Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отрича обвиненията, че е подпомагала извършването на геноцид в Газа

Момент от заседанието на съда в Хага по делото на Никарагуа срещу Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия отрече обвиненията, че с оръжейните си доставки за Израел е подпомагала извършване на геноцид в ивицата Газа. Това стана в рамките на дело, гледано в най-висшия съд на ООН - Международния съд в Хага -  по иск на Никарагуа.

Според Никарагуа Германия е нарушила Конвенцията за геноцида от 1948 г. и международното хуманитарно право, като е продължила да снабдява Израел, дори след като е била наясно, че съществува риск от извършването на геноцид в Ивицата Газа.

В понеделник адвокатите на Никарагуа като спешни мерки поискаха от Международния съд в Хага да нареди на Германия да спре продажбите на оръжие на Израел и да възобнови финансирането на палестинската агенция на ООН за бежанците.

На заседанието днес Таня фон Услар-Глайхен, юридически съветник на германското министерство на външните работи, заяви пред съдиите от Международния съд, че делото на Никарагуа е прибързано и се основава на слаби доказателства. 

"В случаите, когато Германия е оказвала подкрепа на Израел, включително под формата на износ на оръжия и друго военно оборудване, количеството и целите на тези доставки са грубо изопачени от Никарагуа. Германия доставя оръжия само въз основа на подробна проверка, която не само спазва, но и далеч надхвърля изискванията на международното право". 

Според представител на германския правен екип в залата, от октомври 2023 г. насам Германия не е пращала артилерийски снаряди или боеприпаси.

"Ройтерс" припомня, че Германия е един от най-верните съюзници на Израел след нападението на "Хамас" на 7 октомври и последвалата офанзива срещу Ивицата Газа. Берлин е един от най-големите доставчици на оръжие за Израел, като през 2023 г. е изпратил военно оборудване и оръжия на стойност над 320 млн. евро, според данни на германското Министерство на икономиката, отбелязва още агенцията.

Очаква се до седмици Международният съд в Хага да издаде временни мерки по делото на Никарагуа срещу Германия, но окончателното решение може да отнеме години. Въпреки че решенията трябва да бъдат правно обвързващи, съдът всъщност няма как да ги приложи. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три медала за български ученици на Менделеева олимпиада по химия в Китай

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави нашите участници завоюваха един златен, един сребърен и един бронзов медал, както и почетна грамота, съобщават от Министерство на образованието и науката...

публикувано на 30.04.24 в 11:15

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза..

публикувано на 30.04.24 в 10:45
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода.  Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени...

публикувано на 30.04.24 в 10:38
Велико Търново

Четири нови случая на коклюш във Велико Търново

За четири нови случая на коклюш във Велико Търново съобщи Регионалната здравна инспекция в града. Едно от заболелите деца е 3-месечно неимунизирано бебе. То се е разболяло в чужбина и там е диагностицирано. Неимунизираното дете е прието за лечение в областната болница във Велико Търново. Останалите три нови случая на коклюш в региона..

публикувано на 30.04.24 в 10:32
Снимката е илюстративна - от руски удари в Одеса.

Ден на траур в Одеса заради руската атака: Вече 23-ма в болница, петима загинали

Ден на траур е обявен за днес в украинската Одеска област заради смъртта на петима души при руския ракетен удар вчера, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. Кипер изказва искрените си съболезнования на тези, които са загубили близки. По негова информация броят на загиналите се е увеличил до петима..

публикувано на 30.04.24 в 10:29

Простреляното във Враца дете е изведено от реанимацията

Детето, което беше транспортирано с хеликоптер от Враца и оперирано по спешност в "Пирогов" след огнестрелно нараняване, вече е изведено от реанимация. Вечерта на 13 април т.г., хеликоптер транспортира по спешност 2-годишното дете след прострелване в главата с въздушна пушка. В момента, в който състоянието му позволи, екипът на проф. Николай..

публикувано на 30.04.24 в 10:28

Полицията в Кюстендил с мерки за безопасност за предстоящите празници

Създадена е организация и допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред по време на предстоящите Великденски празници в Кюстендилския регион, съобщават от Областната дирекция на полицията. Особено около храмовете и в района на няколкото манастира в Кюстендилско, които са около 10. Ще бъдат..

публикувано на 30.04.24 в 10:22