Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна поставянето на безплатна пневмококова ваксина в Смолян

Снимка: ФБ / Български лекарски съюз

Започна поставянето на безплатна пневмококова ваксина за хора на и над 65 г. 
Имунизацията е в ход от началото на годината по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при хора на и над 65 годишна възраст и продължава целогодишно при всеки личен лекар в Смолянска област, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.
Инфекциите от пневмококови бактерии са сред основните причини за заболяемост и смъртност при възрастните хора. На тях в значителна степен се дължат заболявания като пневмония, бактериалният менингит и отитът на средното ухо. Засягат се всички възрастови групи, с най-голямо въздействие върху хората от Третата възраст.
Смъртността при инвазивните пневмококови заболявания е висока и в посочената възрастова група достига до 80%.
Ваксинацията е най-ефективният начин за предпазване. При възрастните тя се извършва с конюгирана ваксина с доказана ефективност. Поставя се еднократно, без значение на периода от годината.
РЗИ призовава по-възрастните граждани да потърсят своя личен лекар за имунизация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.