Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на камерната музика започва в Добрич

| Репортаж
Снимка: Pixabay

Седмица на камерната музика започва от днес в Добрич. Настоящото ѝ издание е посветено на 100-годишнината от рождението на създателя й проф. Константин Илиев – диригент, композитор, музикален педагог и критик. Програмата е избрана внимателно и с професионализма на диригента на Българския камерен оркестър маестро Арто Чифчиян. 

Проф. Константин Илиев живее в Добрич от 1972 до 1978 г. и дирижира местния камерен оркестър. По това време той създава и Седмицата на камерната музика в добруджанския град и по думите на зам.-кмета по хуманитарните дейности на Община Добрич Владимир Трендафилов заслужава специално внимание:

"Предстоят 4 вечери, в които ще видим музициране от световна класа. Приканваме нашите съграждани да не изпускат това събитие, защото ще си заслужава да го видят. Всички концерти ще бъдат от 18.30 часа в Зала "Добрич", Органова зала".

Седмицата на камерната музика в Добрич, освен на стогодишнината от рождението на проф. Константин Илиев, е посветена и на още две дати. В първата вечер ще бъдат изпълнени произведения на Панчо Владигеров в чест на 125 години от неговото раждане, посочи диригентът на Български камерен оркестър Арто Чифчиян.

За третата концертна вечер маестро Чифчиян е поканил оперната певица Анна Карадимитрова и пианистката Божена Иванова, които ще изпълнят арии и песни от американски и английски мюзикъли, както и произведения на Панчо Владигеров.

За любителите на музиката се подготвя и още един концерт – на шест хора, който ще се състои на 27 април и който е посветен на 100-годишнината от рождението на маестро Захари Медникаров, допълва Светлана Попова – главен експерт в Община Добрич. Тя покани на концерта, като уточни, че входът е свободен. 

Богатата програма на Седмицата на камерната музика в Добрич предоставя възможност на всички любители на музикалното изкуство да се потопят във феерията от звуци. Подробности за нея можете да откриете на страницата на Община Добрич в интернет.

Повече за Седмицата на камерната музика в Добрич чуйте в репортажа на кореспондента Мая Щърбанова в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция на тема: „Крайно време е за отговорност и решителни политики спрямо екстремния климат!“ в БТА, 30 юли 2024 г.

"Коалиция за климата": България се е провалила в климатичните политики

България напълно се е провалила по отношение на климатичните политики, обявиха от сдружение "Коалиция за климата". Според бившия екоминистър Борислав Сандов, страната ни няма да може да се възползва от ресурс от около 5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми. Европейската комисия е изчислила,..

публикувано на 30.07.24 в 13:04

Временно прекъсване в работата на пощенските станции

Има временно спиране на работата на пощенските станции, съобщиха от пресцентъра на "Български пощи", предаде БТА. До 15.00 ч. днес временно няма да се обслужват клиентите в пощенските станции на "Български пощи" поради извършване на технически дейности в системата на мобилния оператор, осигуряващ интернет свързаност, информират от националния пощенски..

публикувано на 30.07.24 в 12:53

106 пожарникари гасят горски пожар край хърватския град Сплит

Горски пожар избухна днес край хърватския крайбрежен град Сплит, като 106 пожарникари участват в гасенето, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, цитирана от БТА. Според информация на Хърватската противопожарна общност пожарът е обхванал трева, ниска растителност и храсти. В гасенето на пожара участват 106 пожарникари с 39 противопожарни..

публикувано на 30.07.24 в 12:49
Министър Галя Кондева

Бъдещата Национална детска болница: Високотехнологична и с 404 легла

Бъдещата Национална детска болница ще бъде високотехнологична, с 404 легла, и ще обединява съществуващите университетски детски клиники. Това е записано в доклада за структурата на лечебното заведение, подготвен от консултанти от Европейската инвестиционна банка. Документът се обсъжда на работна среща в здравното министерство...

публикувано на 30.07.24 в 12:40

Все още не е ясно колко битови потребители са енергийно бедни

Все още няма яснота, колко от потребителите на електроенергия попадат в категорията "Енергийно бедни" за да може от началото на 2026 година, за когато е планирана либерализацията на пазара на ток за бита, спрямо тях да  се прилагат мерки за защита. ИСС препоръчва мерки за защита на битовите потребители на електроенергия Зорница..

публикувано на 30.07.24 в 12:20

Светият Синод с позиция за церемонията по откриване на Игрите в Париж

Безспорна истина е, че повече от две хиляди години до днес в основата на европейската цивилизация стои християнството, стоят християнските ценности и добродетели, т.е. Христовата евангелска нравственост и светоглед. Християнството е оставило своя незаличим отпечатък върху всички сфери на човешкия живот и култура, а земният живот на нашия Господ..

публикувано на 30.07.24 в 12:19
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов за пожара по границата с Гърция: На този етап не се налага евакуация

Спряно е гасенето на пожара в планината Славянка в участъците, които са близо до минното поле, заради експлозии в района.  Взривове от минните полета се чуват от над 2 часа. Полетата са по линията на километър-километър и половина по границата. През нощта огънят е успял да пробие на още няколко места и да се прехвърли от гръцка територия на..

публикувано на 30.07.24 в 12:12