Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Снимка: Личен архив

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлага учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. 

Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози. 

Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката "Образование", уточнява, че синдикатът цели да проучи ефективността на образователната политика за привличане и задържане на учители и за рейтинга на учителската професия в образователните институции на България.

90,7 процента от участващите в анкетата са отговорили, че трудовите възнаграждения, макар и увеличаващи се, не са релевантни на многобройните отговорности и задължения на учителите. Учителската професия е най-натоварваща, често учителите са подложени на бърнаут, затова и "високите", според анализатори, възнаграждения не са привличащи. 

Само 6,3 на сто смятат, че възнагражденията са мотивиращи.

"Образователните анализатори упорито твърдят, че утвърдилата се тенденция за повишаване на учителските заплати вече привлича трайно млади учители в образователната система. Полярно на тези твърдения, 81% от участниците в изследването са отговорили, че възнагражденията категорично не компенсират нарастващите задължения и отговорности, и огромното прегаряне. Това пък от своя страна е отблъскващо за младите учители. Средната възраст на учителите в България не се е променила осезателно през последните пет години", добавя д-р Петров.

Синдикатът "Образование" e категоричен, че за добър рейтинг и привличане на млади учители е необходимо учителската заплата да стане 150% над средната брутна заплата за страната, регламентирано в Закона за предучилищното и училищно образование, а на започващите учители да им се осигури възможност за хоризонтално и вертикално израстване. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Демографските проблеми в страната ще имат дългосрочно негативно отражение върху пенсионната система

Прогнозираните демографски проблеми в България ще имат дългосрочно негативно отражение върху пенсионната система, се посочва в нов доклад за развитието на тази система през следващите десетилетия . Очаква се населението в трудоспособна възраст 15-64 години да намалее от 66,6% сега до 56% през 2070 г. Застаряването ще намали и броя на хората,..

публикувано на 26.08.24 в 17:24
Християн Мицкоски, министър-председател на Северна Македония

Мицкоски: Сегашната интердисциплинарна комисия не защитава интересите на македонския народ

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви днес, че много бързо ще има кадрови промени в съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония за историческите и образователните въпроси, предаде МИА. Според него сегашната комисия не оправдава очакванията и "не е защитник на националните интереси на..

публикувано на 26.08.24 в 17:13

В Киев отново беше обявена въздушна тревога този следобед

По последни данни шестима души са загинали при най-масираната руска атака срещу Украйна в последните седмици. В столицата Киев следобед отново беше обявена въздушна тревога и началникът на военната администрация посъветва хората да потърсят убежище. Най-малко пет души загинаха при една от най-масираните руски атаки срещу Украйна..

публикувано на 26.08.24 в 16:49

Стефан Радев: За подписката разбрах, когато ми лъсна подписа, бях жертва на хомосексуална пропаганда

Не съм се подписвал в подписката срещу промените в закона, забраняващ пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Това заяви категорично докторантът по медица Стефан Радев в интервю пред БНР. Неговото име е под №593, а той отрече изобщо да се е подписвал, дори не е знаел за тази подписка, "докато не ми лъсна подписа"...

публикувано на 26.08.24 в 16:35
Канадският премиер Джъстин Трюдо

Джъстин Трудо: Канада налага мита от 100% върху вноса на китайски електромобили

Канадският премиер Джъстин Трюдо потвърди на пресконференция в понеделник, че страната му ще наложи 100-процентни мита върху внос на електрически превозни средства, идващи от Китай, съобщава Ройтерс, потвърждайки информацията от по-рано през деня. Канада е готова да наложи аналогични на американските мита върху вноса на китайски електромобили..

публикувано на 26.08.24 в 16:15

Двама парашутисти паднаха върху кола край Ихтиман

Парашут с двама души се е приземил върху кола край София. Двамата парашутисти са в болница с фрактури, но няма опасност за живота. Вчера по обед в полицията в Ихтиман е постъпил сигнал, че мъжете са паднали в края на село Черньово. При огледа е установено, че след парашутен скок от самолет двамата са се ударили в предното стъкло на паркиран лек автомобил...

публикувано на 26.08.24 в 15:56
Криптовалута Toncoin

Срив на свързаната с Telegram криптовалута Toncoin след ареста на шефа на приложението за съобщения

Криптовалутата Toncoin, свързана със социалната медийна платформа Telegram Messenger, загуби около 2,7 милиарда долара от пазарната си капитализация след новината за задържането на съоснователя на приложението за съобщения, съобщава Блумбърг. Френски съд удължи ареста на Павел Дуров Toncoin, токенът на The Open Network, поевтиня с повече..

публикувано на 26.08.24 в 15:52