.  Не се съобщава причина за това нареждане, което се определя от експерти като нетипично.  Очаква се удар на Иран срещу Израел в отговор на убийствата на висши..

публикувано на 07.08.24 в 19:59

Приеха закона за въвеждане на еврото

Без дискусии и дебати Народното събрание прие окончателно Закона за въвеждане на еврото в България. Бяха одобрени текстовете, подкрепени от Комисията по бюджет и финанси. Закона подкрепиха 167 депутати, 48 гласуваха "против", а 13 се въздържаха. Дата на въвеждане на еврото в у нас е датата, определена в Решение на Съвета на..

публикувано на 07.08.24 в 19:55

"Медицински надзор": Не е коректна практиката лекари да имат цени "за българи" и "за чужденци"

Срещу практиката лекари да предлагат различни цени за лечение на българи и на чужденци се обяви директорът на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. Повод за коментара й стана случката, при която семейство от Литва плати 1500 лева за преглед и лечение на ушна инфекция на дете по време на почивка в курорта Златни пясъци. От ведомството ще направят..

публикувано на 07.08.24 в 19:50