Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на "Хамас" ще посети Турция, преговорите за примирие са в застой

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на палестинската ислямистка организация "Хамас" Исмаил Хания ще посети Турция през уикенда за разговори с турския президент Реджеп Ердоган. В същото време Катар обяви, че преговорите между Израел и "Хамас" за примирие в Газа и освобождаване на заложници са в застой.

"Ще приемем лидера на палестинската кауза. Ще обсъдим редица въпроси", каза турският президент Реджеп Ердоган пред депутати от неговата Партия на справедливостта и развитието. И отново нарече "Хамас" "освободително движение".

Премиерът на Катар обяви, че преговорите, които води от седмици заедно със САЩ и Египет, са в застой, след като посредниците не успяха да осигурят прекратяване на огъня преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Вместо това нараснаха опасенията, че продължаващата от месеци война в Газа ще прерасне в регионален конфликт след първата пряка атака на Иран срещу неговия основен враг Израел в неделя.

В Израел пристигнаха външните министри на Великобритания и Германия в опит да разубедят Израел да отговори на свой ред на иранския удар. Британският първи дипломат Дейвид Камерън се обяви за координирани санкции на Г-7 срещу Иран.

Иранският президент Ебрахим Раиси поднови предупреждението си към Израел. "Първият удар умишлено беше ограничен. Следващият може да изтрие Израел от лицето на земята", заяви Раиси по време на военен парад в Техеран.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерът обсъди организацията на изборите с министри и зам.-министри

Премиерът Димитър Главчев обсъди организацията на предстоящите избори с министрите на електронното управление и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Мундров и Виолета Коритаров а, както и със заместник-минист рите на външните работи и на тран спорта и съобщенията Иван Кондов и Димитър Недялков. Това съобщиха от..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

Комисията по отбрана подкрепи промени в договора за първите 8 изтребителя Ф-16

Комисията по отбрана подкрепи на второ четене промените в договора за първите 8 изтребителя Ф-16.   Договорът ще коригира срокове за осигуряване на съответните компоненти. Актуализира се и графикът за доставка на самолетите.  Промените не засягат стойността на доставката.  През 2019 г. България плати накуп около 2,2 млрд. лева.  Промените няма да..

публикувано на 30.04.24 в 14:01
Атанас Запрянов

Обмисля се изискване за военно обучение за някои категории държавни служители

Възможно е за някои категории държавни служители, заети в сферата на сигурността, да бъде въведено изискването да имат военно обучение, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той беше категоричен, че не става въпрос за връщане на задължителната казарма. Министър Запрянов уточни, че до стъпката може да се прибегне ако пакетът..

публикувано на 30.04.24 в 14:00

Проф. Марин Русев: ГЕРБ - 70, ПП-ДБ - 50, ДПС и "Възраждане" по 40 и БСП - 20 депутати

ГЕРБ ще има 70 депутати, ПП-ДБ ще е с 50, ДПС и "Възраждане" с по 40, БСП – 20 и остатъкът до 240 ще го поеме "Солидарна България", а вероятно с още някоя партия. Тази прогноза направи проф. Марин Русев, преподавател по политическа география, геополитика и сигурност в СУ "Климент Охридски", в интервю пред БНР. Прогнозата е на базата на..

публикувано на 30.04.24 в 13:55
Никола Минчев

По казуса с "Да запазим Корал" Никола Минчев мисли, че може да има и "грешка с бланки"

Депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев обяви, че не е замесен в казуса "Да запазим Корал“. Той допълни, че не е участвал в отписването на Кирил Петков от управителните органите на сдружението. „По никакъв начин не съм участвал в отписването на Кирил Петков от управителните органи на "Да запазим Корал“, работил съм по предходни казуси в "Да запазим..

публикувано на 30.04.24 в 13:52
Инцидентът най-вероятно не е терористичен.

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро, има ранени

Британската полиция арестува мъж, въоръжен с меч, след съобщения за хора, които са били намушкани в североизточен Лондон, предаде Ройтерс. 36-годишният мъж е арестуван, след като полицията е била извикана заради превозно средство, което се е забило в къща. Полицията съобщи, че заподозреният е нападнал граждани и двама полицейски служители...

публикувано на 30.04.24 в 13:49
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Ако Борисов и Пеевски направят мнозинство, ще има пак крадене и всякакъв вид терор

Хората трябва да си задават въпроса "КОЙ - с три главни букви - стои отзад?", за да няма после излъгани, объркани, извиняващи се и т.н. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", част от "Левицата!". По думите ѝ във всяка предизборна кампания е имало компромати и добави: " Каквото има, това се изкарва. Има само значение дали..

публикувано на 30.04.24 в 13:49