Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории от Афганистан

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 20 години от депозирането на документите на България за членството ни в НАТО във Вашингтон. Там е мястото, където всички държави-членки, които вече са 32 с Швеция, депозират договорите си. А Афганистан е мястото, където България почти 20 години имаше контингент. 
Мисията в Афганистан започва със събитието от 11-ти септември, когато самолети се врязаха в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. През 2001 година мисията започва под егидата на ООН. А след 2003-та - до края й през 2021-ва година, мисията ще се води под различни наименования частично или изцяло от НАТО. България се включва в Афганистан още през 2002-ра, докато тя е още под егидата на ООН. Първият досег с държавата правят развърнатия на 10 км. от столицата Кабул банно-перален комплекс.

А първото й голямо предизвикателство е само две години след приемането ни в НАТО. През 2006-та година български контингент управлява трафика на входната врата на Афганистан - летището в столицата Кабул. Задачата по охраната е много отговорна. По това време от близо 23 летища, които са на територията на Афганистан, работят едно или две, разказва Марин Начев. Той е командирът на българския контингент за управление на летище Кабул. Летището е разделено на военна и гражданска територия. ВИП и обикновени гости, агенции на НАТО, коалиционни сили – всички са там, разказва още пресни спомени през 2007-ма година Марин Начев. 

Според него дипломацията е една от основните за разбирането на местното население. Затова едно от първите неща, които направили, е да влязат в контакт с местните вождове. Заради това, че търговията била като приход за тях, Марин Начев организирал и пазар в района на летището в събота и неделя. Покрай ротациите няколко пъти нямало достатъчно хора за охрана и нямало пазар.
За 18 години българските ВВС не са повтаряли подобна мисия. Как НАТО се е доверил на България за тази мисия, разказва Пламен Йорданов. През 2010 година той е бил националният ни военен представител в Афганистан. Дори и с проблеми, Пламен Йорданов свидетелства, че никой афганистанец не е гледал на българския войник като на НАТО-вски:

"Българин не се посрещаше с някакво негативно отношение. /.../ Това караше командирите на дадените операции да хвърлят българите понякога в по-трудни задачи и те се справяха".

Обяснение за уважението на обикновения афганистанец има Георги Панайотов. В момента той е посланик на България в САЩ. Но между 2002-ра и 2007-ма година Георги Панайотов е заместник-ръководител на посолството в Афганистан.

"Хиляди афганистански граждани в продължение на десетилетия се обучаваха в български висши и средни учебни заведения. Всички бяха с отлични впечатления и спомени от България. Контактите между хората понякога са определящи за развитието на отношенията между две държави. Те и до ден днешен хранят чувство на благодарност към България", разказа той.

Георги Панайотов казва, че за петте години, прекарани там, е имало промяната в отношението:

"Ние бяхме добре дошли навсякъде, с отворени врати ни посрещаха. С течение на времето започнаха да се забелязват и други тенденции. В края на краищата се стигна до това международната общност да се изтегли от Афганистан". 

Въпреки изтеглянето на мисията, след идването на власт на талибаните през 2021-ва година, изводите от участието ни там остават валидни, обяснява още Георги Панайотов.

"Националната сигурност на България се влияе не само от събития, които са в непосредствена близост до нашите граници, а които се развиват на хиляди километри от нашите граници".

Още истории за българския контингент в Афганистан, както и за една чисто човешка история - за румънската църква и българските й стопани насред Кандахар, чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история..

публикувано на 04.05.24 в 05:24

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота.  Баба Маринка от село Ботево си припомня вече отдавна..

публикувано на 04.05.24 в 03:50
Катедрален храм

Във Велико Търново очакват Пасхалното богослужение

Възкресение Христово във Велико Търново ще бъде посрещнат в подножието на крепостта Царевец. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“, където ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.   Заради лошото време и дъждовете..

публикувано на 04.05.24 в 03:42

Русенският оркестър "Сияние" - "На мегдана на другата България"

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е наживо изпълнена от русенския  оркестър "Сияние". В..

публикувано на 04.05.24 в 03:26
Горна Оряховица

В Горна Оряховица започва спешен ремонт на улици

В Горна Оряховица след Великденските празници започва спешно изкърпване на близо шест хиляди квадратни метра разбити улични настилки.  За да бъдат осигурени средства, със свое решение от 28 март Общинският съвет възложи на кмета на Горна Оряховица Николай Рашков да внесе предложение до министъра на финансите за трансформиране на средства от..

публикувано на 04.05.24 в 02:53
Храмът

Продължава кампанията за ремонт на най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хиляди лева. Кампанията за спасяването на храма започва през 2017 годна и до момента са събрани около 130 хил. лева,..

публикувано на 04.05.24 в 02:48
Църквата

Мерки в Кипър заради опасност от пожари от великденските огньове

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена на български език от български свещеник. Празничната Великденска литургия на ще отслужи отец Станислав Симеонов в църквата „Света Троица“ в град Паралимни, на югоизточния бряг на острова. Засилени проверки в цялата страна извършва полицията в днешния ден заради повишената опасност..

публикувано на 04.05.24 в 01:47