Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадинов: Този кабинет ще бъде служебен на ГЕРБ

Костадин Костадинов и Георги Харизанов: По-силни ли сме в НАТО

Харизанов: Не ГЕРБ ползва служебните правителства за политически цели

Снимка: Ани Петрова

"Димитър Главчев няма проблем с банката кадри и смятам, че бързо ще състави служебен кабинет. Този кабинет ще бъде служебен на ГЕРБ с поставянето на такава ярко оцветена политическа фигура, въпреки че кабинетът трябва да бъде отдалечен от всички партии. Дано това не се превърне в служебна победа за ГЕРБ". 

Това каза пред БНР лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Според политическия анализатор Георги Харизанов, ако някой трябва да бъде подозиран в това, че е склонен да използва властта на служебното правителство за политически цели, а не просто да служи на обществото до провеждането на избори, то адресът не е ГЕРБ:  

"Ако трябва да видим къде е заплахата от политизиране на служебните правителства, последното служебно правителство, което силно се политизира, ни дари с промяната. Не си спомням да е имало по-силно политизирано служебно правителство от това с министрите Асен Василев, Кирил Петков и Бойко Рашков". 

И двамата се обединиха около идеята за провеждане на избори "2 в 1". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Костадинов и Харизанов коментираха темата "20 години България в НАТО". 


Според лидера на "Възраждане" България не може да се пази сама заради политиката на НАТО спрямо нашата държава

"Плащаме сериозен членски внос, но насреща нямаме постъпления. Не можем да произвеждаме сами за себе си оръжие. Сърбия, например, в момента има три пъти по-силна армия от България, произвежда над 80% от боекомплекта за армията си сама, не зависи от никого. Към годината на влизане в НАТО - 2004 година, българската армия беше 45 000 души, сега реалният брой на щиковете е малко над 15 000; танковете - 560 през 2004 г., сега - под 80; бойните ни кораби - от 62 на 6; бойните ни самолети - от 72 на 16. За да влезем в НАТО, т.нар. ни партньори ни накараха да си нарежем най-мощните оръжия, да разоръжим армията си, да унищожим военно-промишления си комплекс, да премахнем наборната военна служба. Ние намаляваме мобилизационния резерв, вече няма хора за такъв резерв". 

Политическият анализатор обаче не се съгласи, че като член на НАТО България има по-слаба армия, защото "като членове на алианса страната ни е защитена от над 50% от въоръжението в света"

"България е член на огромен съюз от 32 държави. Когато говорим за членство в НАТО, трябва да гледаме на националния си интерес от чисто прагматична гледна точка. Не оспорвам числата, които обяви Костадин Костадинов. Друга е гледната точка за това какво трябва да представлява националната ни армия. Една от основните мисии на НАТО е да настоява държавите да инвестират повече в отбрана, а не да ги кара да се разоръжават. Не е вярно, че НАТО насила ни е накарало да се разоръжаваме. Политиката на НАТО е да притиска държавите да инвестират повече в отбраната си. Не приписвам съвършенство на НАТО, но 75 години то изпълнява целите си - мир чрез възпираща сила". 

Костадин Костадинов не смята, че НАТО е отбранителен съюз, "защото е агресивен съюз с много сериозни операции, като последната е през 1999 година, когато беше срината Югославия, без да ѝ бъде обявена война". 

"Българският отбранителен потенциал е близо до нулата. Вместо да разчитаме на това друг да ни пази, би трябвало да започнем неговото възстановяване сега. Ние внесохме предложение за излизане от НАТО, трябва да проведем референдум, да питаме народа". 

По думите на Харизанов такъв референдум би бил допитване "дали да пресичаме на червено":  

"Няма противоречие между това да инвестираме в собствената си сигурност, да модернизираме армията си, да я оборудваме по-добре и същевременно да сме членове на най-големия военен отбранителен съюз. И срещу символична вноска от бюджета всяка година ние да се ползваме с огромна и несравнима с ничия друга отбранителна мощ". 

По думите на Костадинов такова съчетание е невъзможно, "тъй като сме в подчинен статут, не сме равноправни съюзници": 

"Ако утре НАТО реши да нападне Русия, ще ни заповядат да участваме в този военен конфликт". 

Харизанов уточни, че такива решения се взимат с пълен консенсус от страните членки

Интервюто на Петър Волгин с Костадин Костадинов и с Георги Харизанов в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частични избори в редица селища

С активност от над 62 на сто завърши изборният ден в община Борован, където се проведоха частични местни избори за Общински съвет, след като съдът касира вота заради дописване на преференции в секция в село Малорад в полза на кандидати от селото. Без нарушения на изборите за общински съвет в Борован Спокоен беше и изборният ден във врачанското..

публикувано на 23.06.24 в 21:00

"Исторически хотели" - нова инициатива на кипърското министерство на туризма

Кипър въвежда нова сертификационна марка за качество, чрез която ще насърчава туризма и ще обогати предлагания на острова туристически продукт. Тя ще се издава по програмата "Исторически хотели в Кипър“, чийто старт бе обявен от Министерството на туризма. Хотели и туристически места за настаняване, чиято сграда или значителна част от нея е на най-малко..

публикувано на 23.06.24 в 20:51
Президентът на Сърбия Александър Вучич

Сърбия индиректно е доставила боеприпаси за Украйна за 800 млн. евро

Сърбия дискретно увеличава продажбите на боеприпаси на Запад, които в крайна сметка подпомагат отбраната на Украйна, въпреки че е една от двете европейски държави, които не се присъединяват към западните санкции срещу Русия. Според оценки, споделени с "Файненшъл таймс", износът на боеприпаси от..

публикувано на 23.06.24 в 20:38

Църква и синагога са станали обект на нападение в руската република Дагестан

Църква и синагога в южния руски град Дербент са били обстреляни тази вечер от неизвестни нападатели. В еврейския храм е възникнал пожар, съобщават руски медии. В социалните мрежи бяха разпространени твърдения за нападение и над църква в Махачкала - главния град на Република Дагестан, където се намира и Дербент. Властите съобщиха за въоръжено нападение..

публикувано на 23.06.24 в 20:11
Служебният министър на земеделието Георги Тахов

Съвътет на ЕС ще обсъди предложение на България за Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи

По инициатива на България Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство ще обсъди искането за изменение на Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи Предложението на нашата страна е съвместно с Румъния, като двете държави предлагат индивидуалният лимит на предприятие в първичното земеделско производство да бъде или..

публикувано на 23.06.24 в 20:01

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат нормализирани до края на деня

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат подновени по-късно днес, след като в резултат на прекъсване на електрозахранването бяха отменени близо 70 полета, а много самолети излетяха с големи закъснения. Проблеми с тока възпрепятстват полети на летището в Манчестър В публикация в социалната мрежа Х летищните власти информираха,..

публикувано на 23.06.24 в 19:42

Продължава обсъждането на новото правителство на Северна Македония

В парламента на Република Северна Македония продължава двудневното заседание, на което се обсъжда програмата и състава на новото правителство на страната, предложен от номинирания за премиер Християн Мицкоски.  Като приоритети на бъдещето управление се посочват повишаването на жизнения стандарт, борбата с корупцията и спазването на принципите на..

публикувано на 23.06.24 в 19:11