Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инфлацията на Острова е намаляла до 3,2%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инфлацията в Обединеното кралство е паднала до 3,2% и натискът върху разходите за живот продължава да намалява, съобщиха от националната статистика.

Спадът на цените на някои хранителни продукти като месо, сладкиши и шоколадови бисквити помогна за намаляване на инфлацията до най-ниското ѝ ниво от две години и половина. Темпът на нарастване на потребителските цени спадна до 3,2% през годината до март, което е спад от 3,4% предходния месец, според официалните данни. 

Инфлацията намалява постепенно, откакто достигна своя връх от 11,1% в края на 2022 година. 

 По-ниската инфлация обаче не означава, че цените като цяло падат, те просто се покачват по-бавно. 

Според Службата за национална статистика покачването на цените, наблюдавано при повечето видове хранителни продукти, се е понижило между февруари и март, като леко увеличение се наблюдава при хляба и зърнените храни. 

Грант Фицнър, главен икономист на националната статистика, заяви за Би Би Си, че нарастващите цени на горивата компенсират по-ниските разходи на други места. Той коментира също, че поради по-ниската инфлация и неотдавнашното намаление на ставките на национално осигуряване, което влезе в сила на 6 април, "хората трябва да започнат да усещат разликата, както и да я виждат във фишовете на своите заплати". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНР кани за споразумение регистрираните за изборите партии и коалиции

Българското национално радио (БНР) кани на 2 и 7 май регистрираните за изборите партии, коалиции и инициативни комитети за подписване на споразумение за отразяване на кампанията преди вота за народни представители и за Европейски парламент. Документите ще се подписват от 10 до 17 часа, в сградата на БНР - София, бул. Драган Цанков №4...

публикувано на 01.05.24 в 07:43

БНБ изчисли 3,78% основен лихвен процент

Основният лихвен процент спада до 3,78 на сто от днес изчисли Българската народна банка (БНБ). Показателят е технически, но ясно отразява тенденцията при лихвите. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения. За април тя беше 3,8 процента.

публикувано на 01.05.24 в 07:38

КЕВР ще определи цената на природния газ за май

Комисията за енергийино и водно регулиране (КЕВР) се очаква днес да определи цената на природния газ през май. Предложението на "Булгаргаз" е за около 56 лева на мегават час. Ако цената бъде утвърдена, синьото гориво ще бъде по-евтино с 6% от април.

публикувано на 01.05.24 в 07:35
Корнелия Нинова

БСП на срещи с леви партии и синдикати и празник в Борисовата градина

По повод Първи май "БСП за България" ще се срещне с партии, неправителствени организации, граждански структури от левия спектър, център и патриотични организации.  Срещата ще се състои в Пленарната зала на бившата сграда на Народното събрание (НС). Поканени за участие са и представители на синдикатите. Теми на дискусията ще бъдат правото и условията..

публикувано на 01.05.24 в 07:33
Снимката е илюстративна

Ден на труда: КТ "Подкрепа" с традиционно шествие в София

Днес отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. Чества се от 1890 г. - с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж. Бележи годишнина от началото на голяма стачна вълна в Съединените щати с искане за 8-часов работен ден, в която се включват над 340 хиляди души от Чикаго,..

публикувано на 01.05.24 в 07:30

Велика сряда е - църквата отбелязва предаването на Исус от Юда

За православните християни днес е Велика сряда - третият ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава предателството на Юда Искариотски, който предава Исус Христос за 30 сребърника. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот..

публикувано на 01.05.24 в 07:27

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00