Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Кунчев във Варна: Няма опасност от епидемичен взрив, украинската общност у нас получава своевременно своите ваксинации

4
Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Украинската общност у нас вече има лични лекари, извършват се имунизации и няма опасност от епидемичен взрив, тъй като имунизационните ни календари се различават минимално. Това коментира във Варна главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев, който заедно с Гийом Симонян - представител на Световната здравна организация, се срещна в сградата на Регионалната здравна инспекция с проф. Цонко Паунов - директор на РЗИ, служители на инспекцията и директори на здравни заведения. 




От СЗО ще посетят хотелите в курортите край Варна, където има настанени украински бежанци, защото искат да инвестират в подобряване на условията им на живот. "Това, което правим, е да видим местата, където те са настанени - преди всичко хотелите, където има струпване на хора. Ваксини има достатъчно за всички", допълни Кунчев. 

По думите на Кунчев към този момент нямаме случай на възникнало опасно заболяване сред украинската общност у нас. "По-големите проблеми бяха в самото начало на вълната от мигранти, сега те получават своевременно своите ваксинации", каза още той. 

Има опасност от "внос" на морбили у нас, главно от Румъния. Увеличават се и случаите на коклюш, подчерта Ангел Кунчев. "Ситуацията по отношение на болестта мобрили не е никак спокойна. Надяваме се с това покритие, което имаме, да не се стигне до епидемичен взрив", допълни той. По отношение на коклюша ситуацията е по-особена, посочи Кунчев. С времето имунитетът към заболяването спада, затова се налагат реимунизации. Засега в София има няколко случая на коклюш, което не е сериозно, каза още главният санитарен инспектор. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия