Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът и ръководителят на Представителството на ЕК обсъдиха сухопътното присъединяване към Шенгент

Снимка: Прессекретариат при президента

Президентът Румен Радев проведе среща с новия ръководител на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова и я приветства за встъпването й в длъжност у нас през март т.г. 

Румен Радев и Йорданка Чобанова обсъдиха очакванията за присъединяването на България към сухопътните граници в Шенген след премахването на 31 март т.г. на контрола по вътрешните въздушни и морски граници. Това съобщиха от президентския прессекретариат.

Възможностите България да получи втория транш от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и ангажиментите, поети от страната ни за целта, също бяха тема на разговора. Румен Радев отбеляза, че единствените получени от страната ни средства по ПВУ са първият транш през декември 2022 г. по време на служебното правителство.

По време на разговора бяха разгледани и въпроси, свързани с дискутираните в момента елементи на промяна в политиката на разширяване на Европейския съюз и процедурите за взимане на решения в Съвета на ЕС. Румен Радев и Йорданка Чобанова отбелязаха значимостта на предстоящите избори за Европейски парламент, както и на активна кампания с фокус върху важните за бъдещето на европейските граждани и на Общността теми.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германските БМП

Германски БТР-и са участвали в атаката на Украйна в Курск

В атаката на Украйна в граничния район на Курск са участвали и германски БТР-и. Това става ясно от кадри, направени с дрон, които показват и германски бронетранспортьори Marder, участващи в офанзивата на руска територия.  Според докладите на германския "Институт за военна сигурност" (ISW) в момента има данни, "че украинските въоръжени сили са..

публикувано на 09.08.24 в 14:53
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия -  30 ноември 2023 г.

Министър Гвоздейков не е получавал предложение за участие в новото служебно правителство

Служебният министър на транспорта и съобщенията от кабинета "Главчев" Георги Гвоздейков не е получавал предложение   за участие в новото служебно правителство с кандидат за премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Ако бъде   поканен, той ще иска да се запознае с целите и приоритетите за управление и след това ще реши. Горица..

публикувано на 09.08.24 в 14:41
село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в силистренското село Айдемир. Има и компрометирани стени на къщи и стопански постройки. Парите са отпуснати с постановление на МС, но не е изплатена цялата сума на строителя и ремонтът е спрял. Милион и половина лева са били отпуснати от Междуведомствената комисия по..

публикувано на 09.08.24 в 14:31

Гърция търси помощ от ЕК за справяне с чумата при овцете и козите

Гърция търси помощ от Европейската комисия за справяне с чумата при овцете и козите. Няма нови положителни проби в близост до границата с България. В районите до българската граница продължават проверките на фермите с кози, но всички проби до сега са отрицателни, съобщават санитарните власти. Увеличават се случаите на заразени животни в..

публикувано на 09.08.24 в 14:10

Спад на високите нива на имиграция във Великобритания

Високите нива на имиграция във Великобритания спадат значително, след като ограниченията на визите допринесоха за рязък спад в броя на чуждестранните работници и студенти, кандидатстващи да дойдат в Обединеното кралство, показват нови данни на Министерството на   вътрешните работи. Броят на мигрантите и членовете на техните семейства,..

публикувано на 09.08.24 в 14:03
Д-р Бисера Котевска

Д-р Бисера Котевска: Децата не трябва да използват козметика под 13-годишна възраст

Д-р Бисера Котевска от болница "Токуда" свидетелства, че е паднала възрастта на децата, ползващи козметика .  "8-9 - годишни започват да си купуват различни козметични продукти. Гледат социалните мрежи. Основна тема на инфлуенсърите е как да се грижим за кожата си. Хубаво е да го правим, но това да става с правилните продукти,..

публикувано на 09.08.24 в 14:00
Антон Славчев

ПП-ДБ с 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" събраха 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия Антон Славчев, съобщи депутатът Лена Бориславова. От коалицията имат подкрепата и на "Възраждане", както и на депутатите от двете фракции на "Величие".  От ПП-ДБ очакват мнозинство за отстраняването на Антон Славчев, каза..

публикувано на 09.08.24 в 13:52