Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийският огън отплава от Гърция за Франция

Снимка: БТА

Олимпийският огън от Париж 2024 г. отплава за Франция в събота на борда на тримачтов кораб за да отбележи последния участък от щафетата преди церемонията по откриването на Олимпийските игри на 26 юли.

Корабът "Белем", построен през 1896 година, напусна сутринта пристанището на Пирея за 11-дневно плаване и ще пристигне в южния град Марсилия, основан от гръцките заселници във Фокея около 600 г. пр.н.е., на 8 май.

Организаторите на Игрите в Париж получиха огъня в петък на церемония на стадион Панатенаик в Атина, мястото на първата модерна олимпиада през 1896 г., след запалването миналата седмица в древна Олимпия, което постави началото на 11-дневна гръцка щафета.

След кратка церемония в Пирея в събота корабът отплава за Франция.

Около 150 000 зрители се очаква да присъстват на церемонията в старото пристанище на Марсилия, което ще бъде домакин на олимпийските състезания по ветроходство и ще бъде началото на 68-дневната френска факелна щафета в цялата страна.

Последният факелоносец в Марсилия ще се качи на покрива на стадион Велодром на 9 май, а щафетата ще завърши в Париж на 26 юли със запалването на олимпийския котел по време на церемонията по откриването на Игрите по река Сена.

Организаторите се надяват, че церемонията по откриването, в която 160 лодки, превозващи спортисти от цял свят, ще изминат шесткилометров маршрут до Айфеловата кула, ще се превърне в поразителен спектакъл.

Около 300 000 зрители ще гледат от бреговете на Сена, а силите за сигурност в страната са в повишена готовност, тъй като Игрите се провеждат на фона на войни в Украйна и Газа.

Френското правителство поиска около 45 чужди държави да дадат допълнителни няколко хиляди военни и полицейски служители, за да помогнат за опазването на реда по време на Олимпийските игри в Париж.


По публикацията работи: Борислав Нинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ботев (Пд) - Марибор

Силен Ботев (Пд) се завърна с успех в евротурнирите

Футболният Ботев (Пловдив) започна с победа участието си в европейските клубни турнири. Носителят на Купата на България надделя с 2:1 над словенския Марибор като домакин в първа среща от първия квалификационен кръг на турнира Лига Европа.  Пред пълните трибуни на стадион "Христо Ботев" в Пловдив двата тима изиграха интригуващ двубой, в който..

публикувано на 11.07.24 в 23:12
Барбора Крейчикова

Крейчикова ще бъде съперник на Паолини в женския финал на Уимбълдън

Барбора Крейчикова се класира за финала на Откритото първенство по тенис на Великобритания. Чехкинята, номер 31 в схемата, победи с 3:6, 6:3, 6:4 шампионката от 2022 година Елена Рибакина. Представителката на Казахстан, която четвърта в основната схема, взе преднина в двубоя след три пробива в своя полза и 6:3 в първия сет. Чешката тенисистка..

публикувано на 11.07.24 в 22:47
Арда - Дрита

Арда завърши наравно с Дрита в последната си лятна контрола

Футболният Арда завърши наравно 1:1 с косовския Дрита в последната си контрола от лятната подготовка. Срещата се изигра на стадиона в Симитли. В 14-ата минута Тонислав Йорданов засече с глава центриране от дясно и вкара първия гол. Последваха още положения през първото полувреме, но до промяна не се стигна.  След почивката футболистите на..

публикувано на 11.07.24 в 21:54
Адриан Андреев

Адриан Андреев на четвъртфинал в Триест

Адриан Андреев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Триест (Италия) с награден фонд 120 950 евро. Българинът победи представителя на домакините Самуел Руджери (Италия) с 6:2, 4:6, 6:4 за 2:51 час. Андреев взе лесно първия сет, но във втория допусна пробив в последната част и Руджери изравни..

публикувано на 11.07.24 в 21:50
Биниам Гирмай

Еритреецът Биниам Гирмай с трета етапна победа на Тур дьо Франс

Колоездачът от Еритрея Биниам Гирмай от тима Интермарше-Уанти спечели 12-ия етап на колоездачната обиколка на Франция между Орияк и Вилньов-сюр-Лот, който бе 203,6 км. Това бе..

публикувано на 11.07.24 в 19:38
Боримиров и Рупанов

Левски удължи договора с Борислав Рупанов

Футболният Левски удължи договора на полузащитника Борислав Рупанов до лятото на 2027 година, съобщиха от клуба. Юношата на "сините" дебютира за представителния отбор на 29 октомври 2022 година срещу ЦСКА 1948, като вече записа общо седем участия за мъжкия състав. През изминалия сезон той игра основно в дубъла на столичани, като вкара 11 гола в..

публикувано на 11.07.24 в 19:32
Димитър Евтимов

Вратарят на ЦСКА София Димитър Евтимов ще играе в Кипър

Вратарят на ЦСКА София Димитър Евтимов ще продължи кариерата си в Кармиотиса, съобщиха от кипърския футболен клуб. Стражът се оказа ненужен в ЦСКА София след привличането на национала Иван Дюлгеров, с което "червените" се оказаха с четирима вратари - освен Дюлгеров и Евтимов, в отбора са още Густаво Бусато и Марин Орлинов. Евтимов пристигна в..

публикувано на 11.07.24 в 19:29