Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън се опасява от ескалация на насилието в Близкия изток заради Иран

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че е "дълбоко загрижен от потенциално вземане на грешни решения от страна на Иран".

Дейвид Камерън обяви, че е "изяснил" на иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахян в проведен разговор, че Иран не трябва да въвлича Близкия изток в по-широк конфликт. "Дълбоко съм загрижен от евентуални погрешни преценки от Иран, които могат да доведат до по-нататъшно насилие", написа лорд Камерън в социалната мрежа Х. Британският дипломат номер едно смята, че вместо това Иран трябва да работи за деескалация и предотвратяване на по-натътишни атаки. 

Техеран се зарече да отмъсти, след като двама от висшите му генерали бяха убити при въздушен удар срещу консулството му в Сирия по-рано този месец, за който американските военни смятат, че е извършен от Израел. Въпреки че Израел не е коментирал атаката, лидерът на Иран аятолах Али Хаменей каза, че страната трябва да бъде наказана. По-рано британският премиер Риши Сунак заяви, че иранските заплахи са „неприемливи“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Байдън за заплахата на Иран: Ще направим всичко възможно, за да защитим Израел

Американският президент Джо Байдън потвърди непоколебимата подкрепа на Вашингтон за Израел на фона на заплахите на Иран за отговор на израелския въздушен удар по иранското консулство в Дамаск. "Ще направим всичко възможно, за да защитим..

публикувано на 11.04.24 в 07:38

Петролът поскъпва заради опасения за ирански удар по Израел

Петролът отново започна да поскъпва от вчера насам заради подновени опасения за разширяване на конфликта в Близкия изток с оглед на евентуална атака срещу Израел от Иран или свързани с него формирования. Към 12.00 часа българско време фючърсите..

публикувано на 11.04.24 в 12:37
Дейвид Камерън

Камерън призова Израел да отвори свое пристанище, за да влизат повече помощи в Газа

Британският външен министър Дейвид Камерън каза в интервю за Би Би Си, че е "невероятно разочароващо", че Израел не предприема стъпки, за да позволи повече помощ в Газа на фона на "ужасната хуманитарна ситуация". "Нуждаем се от 500 камиона на ден..

публикувано на 08.03.24 в 18:44
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън иска одобряване на военната помощ за Украйна по време на визитата си в САЩ

Британският външен министър Дейвид Камерън ще се срещне днес с американския държавен секретар Антъни Блинкън и членове на Конгреса в рамките на посещението си в Съединените щати, предаде Ройтерс. Очаква се британският първи дипломат да настоява за..

публикувано на 09.04.24 в 05:17
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън настоя за повече помощи за Газа

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е настоял по време на среща в Лондон с Бени Ганц, член на израелския военен кабинет, потокът от помощи към Газа да се увеличи. Лорд Камерън каза,  че Обединеното кралство е обезпокоено, че "..

публикувано на 07.03.24 в 08:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите...

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на..

публикувано на 14.07.24 в 08:16

Безпрецедентни мерки за сигурност за националния празник на Франция

Франция посреща националния си празник с блясъка на Олимпийския огън и мрак относно бъдещото си управление след извънредните избори. Тържествата ще преминат при безпрецедентна охрана. Френският национален празник заварва Париж в трескава..

публикувано на 14.07.24 в 08:07