Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Националният детски конкурс, посветен на Петдесетница

Снимка: bg-patriarshia.bg

Националният детски конкурс, посветен на Петдесетница и свързания с нея празник Св. Дух е отворен за кандидатстване.

Темата отново е посветена на рождения ден на християнската църква, който се отбелязва 50 дни след Възкресение Христово. 

Над 10 години вече Св. Синод отправя тази духовна покана към деца с художествени таланти да представят своето авторство по православна тема

Категориите са изобразително изкуство, литература и фотография и информационни технологии. В Конкурса могат да се включат деца от 3-та и 4-та група на детските градини и ученици от 1-ви до 12-ти клас.
"Децата прекарват много време пред дигиталните устройства, затова въведохме и категорията - "Информационни технологии", като се надяваме, че това ще им се хареса - могат да предоставят видеа, филмчета, електронна презентация, проекти за сайт или за страница в социалните мрежи на храмове или всичко, което е свързано с Петдесетница, каза за "Закуска на тревата" Пенка Христова от Културно-просветния отдел на Св. Синод на БПЦ.

Имената на наградените участници ще бъдат качени на 01.05.2024 г. (Велика Сряда) в Официалния сайт на Св. Синод на БПЦ-БП.

"С най-добрите творби правим благотворителни изложби, като събраните средства ще бъдат предоставени за болни деца, за детски отделения, за апаратура или ремонт. Изложбата се нарича - "Деца рисуват за деца". 

Опитваме се да стимулираме тяхното милосърдие, тяхното съпричастие към болката на другите, за да възпитаваме тези християнски чувства у тях, допълни още Пенка Христова. 

Награждаването на участниците в Националния конкурс „ПЕТДЕСЕТНИЦА – съшествието на Светия Животворящ Дух” – 2024 ще бъде на 19.05.2024 г. (3 Неделя след Пасха – на св. Мироносици) след приключването на св. Литургия в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ (гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 47, до Женския пазар и Лъвов мост). 

След награждаването се предвижда рецитал и откриване на изложбата с наградените творби в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Крайният срок за изпращане на творбите е до 15 април, на адрес София, 1000, ул. "Оборище", 4 /до Културно - просветния отдел на Св. Синод/. 

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тейлър Суифт

Тейлър Суифт отмени концертите си във Виена

Американската певица Тейлър Суифт отмени три концерта във Виена заради заплаха за сигурността, съобщи Би Би Си. Те трябваше да се проведат на 8, 9 и 10 август, но след арести на двама души в Австрия, за които се твърди, че са подготвяли предполагаемо нападение, организаторите на концертите са решили да не се провеждат. Хората, които са закупили билети за..

публикувано на 08.08.24 в 01:17

Патриарх Даниил отслужи в Перник архиерейска вечерня

Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи архиерейска вечерня с молебен канон на Св. Богородица в пернишкия храм "Свети Иван Рилски“. Камбанен звън възвести пристигането на патриарха. Негово светейшество бе съпроводен от първия викарий на Софийския митрополит Браницкият епископ Пахомий.  Пред централния пернишки храм "Св. Иван Рилски"..

публикувано на 07.08.24 в 21:19

Националният превозвач продължава да лети до Израел, но с променени часове от 9 до 13 август

"България Еър" продължава да изпълнява полетите между София и Тел Авив, като по препоръка  на летищните власти в Израел от 9 до 13 август полетите ще бъдат преместени в светлата част на денонощието, съобщиха от националния превозвач.  Подробности - на сайта на компанията.

публикувано на 07.08.24 в 21:09

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск - най-новото бойно поле между двете страни. От вчера украински войски водят бой около руското градче Суджа, откъдето преминава последният действащ газопровод от Русия за Европа през Украйна. Хиляди руснаци бягат от районите на Курска област по границата..

публикувано на 07.08.24 в 20:44

Локализиран е големият пожар в Сакар планина, избухнал край с. Черепово

Пожарът край харманлийското село Черепово е локализиран, съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров.  "На терен продължават да са 14 екипа на пожарната и 2 тежки машини. Всички пътища в областта са отворени. Изгорелите площи са 12,000 декара -  смесена гора, сухи треви и храсти". Пожарът край Черепово се очаква да бъде..

публикувано на 07.08.24 в 20:29

Египет нареди на авиолиниите си да избягват въздушното пространство на Иран тази нощ

Властите в Египет са наредили на всички свои авиолинии да избягват въздушното пространство на Иран между 1 и 4 ч. по Гринуич тази нощ, което е 4 и 7 ч. сутринта българско време, предаде Ройтерс.  Не се съобщава причина за това нареждане, което се определя от експерти като нетипично.  Очаква се удар на Иран срещу Израел в отговор на убийствата на висши..

публикувано на 07.08.24 в 19:59

Приеха закона за въвеждане на еврото

Без дискусии и дебати Народното събрание прие окончателно Закона за въвеждане на еврото в България. Бяха одобрени текстовете, подкрепени от Комисията по бюджет и финанси. Закона подкрепиха 167 депутати, 48 гласуваха "против", а 13 се въздържаха. Дата на въвеждане на еврото в у нас е датата, определена в Решение на Съвета на..

публикувано на 07.08.24 в 19:55