Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Копривщица бяха пресъздадени моменти от Априлското въстание

Възстановка на Априлското въстание на площада в Копривщица
Снимка: БГНЕС

За поредна година в Копривщица бяха пресъздадени моменти от Априлското въстание във възстановка на площад "20 - ти април". Градът е един от най-значимите за българската история, родно място на Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски и редица други дейци. 

По тесните калдъръмени улички на Копривщица историята оживява не само на днешния ден. Градът носи духа на миналото като люлка на възрожденски дейци и исторически личности. Много са забележителностите, които не могат да бъдат подминати, разказва Райна Пачева от Дирекция на музеите:

"Когато посетителят дойде в града и слезе на центъра, погледът му първо ще се спре пред големия паметник Мавзолей костница, който е построен със средства на копривщенския дарител Хаджи Ненчо Палавеев. Нарича се Мавзолей на априлци, тъй като до 1996 г. тук се съхраняваха костите на Тодор Каблешков и копривщенския учител Найден Попстоянов. Тръгвайки след това нагоре по стръмната улица, т. нар. "Геренило", посетителят ще мине през църквата "Успение Богородично" - нейните камбани се разлюляват в утрото на 20 април 1876 г. 

След църковния двор следва родният дом на нашия апостол - Тодор Каблешков, дал началото на Априлското въстание. Човекът, който пише прочутото "Кърваво писмо", който в утрото на 20 април, въпреки болестта си, треската и температурата, успява да стане, да мине през комшулука на бащиния си дом, през църковния двор и да вдигне въстанието.

След това следва Мостът на Първата пушка. Там първия изстрел, който дава е Георги Тиханек, началник на тайната полиция в Копривщица. Виждайки останалото на поста заптие Кара Хюсеин, Тиханек пръв се окопитва, вдига пушката и  го застрелва на място. Точно за това по късно за 100-годишнината от Априлското въстание мостът се преименува от Калъчев мост на Моста на Първата пушка.  

Следва Паметникът на Бенковски - организатор и ръководител на Априлското въстание в Четвърти революционен окръг, човекът, който създава прословутата Хвъркова чета, малката конна войска, с която обикаля по села и градове да помага на населението.

Въобще Копривщица е много интересна и си заслужава да бъде посетена, а един ден не стига, за да се обиколят всичките тези светини."

Копривщица носи величие, зарежда с патриотизъм, гордост и самочувствие. А носят ли духа на славното минало и местните му жители?

"Местните жители в града продължаваме да носим духа на предците си, стараем се да съхраним българското, да го показваме на все повече хора и за бъдещите поколения. Предаваме го на по-малките", каза още Райна Пачева.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иран очаква удари във вътрешността на Израел като отговор от "Хизбула" за убийството на Фуад Шукр

Иран очаква групировката "Хизбула" да нанесе удари във вътрешността на Израел, като не се ограничава само до военни цели, заявиха от иранската мисия в ООН. Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар В изявлението по повод убийството на военния ръководител на ливанското ислямистко движение Фуад Шукр, се посочва че с този акт са..

публикувано на 03.08.24 в 15:37
Плаж на о-в Крит

Половината гърци не могат да си позволят почивка това лято

Проучване в Гърция показва, че половината гърци не могат да си позволят почивка това лято. Опозицията обвинява правителството в липса на добра социална политика. Само 10% от гърците могат да си позволят нощувка в хотел по време на лятната почивка, по данни на проучване на Европейския общ синдикат. Директорът на Института по проучване..

публикувано на 03.08.24 в 14:27

Катастрофа на АМ "Тракия" в посока София, шофирайте внимателно около 73-тия километър

Движението при 73-ти километър на АМ "Тракия“, в посока София е затруднено заради катастрофа между два леки автомобили. Има данни за пострадали хора, съобщи говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов "Към мястото пътуват екипи на Спешна помощ, на Пътна полиция, на Пожарната. Сигналът за пътния инцидент е пристигнал в областната..

публикувано на 03.08.24 в 14:12

България отива на нови избори

България отива на поредни предсрочни избори. След продължила близо 3 часа среща в парламента между представители на ИТН и ГЕРБ - СДС, стана ясно, че няма да бъде дадена подкрепа за кабинет с третия мандат. Трифонов отрече да е участник в сценарий за свалянето на Рая Назарян ИТН на разговори с ГЕРБ-СДС за прaвителство с третия мандат..

публикувано на 03.08.24 в 14:01

Откриха заразени с чума животни близо до българо-гръцката граница

В Гърция откриха заразени животни с чума в района на Комотини, близо до границата с България. Атина забрани трансфера на овце и кози в страната. Случаите на чума по кози и овце се увеличават, съобщават санитарните власти. Положителни проби дадоха днес изследванията на животните в две животновъдни ферми до Комотини. Общо случаите в..

публикувано на 03.08.24 в 13:20

ИТН и ГЕРБ-СДС започнаха разговор за политиките по сектори

В Народното събрание ИТН разговарят с най-голямата ПГ - тази на ГЕРБ-СДС, в търсене на подкрепа за правителство с третия мандат. Това е последната консултация на ИТН, след като от партията вече се срещнаха с независими депутати от "Величие" и ДПС, с БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ.  От страна на ГЕРБ участници са Деница Сачева, Теменужка Петкова и Росен..

публикувано на 03.08.24 в 13:16

Жителите на Хаджидимитрово с тричасова блокада на път, плашат с гражданско неподчинение

Жителите на свищовското село Хаджидимитрoво блокираха за три часа пътя между Полски Тръмбеш и Свищов. Протестът е заради безводието. Има нов довеждащ водопровод до единия от каптажите на селото, но проблемът е рязкото намаляване на нивото на водоизточниците и той няма как да се реши, поясниха от водоснабдителното дружество, а протестиращите..

публикувано на 03.08.24 в 13:12