Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МРРБ: 258,4 млн. лева е платила държавата за изграждането на тунел "Железница"

Тунел "Железница"
Снимка: БГНЕС

Офертата на държавата за изграждането на най-модерния и дълъг тунел у нас е била на стойност 215 милиона лева, а разплатените средства към консорциума от три фирми е с близо 40 милиона повече. Това показва справката на регионалното министерство, изпратена до медиите, по повод започналата проверка на Европейската прокуратура по сигнал на ДАНС за  в едно от трите дружества, със съмнение за финансови злоупотреби с евро средства и пране на пари.

Обществената поръчка за изграждането на тунела е спечелена през лятото на 2018 година от консорциума- ДЗЗД "АМ Струма тунел 2018", с участници "Джи Пи Груп", която е водещата фирма, "Глобал Кънстръкшън" ООД и "Виа План" ЕООД.

Общата сума, разплатена от държавата за изграждането на тунел "Железница" като част от строящата се автомагистрала "Струма", е 258 426 949 лв.

Най-много средства - близо 155 милиона лева са разплатени в периода от април 2019 година до май 2021 година, когато регионален министър е Петя Аврамова. 38 милиона лева е превела държавата в рамките на следващите 4 месеца на същата година при служебния министър Виолета Комитова. 

По времето на Гроздан Караджов консорциумът е получил малко над 19 милиона лева. От декември 2022 година до юни 2023 година е втората голяма сума, преведена за извършени и фактурирани строително-монтажни дейности- 42, 5 милиона лева. Тогава регионален министър е Иван Шишков от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Разплащането за тунел "Железница" е финализирано от настоящия министър в оставка Андрей Цеков в края на 2023 година, като общата сума е 5,4 милиона лева. Тунелът беше завършен преди близо 2 години.

Как са управлявани паричните потоци от фирмите, построили най-дългото тунелно съоръжение у нас и има ли злоупотреби с евросредства и пране на пари, ще каже европрокуратурата, която започна разследване по сигнал на ДАНС. 

В съобщението се визира само едно от дружествата, а водещата фирма "Джи Пи Груп" излезе с кратко съобщение в медиите, че не е обект на разследването.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на ИТН Слави Трифонов.

В понеделник ИТН връщат третия мандат неизпълнен

"Всички видяхте какво се случи през последната седмица. Случи се буквално пред очите ви. Президентът връчи третия проучвателен мандат на ИТН и ние напълно открито и отговорно се постарахме да го изпълним", написа във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов. И още: "Пред вас се срещнахме с всички политически партии и независими депутати в 50-тото Народно..

публикувано на 04.08.24 в 15:29
Снимката е илюстративна, архив.

Пожарът край граничното село Църварица е локализиран от три страни

Пожарът  до границата с Република Северна Македония  край село Църварица, община Невестино, област Кюстендил, ,   който възникна в петък следобед,  е локализиран и ограничен. Горят около 1000 дка иглолистни дървета край невестинските села Илия и Църварица Огънят обхвана площ от 1000 декара гора и храсти, изгоряха и 5 къщи. Няма..

публикувано на 04.08.24 в 14:55

Продължават усилията в борбата с пожара в планината Славянка

Служители на Националния парк "Пирин" успяха да угасят пожара под връх Синаница. Продължават усилията за овладяване на другите пожари в Благоевградска област. Огнената стихия край Микрево, в Малешевската планина, е локализирана. Същото е положението и с пожара край Сенокос, община Симитли, където хеликоптери продължават да обливат тлеещи огнища...

публикувано на 04.08.24 в 14:10

Париж призова французите, живеещи в Иран, да напуснат страната

Франция призова своите граждани, които живеят в Иран, "временно да напуснат" страната, съобщава АФП. Властите в Париж предупреждават, че въздушното пространство и летищата на Иран могат да бъдат затворени заради растящото напрежение с Израел. Париж призова своите граждани да напуснат и Ливан "възможно най-скоро" поради опасенията от ескалация на..

публикувано на 04.08.24 в 14:02

Втори ден протестна блокада на пътя Полски Тръмбеш - Свищов

Десетки жители на свищовското село Хаджидимитрово и днес блокираха за три часа пътя между Полски Тръмбеш и Свищов с настояване да имат вода. Водният режим за 500-е жители на Хаджидимитрово вече е целогодишен, въпреки изграденият за над един милион лева нов довеждащ водопровод, поясни Радослав Рачев от протестиращите:  "Хората..

публикувано на 04.08.24 в 13:59

ИПИ предлага да се повишат заплатите на медсестрите

Проблемът с недостига на медицински сестри у нас може да се реши по примера с работещите в средното образование – това се посочва в анализ на Института за пазарна икономика. Оттам припомнят, че след голямата учителска стачка през 2007 година бяха предприети редица мерки, като една от тях е вдигането на заплатите. Повишаването на възнагражденията в..

публикувано на 04.08.24 в 13:43

Ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата"

Национален ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата" е част от инициативите, посветени на 147-годишнината от епичните августовски боеве на Шипка и 90 години от освещаването на Паметника на Свободата на историческия връх. Конкурсът е отворен за ученици от цялата страна и всеки участник се включва в него с една рисунка..

публикувано на 04.08.24 в 13:29