Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен представят книгата "Панорама на ромската култура"

Снимка: БГНЕС

С представяне на книгата „Панорама на ромската култура“ от Ромската академия за изкуство и култура тази вечер в Сливен ще бъде отбелязан Международния ден на ромите – 8 април. Преди обяд в една от реките в Сливен бяха хвърлени цветя в знак на почит към загиналите роми в Холкокоста. В ромския квартал „Надежда“ тази вечер празникът ще бъде отбелязан с много песни и танци, а подготовката за трае няколко дни.

В книгата са представени музиканти, художници, лекари и др. с ромски произход, хора отраснали в махалите, но успели в кариерата и живота, каза Костова.

"И ги представяме с различното лице. Така както са израснали в махалите, така както са ги подкрепяли техните роднини, приятели семействата им. Представяме една наша великолепна българска актриса Наталия Цекова, академик Христо Кючуков. Това е световноизвестен лингвист. Бони певицата, уважавана и популярна българска певица и др.".

Един от известните роми в града е коминочистачът Мишо Славов, познат под прякора Маджара. Макар и на 74 години, той още работи, но днес ще посрещне празника скромно.

"Ами ще сготвим една манджа, едно шишенце бира, една туба и хайде. Няма всеки ден работа, но благодарение на тези, които ме познават, всеки ме посреща".

В ромския квартал на Сливен „Надежда“от няколко дни тече трескава подготовка за празника.

"Всичко ще има! Музика, ядене пиене! Всичко!"

Тази вечер веселбата в квартала е гарантирана, а пожеланията на всички са да бъдат здрави:

"Здраве си пожелаваме! От туй по-хубаво няма!"


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианец е най-бързият пилот в света с автомобил, управляван на самолетоносач

Италианецът Фабио Бароне е най-бързият пилот в света с автомобил управляван на военноморски кораб. С автомобил "Ферари" и със съдействието на военноморските сили, римският автомобилен пилот Фабио Бароне постигна  максимална скорост на кораб от  152 км/ч на палубата на самолетоносача "Джузепе Гарибалди" на котва в пристанището на Таранто...

публикувано на 14.07.24 в 12:38

Тошко Йорданов: Ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи

ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират мандата . Това декларира пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според него това би било "по-правилното решение" на втората парламентарна сила . Той определи ДБ като разумна група, а ПП – като самовлюбена . По думите му ДБ е склонна да..

публикувано на 14.07.24 в 12:16

Трима задържани с наркотици в Свети Влас

Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" на 12 юли. В хода на действията под наблюдението на Окръжна прокуратура - Бургас са задържани трима души, организирани в престъпно сдружение за разпространение на наркотици, съобщиха от МВР. При проведените действия..

публикувано на 14.07.24 в 12:14
Лондон

Имало ли е кампания за сплашване на кандидати преди вота на Острова?

Във Великобритания правителственият съветник по въпросите на политическото насилие е писал до министъра на вътрешните работи с молба да разследва водената кампания за сплашване на кандидати по време на общите избори, съобщи Би Би Си. Лорд Уолни смята, че е имало "съгласувана кампания, организирана от екстремисти". Той призовава вътрешния..

публикувано на 14.07.24 в 11:46

Тежка техника гаси пожара край граничното с. Преколница

Тежка техника качват днес при пожара край граничното кюстендилско село Преколница, където три екипа на пожарната и над 10 горски работници продължават гасенето четвърти ден, каза за БНР тази сутрин началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защига на населението" комисар Светлин Георгиев. Ще се правят пътища за достъп до..

публикувано на 14.07.24 в 11:31

Джейхан Ибрямов: Очаквам групата на Пеевски да намалява още

Очаквам групата на Пеевски да намалява още. Това ще бъде личен, морален акт на моите колеги от ДПС. Това заяви пред БНР Джейхан Ибрямов – доскорошен депутат от ДПС, понастоящем нечленуващ в парламентарна група.   " Процесите в ДПС са динамични, но еднопосочно динамични и то в полза на ДПС ", категоричен бе той. Делян Пеевски:..

публикувано на 14.07.24 в 11:15
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14