Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се броят на руснаците, които сключат договори, за да воюват в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличава се броят на руснаците, които искат да сключат договори с министерството на отбраната, за да воюват в Украйна. Това съобщиха от руското военно ведомство.

От министерството твърдят, че от началото на годината повече от 100 000 души са сключили професионални договори с армията. През пунктовете за набиране на войници из цяла Русия ежедневно преминавали по 1700 души. Според ведомството по време на събеседванията кандидатите за военна служба мотивирали решението си с желанието си да отмъстят за терористичния атентат на 22 март в концертната зала "Корокус сити хол" край Москва, при който загинаха повече от 140 души. Макар че отговорност за атентата пое "Ислямска държава", руските власти продължават да търсят наличието на "украинска следа".

Днес например секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че следите на атентата водели към украинските специални служби. И добави, че киевският режим изцяло се контролирал от Съединените щати.

Повече от половината руснаци вярват на версията на Кремъл за "украинската следа". Едва 27 процента са на мнение, че зад атентата стои "Ислямска държава", сочат данните от британско-украинско онлайн проучване сред 652-ма руснаци, публикувано в края на миналата седмица от "Файненшъл Таймс".

"Щом основният наратив на пропагандата и властите е да обвиняват Украйна, хората ще му вярват, защото контролът върху информационното пространство е почти абсолютен", казва руският социолог и директор на "Левада център" Денис Волков, цитиран от британското издание.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти: