Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата за спасяване с кучета към ПСС празнува 50-годишен юбилей

Атанас Уков:

| Репортаж
Група за спасяване с кучета към ПСС
Снимка: ПСС

Измина малко повече от година от опустошителното земетресение в Турция и Сирия, отнело живота на над 53 хиляди души.  В спасителните акции тогава участваха и наши планински спасители, а под руините влизаха  и откриваха живи хора техните кучета. При завръщането си бяха обявени за герои.  

Как се обучават четириногите спасители и защо връзката им с техните  водачи е за цял живот?

Всяка година в различни  държави се провеждат  обучителни курсове за  кучета- спасители.  Това е  възможност  за срещи на  планинските спасители, на техните четириноги партньори, както и  за обмен на най- новите техники за работа в ексремни ситуации. Банско беше домакин на такова обучение. А на специална церемония в неделя  беше отбелязан и 50-годишният юбилей на групата за спасяване с кучета към  БЧК:

Група за спасяване с кучета към ПСС

"Един малко по-различен курс заради нашия 50-годишен юбилей на Групата за спасяване с кучета на ПСС към БЧК. Имахме и модул за работа при бедствия, аварии и катастрофи. Разполагаме с полигон за работа при земетресение". 

Атанас Уков и кучето му Норд  бяха част от групата спасители от България, които заминаха за Турция след опустошителното земетресение през февруари, миналата година. Работата им на терен и десетките спасени човешки животи под развалините  са  причината  обучението им да се насочи и към действия в такива бедствени  ситуации.

Група за спасяване с кучета към ПСС

Около 20 са  кучетата - спасители, с които разполага ПСС у нас.  

"Това категорично не е достатъчно. Видяхме едно мащабно бедствие. Имам предвид земетресението В Турция. Ние никога няма да бъдем подготвени за един такъв сериозен природен катаклизъм, но въпреки това продължаваме да се опитваме да бъдем максимално ефективни с това, с което разполагаме. 

Целта е обмяна на опит, тъй като кинологията е бързо развиваща се наука. Не може да си позволим да се затворим в досегашните ни знания. 

Най-ценни са международните контакти".

 Не всеки може  да обучава куче-спасител. И не всеки е готов  да  го приеме като част от живота си.  Каква е цената  и налага ли се често самият водач да поема част от разходите, питам Атанас Уков от ПСС в Банско:

"Благодарение на наши приятели, спонсори, както и на нашата служба успяваме да бъдем в кондиция. Основният фактор е желанието и мотивацията да работиш с кучето. То е част от твоя живот и семейство. Дори един човешки живот да спасим, това е изключителен успех. 

Група за спасяване с кучета към ПСС

БЧК изхранва кучетата с качествена храна и поема ветеринарно-медицинските им нужди". 

Миналата година ПСС в Банско получи специализиран автомобил за кучета - спасители, който беше закупен с даренията на стотици хора, включили се благотворителната акция:

"Той е пригоден за кучета. Използва се на 100% и е изключително полезен за нас".
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три медала за български ученици на Менделеева олимпиада по химия в Китай

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави нашите участници завоюваха един златен, един сребърен и един бронзов медал, както и почетна грамота, съобщават от Министерство на образованието и науката...

публикувано на 30.04.24 в 11:15

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза..

публикувано на 30.04.24 в 10:45
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода.  Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени...

публикувано на 30.04.24 в 10:38
Велико Търново

Четири нови случая на коклюш във Велико Търново

За четири нови случая на коклюш във Велико Търново съобщи Регионалната здравна инспекция в града. Едно от заболелите деца е 3-месечно неимунизирано бебе. То се е разболяло в чужбина и там е диагностицирано. Неимунизираното дете е прието за лечение в областната болница във Велико Търново. Останалите три нови случая на коклюш в региона..

публикувано на 30.04.24 в 10:32
Снимката е илюстративна - от руски удари в Одеса.

Ден на траур в Одеса заради руската атака: Вече 23-ма в болница, петима загинали

Ден на траур е обявен за днес в украинската Одеска област заради смъртта на петима души при руския ракетен удар вчера, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер. Кипер изказва искрените си съболезнования на тези, които са загубили близки. По негова информация броят на загиналите се е увеличил до петима..

публикувано на 30.04.24 в 10:29

Простреляното във Враца дете е изведено от реанимацията

Детето, което беше транспортирано с хеликоптер от Враца и оперирано по спешност в "Пирогов" след огнестрелно нараняване, вече е изведено от реанимация. Вечерта на 13 април т.г., хеликоптер транспортира по спешност 2-годишното дете след прострелване в главата с въздушна пушка. В момента, в който състоянието му позволи, екипът на проф. Николай..

публикувано на 30.04.24 в 10:28

Полицията в Кюстендил с мерки за безопасност за предстоящите празници

Създадена е организация и допълнителни мерки за гарантиране сигурността на гражданите и опазването на обществения ред по време на предстоящите Великденски празници в Кюстендилския регион, съобщават от Областната дирекция на полицията. Особено около храмовете и в района на няколкото манастира в Кюстендилско, които са около 10. Ще бъдат..

публикувано на 30.04.24 в 10:22