Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На форум в Монтана обсъждат развитието на Северозападна България

Бъдещото развитието на Северозападна България събира днес на регионален форум в Монтана мениджъри на водещи компании, кметове на общини и изпълнителна власт. На срещата те ще обменят своя опит и ще споделят виждането си за перспективите за региона

Регионалната конференция "Бизнесът и регионите: Северозападна България – Перспективата"  има за цел да покаже как компаниите, които вече са инвестирали в региона, виждат развитието на Северозападна България, стъпвайки на собствения си опит.

Какви са 4-годишните перспективи за подобряване на качеството на живот за хората в областите Монтана, Враца и Видин и за привличането на нови инвеститори, които кметовете на общини в региона са планирали и изпълняват.

Дискусията ще се концентрира в два основни панела. Първият е "Посоки на развитие" – как Северозападът да се развива по-бързо и по - успешно. Национални и местни политики. Възможности за подобряване на бизнес средата, привличане на инвеститори, успешни практики и опции за тяхното мултиплициране.

Вторият панел е "Инвестиции в хората" – възможности за образование и квалификация на младите хора, за да останат в региона. Местни политики за привличане и задържане на инвеститори и кадри в тази част на България.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов

Запрянов: Последният пакет с помощи за Украйна се подготвя за изпращане

До дни ще бъде свикан Междуведомственият съвет по отбранителната индустрия и сигурност на доставките. Това обяви в Пазарджик служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Съставът на Съвета вече е обновен: "Много скоро ще има заседание на този съвет. Опреснен е съставът във връзка с промените в Министерския съвет - нови министри, нови..

публикувано на 15.05.24 в 17:18
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Случващото се на пътя е огледало на българския парламент

Трябва изцяло нова философия, трябва изцяло нов закон за движение по пътищата и формула за фазово обучение. Докато има нежелание на институциите това да се случи, няма да има промяна. Докато държавните институции не седнат на една маса с експертите, за да изработят нова философия, ще има проблем.  Това предупреди в интервю пред БНР Йонко..

публикувано на 15.05.24 в 17:01

Обществено обсъждане в Каварна на проект за добив на газ в румънската зона на Черно море

Обществено обсъждане се проведе днес в Каварна във връзка с проект за добив на природен газ в Черно море в Румъния. В публичните консултации участие взеха представители на Министерствата на околната среда и водите в България и Румъния, експерти от фирмата, изготвила доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и представители на..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

В Ямболско очакват по-слаба зърнена реколта

Въпреки падналите през последните седмици валежи зърнената реколта в Ямболска област се очаква да е значително по-слаба от тази през миналата година. Състоянието на пролетниците към момента е добро. Продължилото няколко месеца засушаване е попречило за развитието на пшеницата и ечемика, посочи председателят на ямболската структура на..

публикувано на 15.05.24 в 16:33
Роберт Фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо е ранен при стрелба по него след среща на правителството, съобщи днес словашката агенция ТАСР, цитирана от "Ройтерс".  ТАСР цитира заместник-председателя на парламента Любош Блаха, който е заявил, че Фицо е прострелян и ранен.  По информация на телевизия ТА3 инцидентът е станал в град Хандлова, разположен на..

публикувано на 15.05.24 в 16:22

Близо 2 млн. лв. трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол

Близо 2 млн. лева трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол за компенсация на разходите за транспорт на потребителите през април, съобщиха от Министерството на икономиката.  Законът влезе в сила през ноември миналата година.  Според програмата за финансова подкрепа, одобрена от правителството, помощ се предвижда за около 300 000..

публикувано на 15.05.24 в 15:57

Над 600 певци, инструменталисти и танцьори изпълняват "Напеви от Северозапада" в Монтана

Над 600 ще са участниците в Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Младежкият дом в Монтана е домакин на проявата през почивните дни.  За 16-и път Монтана е домакин на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". В събота и неделя Младежкият дом ще посрещне над 600 фолклорни таланти от 22 населени места от страната, съобщи..

публикувано на 15.05.24 в 15:53