Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Украйна и САЩ преговарят за двустранно споразумение за сигурност

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Съединените щати за пакета с военна помощ, който беше одобрен от Камарата на представителите на американския Конгрес и обясни за какво ще бъдат изразходвани средствата. 

"Четири приоритета са ключови - защита на небето, модерна артилерия, далекобойни оръжия и да се гарантира, че пакетът с американската помощ ще пристигне бързо", каза Зеленски във вечерното си обръщение, публикувано на уебсайта на държавния глава.

Киев и Вашингтон са постигнали напредък по въпроса за доставката на американски ракети с голям обсег на действие АТАКМС, уточни Зеленски и добави, че страните преговарят за договор за сигурност. 

"Много е важно също, че екипите ни - от Украйна и САЩ, започнаха работа по двустранно споразумение за сигурност. Можем да направим споразумението истински пример, който ще осигури по-голяма сигурност за нашия народ, но също така ще помогне да се гарантира, че целият ход на европейската история ще се движи в правилна посока и само с мир", подчерта украинският държавен глава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Върховният представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел

Борел: Повече ПВО системи и 155-милиметрови снаряди за Украйна са основните ни цели

Повече ПВО системи и 155-милиметрови снаряди са основните ни цели за доставка на Украйна - това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след заседанието на министрите на външните работи и на отбраната на ЕС в..

публикувано на 22.04.24 в 19:16
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

На срещата в Люксембург нито една страна не обеща на Украйна системи "Пейтриът"

Полша заяви, че не може да помогне с ракети "Пейтриът" на Украйна, но ще помогне с други средства. Още шест страни членки на НАТО в Европа разполагат с комплекси "Пейтриът". Това са Германия, Нидерландия, Швеция, Испания, Гърция и Румъния. Германското..

публикувано на 22.04.24 в 18:49
Министърът на отбраната Атанас Запрянов (вдясно) на Съвет „Отбрана“ и „Външна политика“ - Люксембург, 22 април 2024

Военният министър в Люксембург: България ще подкрепя Украйна, докато е необходимо

Министърът на отбраната Атанас Запрянов потвърди на днешния Съвет "Външни работи" и "Отбрана" в Люксембург, че България ще продължи да оказва военна помощ на Украйна, докато е необходимо.  "България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО..

публикувано на 22.04.24 в 18:10

Финансово подразделение на Световната банка планира инвестиции в Украйна за 1,9 млрд. долара

Поделението на Световната банка за инвестиции в частния сектор (IFC) се очаква да финансира проекти за 1,9 милиарда долара в Украйна през следващите 18 месеца, заяви служител на International Finance Corporation пред агенция Ройтерс. Повече от..

публикувано на 22.04.24 в 11:59

Столтенберг: Военната помощ за Украйна не закъсня, но забавянето ѝ имаше последици

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Сената на Съединените щати да утвърди час по-скоро решението на долната камара на Конгреса да отпусне 61 милиарда долара военна и финансова подкрепа за отпор срещу руското нашествие. Генералният..

публикувано на 22.04.24 в 07:38
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски призова Сената на САЩ да утвърди помощта за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Сената на Съединените щати да утвърди час по-скоро вчерашното решение на долната камара на Конгреса да отпусне 61 милиарда долара военна и финансова подкрепа за страната му за отпор срещу руското нашествие...

публикувано на 21.04.24 в 20:58

Пентагонът: Американско оръжие може да достигне фронта в Украйна "много бързо"

Американско оръжие може да достигне фронта в Украйна "много бързо" след снощния положителен вот в Конгреса, заяви говорител на Пентагона. Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна Обещанието идва в момент, когато Киев е в..

публикувано на 21.04.24 в 17:56

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще..

обновено на 21.04.24 в 01:54
Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен

Европа и НАТО приветстваха решението на Камарата на представителите за помощта за Украйна

"Приветствам преобладаващия положителен вот от Камарата на представителите. Украйна заслужава цялата подкрепа, която може да получи срещу Русия. Сега настояваме американския Сенат да я гласува възможно най-бързо, тъй като на карта са заложени животи...

публикувано на 20.04.24 в 21:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде..

публикувано на 04.05.24 в 05:24

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и..

публикувано на 04.05.24 в 03:50
Катедрален храм

Във Велико Търново очакват Пасхалното богослужение

Възкресение Христово във Велико Търново ще бъде посрещнат в подножието на крепостта Царевец. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от катедралния храм „Рождество на Пресвета..

публикувано на 04.05.24 в 03:42

Русенският оркестър "Сияние" - "На мегдана на другата България"

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във..

публикувано на 04.05.24 в 03:26
Горна Оряховица

В Горна Оряховица започва спешен ремонт на улици

В Горна Оряховица след Великденските празници започва спешно изкърпване на близо шест хиляди квадратни метра разбити улични настилки.  За да бъдат осигурени средства, със свое решение от 28 март Общинският съвет възложи на кмета на Горна..

публикувано на 04.05.24 в 02:53
Храмът

Продължава кампанията за ремонт на най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хиляди лева...

публикувано на 04.05.24 в 02:48
Църквата

Мерки в Кипър заради опасност от пожари от великденските огньове

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена на български език от български свещеник. Празничната Великденска литургия на ще отслужи отец Станислав Симеонов в църквата „Света Троица“ в град Паралимни, на югоизточния бряг на..

публикувано на 04.05.24 в 01:47