Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амнести Интернешънъл" за България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл", предаде БТА.

Правозащитната организация публикува годишния си доклад за 2023-2024 г. за състоянието на правата на човека в 155 държави.

Организацията предупреждава, че светът е изправен пред преломен момент за международното право на фона на грубо нарушаване на правилата от страна на правителства и корпоративни гиганти. Увеличаването на въоръжените конфликти и липсата на воля за реално прилагане на международното право са най-сериозна заплаха за правата на човека в глобален план. В същото време, бързото развитие на изкуствения интелект и неспособността за въвеждане на адекватна регулация, създават нови условия за дискриминация, расизъм и разделение, се отбелязва в съобщението с изводи от доклада.

В доклада  за България организацията насочва вниманието към задълбочаващото се влошаване на свободата на изразяването в страната, като отбелязва разширяването на практиката за завеждане на стратегически "дела шамари" срещу медии и журналисти като форма на тормоз и спиране на неудобни разследвания. Организацията отбелязва усилията на парламента да предостави по-добра защита на журналисти срещу подобни практики, но определя промените в Наказателния кодекс като "недостатъчни". "Амнести Интернешънъл" обръща внимание на все по-честите случаи на неправомерно изтласкване на бежанци и мигранти на границата с Турция, зачестяващите случаи на явна дискриминация срещу роми и опити за насаждане на омраза срещу етнически малцинства от страна на политически партии.

"Докладът отбелязва продължаващата неспособност на България да гарантира правата на хората с увреждания и акцентира върху тревожното положение на условията за хората, настанени в психиатрични институции и домове за социални грижи. Правата на ЛГБТИ хората в страната продължават да не бъдат гарантирани, след като Върховният касационен съд отмени възможността за юридическа смяна на пола за транс хората.  Все още липсва правно признаване на еднополовите двойки в страната, което представлява нарушение на правото на личен и семеен живот", се казва в съобщение на "Амнести Интернешънъл".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44