Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказателно производство в Русия заради скъсаната язовирна стена в Орск

Снимка: pixabay

Русия започна наказателно производство за нарушаване на правилата за безопасност при извършването на строителни работи във връзка със скъсването на язовирната стена в град Орск, Оренбурска област.

От прокуратурата съобщиха, че инцидентът е причинен от грешки в експлоатацията на съоръжението. 

Язовирната стена на река Урал се скъса вчера, което доведе до наводнение в града.

Около 2000 души са евакуирани от домовете си в руския град Орск, ден след като водите на река Урал наводнаха крайречни села и причиниха скъсването на язовирна стена. Хиляди домове са били наводнени в района, съобщи агенция ТАСС. 

Водоподаването на жилищни сгради в зоната на наводнението в Орск е спряно за промиване и дезинфекция на този участък от водопровода заради появата на инфекции. 18 души вече са потърсили медицинска помощ, 8 са хоспитализирани с остра чревна инфекция, съобщиха от пресслужбата на здравното министерство на Оренбургска област. Ограниченията на водата важат за няколко десетки къщи, намиращи се в района, се казва в съобщението.

Редица руски области в Сибир и Урал и погранични райони в съседен Казахстан бяха наводнени през последните дни. В град Орск и в цялата Оренбургска област е въведено извънредно положение. 

Местните власти опровергаха първоначалната информация, че стената е разрушена изцяло. В наводнената част на Стария град спасителните екипи откриха телата на трима души. Причината за смъртта им тепърва ще се изяснява. 

В наводнената част на Стария град спасителните екипи откриха телата на трима души. Причината за смъртта им тепърва ще се изяснява. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шествията за Деня на труда във Франция се смесиха с пропалестински по-радикални протести

Във Франция традиционните шествия за Деня на труда се смесиха с по-радикалните протести в подкрепа на Палестина. В Париж и други градове се стигна до инциденти. Първомайското шествие в Париж започна с напрежение - стотици радикални активисти провокираха митинга с безредици и лозунги срещу полицията, която ги разпръсна със сълзотворен газ...

публикувано на 01.05.24 в 20:20

В Рим се провежда най-големият безплатен концерт в Европа

В Рим се провежда традиоционният първомайски концерт. Той се организира от 1990 година от трите основни профсъюза на Апенините – Италианска генерална конфедерация на труда (CIGL), Конфедерация на синдикатите (CISL)  и Италиански съюз на труда ( UIL).  Това е най-големият безплатен концерт в Европа.  Тази година той се провежда под..

публикувано на 01.05.24 в 20:00

Ваня Григорова и Мая Манолова: Обединение вляво няма да има

Обединение вляво няма да има, казаха Ваня Григорова и Мая Манолова в Кюстендил, където представиха старта на кампанията на "Солидарна България" за предстоящия вот. Изказването беше по повод призива на председателя на БСП Корнелия Нинова от по-рано днес, че всички напуснали партията са поканени да се върнат, включително Сергей Станишев...

публикувано на 01.05.24 в 19:47
Плаващ терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис

Техническите тестове на газовия терминал край Александруполис завършват след Великденските празници

Причината за отлагането с няколко седмици на търговската експлоатация на плаващия терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис е, че не са приключили техническите тестове на съоръжението. Това стана въпреки очакванията терминалът да стартира в края на април или на 1-ви май. Очаква се това..

публикувано на 01.05.24 в 19:22
Теренът за новата детска болница в кв.

Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата

След като министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София, с позиция излезе инвеститорът Търговска Лига.  В нея се казва, че дружеството се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата.  И допълва -..

публикувано на 01.05.24 в 19:00
Министър-председателят Димитър Главчев

Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на частна детска болница в София

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване София.  В съобщението на пресслужбата на Министерския съвет се казва, че ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Промените в Конституцията на РСМ беше тема на първия дебат на двамата кандидат-президенти

Промените в Конституцията на Република Северна Македония и българското вето за членството на Скопие в Европейския съюз беше една от темите в снощния първи телевизионен дебат между двамата кандидат-президенти - настоящият държавен глава Стево Пендаровски, издигнат от социалдемократите и Гордана Силяновска - кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ.  Вторият тур..

публикувано на 01.05.24 в 18:10