Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 24-31 март 2024

4
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър
Снимка: Личен архив на Слав Киров

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни, съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и дуатлонците, за които това ще бъде повторно изминаване на близо 100-те километра. “Витоша 100” е едно от най-чаканите състезания за колоездачи и бегачи. При първите рекордът продължава да е у Александър Алексиев, който през 2019 г. финишира с време 3:55:44 часа, а при бегачите най-доброто време засега е на Христо Цветков - миналата година той буквално пробяга трасето за 07:39:54 часа. През 2023 г. рекорд беше записан и при дуатлонците, след като Самуил Вълчев стигна два пъти до финала - първо с велосипеда си, а после и пеша, за общо 14:15:13 часа. Кои са фаворитите тази година ще разберем, когато стане ясно кои от по-силните бегачи и колоездачи ще се регистрират и ще успеят да се опазят без сериозни контузии до старта.


Българската федерация по катерене и алпинизъм обяви първите шампиони за годината в спортното катерене, след като на 24 март във Велико Търново се проведе Държавното първенство в дисциплината “боулдър” за мъже и жени. Участваха 40 състезатели от 8 клуба. При жените на първо място се класира Александра Тоткова, която тази година има отговорната задача да участва в квалификациите за участие в Олимпийските игри в Париж, заедно със съотборника си от “НСА” Николай Русев - на състезанието във Велико Търново той зае второто място, а победител стана друг национал - Слав Киров от клуб “Алтиус”, София.


Класиране в челната тройка

Жени:

1. Александра Тоткова, КА "НСА", София;

2. Петра Барова, КСКЕС "Алтиус", София;

3. Юлия Керемидичева, АК "Тразпезица 1957", Велико Търново.


Мъже:

1. Слав Киров, КСКЕС "Алтиус", София;

2. Николай Русев, КА "НСА", София;

3. Матей Мицев, КСКЕС "Алтиус", София.


Слав Киров

Снимка: Личен архив на Слав Киров


На 23 март се проведе Националната купа по ски-алпинизъм “АлПиринСки”. Първи стана Петър Иванов от клуб “Вертикален свят”, София, а при жените - Ивона Михайлова, от клуба-организатор.


По света

За първи път жена успя да финишира едно от най-тежките състезания за планинско бягане в света - маратонът “Баркли”. Той се провежда от 1986 г. във Фроузън Хед Стейт Парк, щата Тенеси, САЩ. За участие се допускат едва 40 бегачи, които трябва да напишат есе, а одобрените - да изминат 5 обиколки, които се равняват на 160 километра в пресечени местности и с почти никаква маркировка, за контролно време 60 часа. Състезанието е вдъхновено от бягството от затвора на убиеца на Мартин Лутер Кинг- Джеймс Рей. Трасето минава покрай самия затвор и дори през канал под него. Тази година 40-годишната Джасмин Парис става първата жена, достигнала финала, като това й отне 59:58:21 часа или 1 минута и 39 секунди преди да изтече контролното време. Парис е едва 20-ият бегач, успял да финишира трудното състезание.


Джасмин Парис

Снимка: @howiesternphoto


Италианецът Elias Iagnemma изкатери емблематичния боулдър “Burden of dreams” във Финландия. Проблемът е решен през 2016 г. от Нале Хукатайвал и е първото 9А в света. До момента с него са се справили едва петима катерачи, като италианецът е шестият. Боулдърът се състои от 5 движения в 45 градуса надвес.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Какво ни пречи да се фокусираме върху хубавите страни в системата на образованието?

Как да повишим качеството на образованието? Това продължава да е темата, която стои не само пред нашата образователна система, но и пред други образователни системи по света. Специалисти и изследователи по образованието стигат до извода, че благосъстоянието и позитивната училищна среда са двете основни предпоставки, които могат да дадат добри..

публикувано на 30.04.24 в 14:55

28.04.24 Законите на Мърфи

Рубраката от 28.04.24 година. "Добре подкованият не подбира пътищата" - това е изречението на месеца, а негов автор е Димитър Атанасов от Кубрат.

публикувано на 28.04.24 в 08:15
Президентът и участници в експедицията

Екстремните спортове 20 - 27 април 2024

На церемония във Военния клуб в столицата беше отбелязана 40-ата годишнина от най-голямото спортно събитие у нас за XX век, първата национална експедиция до Еверест.    Участниците в нея бяха удостоени от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента за "изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество,..

публикувано на 27.04.24 в 15:12

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49