Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работници и активисти от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня на труда с масови протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Работници и активисти от цяла Европа и Азия отбелязаха Деня на труда (1-ви май) с протести срещу увеличаващите се цени и трудовите политики на правителствата си и с призиви за повече права.

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне хилядите хора, които се опитаха да пробият барикадите и да стигнат до централния площад "Таксим",  след като властите забраниха първомайските митинги на символичното място.



Транспортът в съседна Гърция беше напълно блокиран от стачка. В Атина няколко хиляди протестиращи участваха в демонстрации, докато национални стачки предизвикаха прекъсвания на обществения транспорт и железопътния превоз в цяла Гърция. Стачките бяха организирани от най-големия профсъюз в страната, който настоява за завръщане на колективните преговори с работодателите, след като трудовите права бяха орязани по време на финансовата криза в страната.

В послание по случай 1-ви май германският канцлер Олаф Шолц обеща пенсионната възраст да не бъде вдигана. Шолц подчерта, че работещите в Германия никога не са работили толкова много часове, колкото през миналата година:

"За мен е въпрос на почтеност да не лишаваме тези, които са работили дълго време, от пенсионирането, което заслужават. А по-младите хора, които са в началото на трудовия си живот, имат правото да знаят колко дълго ще трябва да работят", посочи той.

В Париж протестиращите се събираха на Площада на Републиката с искания за по-добро заплащане и условия на труд. Франция остава напрегната след неотдавнашните протести на учители, полицаи и фермери срещу повишаването на възрастта за пенсиониране.


Хиляди демонстрираха и в испанската столица Мадрид с призиви за подобряване условията на труд и повишаване на заплащането.


В Индонезия работниците изразиха гняв срещу нов закон, който според тях нарушава правата им и поискаха защита на индонезийските гастарбайтери в чужбина.

В Сеул, столицата на Южна Корея, хиляди протестиращи осъдиха антиработническите политики, провеждани от консервативното правителство, на президента Юн Сук-йол.

В Япония повече от 10 000 души се събраха в центъра на Токио с настояване за увеличение на заплатите, което според тях трябва да компенсира увеличението на цените.



Снимки: EPA/BGNES
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Окръжната прокуратура във Варна иска прекратяване на дейността на две сдружения

Окръжната прокуратура във Варна е поискала прекратяване на дейността на две сдружения,чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и единството на нацията, както и към разпалване на етническа или религиозна вражда. Става дума за сдружение "Българско национално движение "Шипка" и сдружение "Български воински съюз "Васил Левски",..

публикувано на 22.05.24 в 19:34

Мълния удари млад мъж в София

Мълния падна в непосредствена близост до млад мъж в София в  18:53 часа в района на бензиностанцията в кв. "Младост" 1.  Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Мъжът е на 30 години.  Откаран е в болница "Св. Анна", заявиха за БНР от "Спешна помощ".  А междувременно светофар се запали в района на Централни хали.  Според..

публикувано на 22.05.24 в 19:34

Демонстрационните машини за вота са предоставени на общините в Габровско

Демонстрационните машини за вота на 9 юни са предоставени на общините в Габровския избирателен район. Устройствата ще са на разположение, по определен график, на всички избиратели, които искат да се ориентират по-добре и пробно да гласуват.  Подготовката за предстоящия вот преминава нормално в Габровския избирателен район и в предвидените..

публикувано на 22.05.24 в 19:29

Повторно гласуване за парламент в седем секции на територията на РСМ

Днес се провежда повторно гласуване за парламент в седем секции на територията на Северна Македония. До него се стигна, след като Държавната избирателна комисия прецени, че в тези секции е имало нарушение на изборите на 8 май, съобщава БТА. Жалбите за нарушенията бяха внесени от социалдемократите, които загубиха изборите, ВМРО-ДПМНЕ, които ги спечелиха,..

публикувано на 22.05.24 в 19:24
Мигранти на борда на кораб на бреговата охрана пристигат в пристанището в Каламата, Пелопонес, Гърция, архив, юни 2023 г.

Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море

Гръцките власти спасиха днес мигранти от потъваща лодка до остров Крит. Настаняват ги в нови места за временно пребиваване с добри условия и за майки с деца, информират местните власти.  Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море, съобщават от охраната на морската граница на Гърция. Днес успешно беше проведена..

публикувано на 22.05.24 в 19:09

Градушка с размер на лешник падна в София (обновена)

Силният дъжд и градушка в София доведоха до закъснения на полети на столичното летище. То остана отворено за кацащи самолети, забавянето е за три полета.  Няма отменени,  както и пренасочени  полети .  55 са сигналите за нанесени щети от дъжда и вятъра в столицата, съобщиха от пожарната. Към 19 ч. на терен работят над 10 екипа...

обновено на 22.05.24 в 18:54
Проф. д-р Мария Стаевска

Алергиите се увеличават. Скоро половината население в напредналите страни ще страда от някаква форма

" Алергиите са една от болестите на модерното време и се увеличават все повече. Смята се, че много скоро половината от населението на напредналия свят ще има някаква форма ".  Това обясни пред БНР проф. Мария Стаевска, председател на Българското алергологично дружество.  Тя е сред участниците в Седмата национална конференция "Пролетни алергологични..

публикувано на 22.05.24 в 18:53