Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СРС оправда Костадин Костадинов за всяване на паника по време на Covid-19

Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов е оправдан по обвинението, че е всявал паника сред населението по време на пандемията от Covid-19.

Прокуратурата го прати на съд за негово интервю на 13 март 2020 г. - денят, в който в страната беше обявено извънредно положение.

В интервюто Костадинов говори за наличностите в складовете на Държавния резерв и критикува противоепидемичните мерки.

Според съда в думите на Костадинов няма пряк умисъл, тъй като той е цитирал информация, която му е била подадена от партийния пиар, но казаното от него по отношение липсата на тонове кашкавал и сирене от складовете на Резерва е било дезинформация, защото е почивало на данни от медиите в предходен период.

Лидерът на "Възраждане" и представител на прокуратурата не присъстваха на заседанието на Софийския районен съд (СРС). 

Присъдата не е окончателна.

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки китове загинаха в масово засядане по крайбрежие на Шотландия

Десетки китове загинаха в едно от най-големите масови засядания край северното крайбрежие на Шотландия, като експерти се опитват да спасят малкото оцелели. Най-малко 65 от т.нар. пилотни китове с дълги перки загинаха, след като 77 бяха изхвърлени на брега на остров от групата Оркни край Шотландия, съобщиха от спасителна благотворителна..

публикувано на 12.07.24 в 09:05
Държавен фонд

Земеделски стопани може да кандидатстват за помощта de minimis

От днес земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Общият бюджет на помощта е 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към производителите на картофи. Те ще получат до 7 милиона лева. До 5 милиона лева са отделени за..

публикувано на 12.07.24 в 08:50
Снимка, направена на 3 юли и публикувана на 7 юли 2024 г., показва машини на израелската армия, транспортиращи група войници и журналисти в южната част на Ивицата Газа.

Десетки тела са открити след израелска операция в Газа

По време на пресконференция на срещата на високо равнище на алианса във Вашингтон турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще продължи с дипломатическите усилия да прекрати руско-украинската война. Той направи коментар и за конфликта в Близкия изток. Ердоган беше категоричен, че няма да е възможно НАТО да продължи..

публикувано на 12.07.24 в 08:44
Крилата ракета „Гадир“, изстреляна по време на иранските военни учения.

Франция, Германия, Италия и Полша разработват крилата ракета с обсег над 500 км

По време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон Франция, Германия, Италия и Полша подписаха писмо за намерение за разработване на крилата ракета с обсег над 500 километра. Според лидерите на четирите държави целта е да се установи сътрудничество в развитието на ключови способности за нанасяне на военни удари на голямо разстояние,..

публикувано на 12.07.24 в 08:37
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Избирателите на ДПС никога не са се обърквали и няма да се объркат

" Това, което се случва в ДПС, е нетърпимо ."  Тази позиция изрази в интервю за БНР евродепутатът Илхан Кючюк. По думите му, в момента е налице " прегрупиране на партията ". Той се солидаризира с думите на Ахмед Доган за  преврат   в партията . Запитан и преди избирането му за съпредседател на ДПС ли Делян Пеевски е проявявал признаци на..

публикувано на 12.07.24 в 08:28

11 самолета и 8 хеликоптера гасят мащабни пожари в Гърция

11 самолета и 8 хеликоптера са включени в гасенето на мащабните пожари, които обхванаха отново Гърция. Пожарът в Коринт е с активен фронт няколко километра и е неуправляем от силния вятър, казаха огнеборците. За първи път властите използват 11 самолета и 8 хеликоптера, за да ограничат движението на огнената стихия. Коринт е част от полуостров..

публикувано на 12.07.24 в 08:28

Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе първата си самостоятелна пресконференция от ноември миналата година в рамките на юбилейната среща на НАТО. Това беше първото значимо медийно участие на президента Байдън след дебата с неговият конкурент за нов мандат – Доналд Тръмп. По време на едночасовата пресконференция, Байдън отговори на 19 въпроса и..

публикувано на 12.07.24 в 08:05