Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън се опасява от ескалация на насилието в Близкия изток заради Иран

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че е "дълбоко загрижен от потенциално вземане на грешни решения от страна на Иран".

Дейвид Камерън обяви, че е "изяснил" на иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахян в проведен разговор, че Иран не трябва да въвлича Близкия изток в по-широк конфликт. "Дълбоко съм загрижен от евентуални погрешни преценки от Иран, които могат да доведат до по-нататъшно насилие", написа лорд Камерън в социалната мрежа Х. Британският дипломат номер едно смята, че вместо това Иран трябва да работи за деескалация и предотвратяване на по-натътишни атаки. 

Техеран се зарече да отмъсти, след като двама от висшите му генерали бяха убити при въздушен удар срещу консулството му в Сирия по-рано този месец, за който американските военни смятат, че е извършен от Израел. Въпреки че Израел не е коментирал атаката, лидерът на Иран аятолах Али Хаменей каза, че страната трябва да бъде наказана. По-рано британският премиер Риши Сунак заяви, че иранските заплахи са „неприемливи“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Байдън за заплахата на Иран: Ще направим всичко възможно, за да защитим Израел

Американският президент Джо Байдън потвърди непоколебимата подкрепа на Вашингтон за Израел на фона на заплахите на Иран за отговор на израелския въздушен удар по иранското консулство в Дамаск. "Ще направим всичко възможно, за да защитим..

публикувано на 11.04.24 в 07:38

Петролът поскъпва заради опасения за ирански удар по Израел

Петролът отново започна да поскъпва от вчера насам заради подновени опасения за разширяване на конфликта в Близкия изток с оглед на евентуална атака срещу Израел от Иран или свързани с него формирования. Към 12.00 часа българско време фючърсите..

публикувано на 11.04.24 в 12:37
Дейвид Камерън

Камерън призова Израел да отвори свое пристанище, за да влизат повече помощи в Газа

Британският външен министър Дейвид Камерън каза в интервю за Би Би Си, че е "невероятно разочароващо", че Израел не предприема стъпки, за да позволи повече помощ в Газа на фона на "ужасната хуманитарна ситуация". "Нуждаем се от 500 камиона на ден..

публикувано на 08.03.24 в 18:44
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън иска одобряване на военната помощ за Украйна по време на визитата си в САЩ

Британският външен министър Дейвид Камерън ще се срещне днес с американския държавен секретар Антъни Блинкън и членове на Конгреса в рамките на посещението си в Съединените щати, предаде Ройтерс. Очаква се британският първи дипломат да настоява за..

публикувано на 09.04.24 в 05:17
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън настоя за повече помощи за Газа

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е настоял по време на среща в Лондон с Бени Ганц, член на израелския военен кабинет, потокът от помощи към Газа да се увеличи. Лорд Камерън каза,  че Обединеното кралство е обезпокоено, че "..

публикувано на 07.03.24 в 08:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Градушка с размер на лешник падна в София (обновена)

Силният дъжд и градушка в София доведоха до закъснения на полети на столичното летище. То остана отворено за кацащи самолети, забавянето е за три полета.  Няма отменени,  както и пренасочени  полети .  55 са сигналите за нанесени щети..

обновено на 22.05.24 в 18:54

Градушка и излезли от коритата си реки в Троянско

Градушка и проливен дъжд, продължили над час, са нанесли щети на реколтата в Троянско.  Залети са улици, след като са прелели дерета в селата Орешак и Черни Осъм, засегнато е и село Шипково.  Кметът на община Априлци Тихомир Кукенски съобщи, че..

публикувано на 22.05.24 в 18:46

Economist: Възможна е руска офанзива в Сумска област

Според британското издание "Икономист" има струпвания на руски сили по границата със Сумска област и в нея е възможна офанзива след тази при Харков. Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха без ток части от Сумска област В Донецка..

публикувано на 22.05.24 в 17:55

Нов състав на КЗП, председател е Мария Филипова

Служебното правителството определи нов състав на Комисията за защита на потребителите, досегашният председател и двамата членове на Комисията са освободени. От пресслужбата на Министерския съвет информират, че за работата на действащото към..

публикувано на 22.05.24 в 17:36
Йордан Арабаджиев

Съюзът на международните превозвачи се опасява от "ужас за българския транспорт и икономика", след като започне ремонт на "Дунав мост"

"През последните две седмици трафикът на "Дунав мост" 2 е сериозно затруднен. Опашките са огромни. Вчера се стигна до 24-часово чакане". Това съобщи пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителн директор на Съюза на международните превозвачи. " Загубата..

публикувано на 22.05.24 в 17:33

МВР ще съдейства за облекчаване на трафика на "Дунав мост 2"

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев увери, че МВР прави всичко необходимо за облекчаване на трафика на граничния пункт "Дунав мост 2".  След среща с представители на транспортния бранш във връзка с трафика на пункта Темелакиев..

публикувано на 22.05.24 в 17:03
Калин Славов

Калин Славов: Условие за успешна българска партия - да успее бързо да създаде клиентелистки кръгове

"Условието за създаване на успешна българска партия е бързото създаване на клиентелистки кръгове" . Това заяви пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници". "Това е т.нар. "твърдо ядро" от гласоподаватели, на което може..

публикувано на 22.05.24 в 16:33