Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набират се още дарения за довършване на храма в с. Хаджидимитрово

Храм "Свети Архангели" в село Хаджидимитрово
Снимка: Здравка Маслянкова

В свищовското село Хаджидимитрово нямат православен храм от 2013 година, когато църквата, носеща името на Свети Архангел Михаил рухна. Започна изграждането на нова църква с пари от дарители, но сумата няма да стигне за довършителните работи. Новият кмет на селото Емил Тодоров инициира тези дни дарителска кампания за набиране на средства за приключване на строежа на храма "Свети Архангели".

Повече от 10 години 500-те жители на свищовското село Хаджидимитрово се опитват да възстановят православния си храм „Св Архангел Михаил“, който рухна през 2013 година, но удариха на камък, разказва младият кмет на селото Емил Тодоров:

"За старата църква имахме проект, входиран в Министерството на културата още през 2018 година. Изчакахме около 4 години, за да бъде одобрен проектът. В крайна сметка не ни одобриха проекта, понеже тя е паметник на културата. Решихме да направим нова църква, понеже не ни разрешиха да възстановим старата. Тя е на 90 % съборена. Няма покрив и голяма част от стените. 

Проблемът е, че по празници, за помени няма къде да се отслужат ритуалите. Затова решихме да направим нова църква, за да може жителите на селото  да се радват на храм, да могат да се помолят, да се извършат всякакви ритуали в храма. Като цяло е трудно без храм, но съумяваме да запазим някак традициите и вярата в нас и затова строим нов храм".

Храм

Строителството на рухналата вече църква е започнало през 1859 г. след получаване на ферман от султана и е завършено през 1862 г. Но храмът падна и в православното село църква няма. 

През 2018 г. кметът на община Свищов Генчо Генчев предприема действия за решаване на този проблем. Съвместно с експерти от Инспектората за опазване на културното наследство при Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство са извършени поредица обстойни огледи. Определен е видът и обемът на необходимите укрепителни и консервационно-реставрационни ремонтни работи. Но пари така и не се отпускат.

И хората в Хаджидимитрово с местната власт викнаха неволята. Организираха се, направиха проекти и дарителски кампании и събраха пари, с които започнаха и завършват градежа на новия си, макар и по-малък, православен храм, на който са дали името "Свети Архангели", разказва кметът Емил Тодоров.

"Храмът е изцяло наново изграден, на ново място. Трябва се приключи оградата, подовата настилка вътре в храма и вътрешната облицовка. Камбаната за храма е осигурена от дарения, от жител на селото, който е строителен предприемач. Вътре ще се действа като се приключи от вън. 

Иконостасът със сигурност ще бъде нов, защото старият е затиснат с покрива. Имаме останали икони, но ще има и нови неща. Не сме правили груби сметки колко пари още трябват. Надявам се жителите и не само те да помогнат за събиране на средствата".

Храм

И започна нова дарителска кампания за довършването на новия храм в Хаджидимитрово. В трите магазина на населеното място вече са поставени кутии за събиране на дарения.

И на това Възкресение Христово в Хаджидимитрово празнична служба няма да има, защото няма къде. Надеждите на хората са за Архангеловден новият храм да отвори и да приеме миряните.

Банковата сметка, по която могат да се правят даренията, е:

Международна фондация "Алеко Константинов"

IBAN: BG71 UNCR 7527 1047 8270 12

BIC: UNCR BGSF

Уникредит Булбанк

Основание на превода: За строителството на храм "Св. Архангели" с. Хаджидимитрово 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Въпросът не е дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО

Въпросът не е дали Украйна ще стане членка на НАТО, а кога ще се случи това. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на срещата на върха на лидерите на държавите от НАТО във Вашингтон. Докато украинците продължават своите жизненоважни реформи, ще продължим да ги подкрепяме по необратимия път към членството, подчерта Столтенберг...

публикувано на 11.07.24 в 03:51

Вашингтон и Берлин са се договорили за разполагане на далекобойни американски ракети в Германия

САЩ и Германия се договориха за разполагане на далекобойни американски ракети на германска територия, предаде Ройтерс. От 2026 година в Германия ще бъдат изпратени зенитни ракети SM-6, крилати ракети "Tomahawk", както и хиперзвуково оръжие, което е все още във фаза на усъвършенстване. Решението демонстрира желанието на Вашингтон да засили..

публикувано на 10.07.24 в 21:18

25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател

25 евродепутати ще наброява по последни данни парламентарната група "Европа на суверенните нации", съобщи за БНР неин говорител. В нея влизат и българските представители от "Възраждане", като Станислав Стоянов ще бъде един от двамата заместник-председатели. "Европа на суверенните нации" - нова група в Европарламентa Най-много евродепутати в..

публикувано на 10.07.24 в 21:02
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган поиска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на Движението. Ето и пълния текст на писмото на Ахмед Доган (без съкращения и корекции): "Скъпи Депесари! Преживяваме сериозна криза в организационния живот на партията...

публикувано на 10.07.24 в 20:43
Служебният премиер Димитър Главчев говори пред медиите в конгресния център Walter E. Washington във Вашингтон, САЩ, 10 юли 2024 г.

Главчев разговаря с Мицкоски във Вашингтон: На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението

Служебният министър-председателят Димитър Главчев е разговарял с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски преди официалното заседание на лидерите на страните членки от НАТО.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим Двамата премиери са говорили по..

публикувано на 10.07.24 в 20:40
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение срещу пристанище в съседната Одеска област бяха убити двама души. Още един цивилен загина при..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин.  Заедно с планинските спасители бяха уточнени местата с повишен интензитет на инциденти в планината...

публикувано на 10.07.24 в 19:42