Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Танев: Не се отпускайте, еврото няма да се появи само

Онлайн магазините ще преминат към отчитане в евро много по-лесно и бързо в сравнение с останалите бизнеси, смята IT специалистът

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Бизнесът трябва да се готви за преработка на касовите апарати при преминаване от лева в евро. А държавата да подготви капацитет за преузаконяване на някои от устройствата. Онлайн магазините ще преминат към отчитане в евро много по-лесно и бързо в сравнение с останалите бизнеси. Това каза IT специалистът и председател на Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер Ясен Танев. 

"От деня, в който решим, че ще приемем еврото, имаме да извървим период, в който първоначално само ще знаем, че сме го приели. Един месец по-късно трябва да започнем да показваме двете цени, като водещата валута е левът. От датата, в която се приема еврото като официална валута, водещата цена трябва да се превалутира в евро, а да се показва само лев и след това трябва да изчезне в един момент изцяло левът. Ако имаме предвид, че месец след като решим, че влизаме в еврозоната трябва да започнем да правим това, това означава, че касовите апарати трябва да бъдат преработени, трябва функционалност, която да може да разбира от двете валути, трябва да може да сменя режимите и то 3 режима, трябва да може да продължава да записва правилно данните във фискалната памет", обясни той. 

По думите му за това трябва да се подготвяме отсега. Според него най-вероятно касовите апарати, системите и софтуерът ще трябва да минат преработка

"Не се отпускайте, не мислете, че еврото ще се появи само. Трябва всички, които са свързани с касови системи, фискални системи да разберат, че предстои преход. Трябва да бъдем активни граждани, за да можем да направим възможно най-лесен и ефективен този преход", призова Танев в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

По думите му става въпрос за 300 - 400 хил. активни дружества. Той се обърна към бизнеса, софтуерните компании и държавата:

"Към бизнеса - поискайте план за преминаване към еврото. На колегите от софтуерната индустрия - подгответе се, не се отпускайте. Независимо, че не е ясна датата, всички се надяваме, че тя ще бъде скоро. Бих казал и на държавата - не само бизнесът преминава от лев в евро, но и държавата преминава, така че и системите на държавата трябва да се преработят. Има много работа, която е подготвителна, за да не се изложим и да не ни изненада преходът от лев в евро".

Цялото интервю на Добромир Видев с Ясен Танев в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

На митинг в Детройт Джо Байдън отново потвърди намеренията си да остане в предизборната надпревара

На митинг с избиратели в Детройт президентът Джо Байдън отново потвърди своите намерения да остане в предизборната надпревара за Белия дом. На митинг пред 2000 поддръжници на Демократическата партия Байдън определи себе си като "шампион на народа, който се намира под обсадата на силите на елита във Вашингтон". "Аз съм кандидатът на тази партия, защото..

публикувано на 13.07.24 в 19:15

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46