Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил отбелязаха 36 години от гибелта на алпиниста Людмил Янков

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С поклонение пред паметника и на улицата, която носи неговото име, в Кюстендил отбелязаха 36 години от гибелта на алпиниста Людмил Янков, един от участниците в експедицията ни "Еверест-84", поет, автор на няколко книги с поезия и проза и за призванието на хората, изкачващи върховете в планината и живота. 

Людмил Янков и свръзката му Стоян Наков загиват под връх Камилата в Рила на 17 април 1988 г. при тренировъчно изкачване в подготовка на българската експедиция до връх К-2, която така и не беше осъществена. 

Янков е роден в Перник, но изцяло е свързан с Кюстендил, където е било семейството му, където работеше, а сега живее с жена си и двете си деца синът му Людмил Янков младши. 

На поклонението бяха областният управител Александър Пандурски, председателят на Общинския съвет Димитър Велинов, група от Туристическо дружество "Осогово“, роднини и приятели, граждани, ученици. 

Туристическият хор "Осоговско ехо“ изпълни песен, посветена на алпиниста. Прозвуча архивен запис, запечатал гласа на Людмил Янков, който по-късно беше удостоен за почетен гражданин на Кюстендил.

"Аз знам, че върховете нямат край. Върховете са безброй. Че човек може да изкачи хиляди върхове, още стотици хиляди ще останат неизкачени. Но това не са само планински върхове, каквито ги разбираме в най-точния смисъл. Върховете са навсякъде около нас - върхове в спорта, върхове в училището, върхове в игрите, върхове в приятелството. Един истински приятел, спечелен за цял живот - това е един връх, който остава винаги зад теб". 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Соня Ганева, секретар на община Плевен

Община Плевен ще осигури видеонаблюдение и видеозапис на повторното преброяване на бюлетините

Община Плевен ще осигури видеонаблюдение и видеозапис на повторното преброяване на бюлетините от избора за Общински съвет. То ще бъде монтирано до 20 май, когато ще се възобнови процесът. Причина за прекъсване на броенето на бюлетините са ангажименти на вещите лица. Следващото заседание в административния съд по делото е насрочено за..

публикувано на 30.04.24 в 13:39

ЕК започна официална процедура за установяване на нарушение от страна на "Мета"

Европейската комисия започна официална процедура за установяване на нарушение от страна на "Мета" на Акта за цифрови услуги, сред които липса на инструмент за наблюдение на изборите. "Мета" е доставчик на услуги за платформите "Фейсбук" и "Инстаграм". Комисията подозира, че "Мета" не изпълнява задълженията си за разпространение на..

публикувано на 30.04.24 в 13:37
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Педро Санчес: Няма театър в решението ми

Испанският премиер Педро Санчес отрече да е имало каквато и да е "политическа стратегия" или "театър" в тези пет дни на размисъл, които той поиска, преди да реши дали да остане на поста си или да подаде оставка. В първото си телевизионно интервю след като обяви, че остава Санчес каза, че след "десет години тормоз" и "клеветническа кампания" срещу..

публикувано на 30.04.24 в 13:26
Тодор Капитанов

Над 200 000 нарушения на правото на труд отчитат от КНСБ

Над 200 000 нарушения на правото на труд са отчели от КНСБ през миналата година. Най-много са свързани с възлагане на задачи на работниците, които са извън задълженията им, каза вицепрезидентът на синдиката Тодор Капитанов. Той представи данните от деветия Годишен доклад за нарушенията, свързани с упражняване на правото на труд в България...

публикувано на 30.04.24 в 13:19
Сергей Станишев

Станишев за изборите: Гордиевият възел няма да бъде разсечен

Изборите за Европейски парламент ще бъдат засенчени от тези за национален парламент, смята  евродепутатът Сергей Станишев - член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Според него това ще е причината да не се проведе разговора какъв Европейски съюз искаме и какво да е мястото на България в него. "Гордиевият възел няма да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 13:13
Никола Минчев

Без кворум и решения в комисията Нотариуса

Парламентарната временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса, не събра кворум на днешното си заседание. По-малко от десет минути след обявения начален час председателят ѝ Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" отбеляза, че проверката..

публикувано на 30.04.24 в 13:08
Мярка за неотклонение на Габриела Славова-Пеева, обвинена за съучастие в убийство на съпруга си Пейо, се гледа в Съдебната палата, 30 април 2024 г.

Съдът пусна под домашен арест обвинената в убийство Габриела Славова-Пеева

Софийският апелативен съд пусна под домашен арест Габриела Славова-Пеева, обвинена в убийството на 44-годишния Пейо Пеев на 21 януари.  Днес в съдебната зала защитниците ѝ посочиха, че тя е с влошено здравословно състояние, което съдът не констатира. Според съда обаче не е налице възможност обвиняемата да се укрие. Габриела..

публикувано на 30.04.24 в 13:01