Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред служебния премиер теглят номерата на машините за изборите

Снимка: БГНЕС

В Министерството на електронното управление ще бъдат изтеглени номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за изборите на 9 юни.

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев.

Поканени са и представители на Централната избирателна комисия, на Oбществения съвет към ЦИК, както и членове на парламентарно представените партии.

От днес избирателите могат да проверят дали присъстват в избирателните списъци и за двата вота. 
За евроизборите се изисква уседналост. Всеки желаещ да гласува трябва да е живял през последните три месеца в България или в друга държава-членка на Европейския съюз и да има адресна регистрация към 9 март.
До 17 часа днес Инициативните комитети могат да се регистрират за участие в изборите "2 в 1".
Срокът за регистрация на кандидатските листи е до 7 май - в ЦИК за Европейски парламент и в районните избирателни комисии за Народно събрание. 

Министерството на електронното управление търси 10 външни експерта за удостоверяването на машините за гласуване, а подборът ще бъде в изпълнение на утвърдена от служебният министър Валентин Мундров процедура.

Сред изискванията са експертите да имат компетенции и опит в анализа на защИтен софтуер, езиците C++, Debian/Ubuntu познания и други.

Този път служебният министър на електронното управление Валентин Мундров е изпратил писмо до ИКТ общността, в което подчертава, че участието на специалисти ще допринесе „за прозрачността в изборния процес“ и „връщане на доверието на българските граждани в машинното гласуване“.

Проблеми с машинното гласуване имаше на местните избори преди половин година. ГЕРБ и ДПС обвиниха тогавашния зам.-министър, че незаконно е изнесъл хеш кода за машините за гласуване на машините.

ПП-ДБ посочиха, че това е измислена новина.

Съдебната процедура за обжалването на решението доведе до това, че на първия тур на местния вот гласуването беше без машини. А за втория – с машини.

Още тогава обаче от Обществения съвет към ЦИК определиха ситуацията като „внасяне на недоверие в изборния процес и отблъскване на избирателите“.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит Рилски, самият Михайлов допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест...

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж. Към днешна дата участъкът от "Боаза" до пътния възел „Дерманци“ е изграден около 68%. Той е с..

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното заседание на структурите на ДПС в област Добрич, поместен на страницата им в интернет е записано, че..

публикувано на 11.07.24 в 19:33
Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Прокуратурата протестира предсрочното условно освобождаване на Биляна Петрова

Окръжна прокуратура Сливен протестира пред Апелативен съд – Бургас предсрочното условно освобождаване на бившия заместник-кмет на столичния район "Младост". На 3 юли Окръжен съд Сливен е постановил освобождаването, но информацията за това решение стана известна едва днес.  Петрова няма да бъде освободена, докато не се вземе решение от..

публикувано на 11.07.24 в 18:59