Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

Снимката е илюстративна
Снимка: Румен Сарандев

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в Закона за висшето образование, приети от депутатите в началото на месеца.

Размерът на таксата е съгласно тарифата за таксите в училищното и предучилищното образование - в наредбите няма такса за този вид изпити.

Съгласно приети промени от Народното събрание за Закона за висшето образование зрелостниците имат право да се явят на втора матура за повишаване на оценката веднъж, но не по-късно от една година от положения изпит.

Новата оценка ще се вписва в отделно удостоверение, а не в дипломата. 

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови израелски удари в Ивицата Газа, "Хамас" разглеждат новите условия за прекратяване на огъня

За нови израелски удари, в които жертви са малки деца, се съобщава от Ивицата Газа. От "Хамас" обявиха, че разглеждат последните израелски условия за прекратяване на огъня.  Жертвите на конфликта между Израел и "Хамас" в ивицата Газа вече са 34 388 души. Това съобщиха здравните власти в контролираната от групировката територия, цитирани от..

публикувано на 27.04.24 в 15:18

Украйна е атакувала с дронове руските петролни рафинерии "Илск" и "Славянск"

Украйна е атакувала с дронове петролните рафинерии "Илск" и "Славянск" в руския Краснодарски край, като съоръженията са били обхванати от пожар. Според директора по сигурността в "Славянск", дейността в рафинерията частично е преустановена. Установяват се нанесените щети. Украинските сили са атакували и военна база в същия регион.  През..

публикувано на 27.04.24 в 15:08

Партия "Възраждане" с 5 послания за парламентарните избори, сред тях - 2 референдума

Два референдума - за влизането ни в еврозоната и за членството на България в НАТО са сред петте послания на партия "Възраждане" за парламентарните избори, другите са свързани с прекратяване на помощта за Украйна, както и с прекратяване на санкциите срещу Русия. Това заяви във Варна лидерът на партията Костадин Костадинов, който представи част от..

публикувано на 27.04.24 в 15:05

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, става ясно от страницата на БНБ. На 13 май е обявен аукцион за 6-месечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25 на сто. Това е втората емисия за годината, която се предлага на вътрешния дългов пазар. В средата на април бяха предложени 3-годишни облигации за 200 милиона..

публикувано на 27.04.24 в 14:39

Социалистите утвърдиха листите си за европейските и парламентарните избори

Националният съвет на БСП утвърди листите за европейските и парламентарните избори. За водач на евролистата бе избран Кристиан Вигенин, следван от Румен Гечев. Жените в цялата листа са 40% от всички кандидати за евродепутати. Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП Трети в евролистата за е досегашният евродепутат от БСП..

публикувано на 27.04.24 в 14:25

Италия привика руския посланик заради случая Газпром-Аристон

Италия реагира, след като руският президент Владимир Путин подписа указ, Газпром да управлява временно италианската мултинационална компания "Аристон", специализирана във високи технологии и устойчив топлинен комфорт. Става дума за национализиране на 100% на "Аристон Термо Рус". Във връзка с това, външният министър на Италия Антонио Таяни..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Национална финансиада за ученици и студенти в Свищов

Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов обяви началото на второто издание на националната финансиада за ученици и студенти. Състезанието е под надслова „Капиталови пазари 2024“. В продължение на един месец участниците избират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда.. Целта на виртуалната борсова игра е..

публикувано на 27.04.24 в 13:46