Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубльов отстрани двукратния шампион Алкарас в Мадрид

Андрей Рубльов
Снимка: БТА

Руснакът Андрей Рубльов се наложи над защитаващия титлата си Карлос Алкарас с 4:6, 6:3, 6:2 на тенис турнира в Мадрид от сериите "Мастърс" с награден фонд 7,877 милиона евро. Мачът продължи час и 58 минути.

Рубльов направи впечеталвяща обрат, въпреки по-слабия си старт и сериозната подкрепа за съперника му от испанската публика, която бе разочарована за втори път в рамките на по-малко от ден и заради отпадането на Рафаел Надал при последното му участие в столицата.

В първия сет Алкарас, който е печелил в Мадрид последните две години, успя да направи пробив за 3:2, след това го затвърди и затвори частта при 6:4.

Втората част обаче започна силно за Рубльов, който направи пробив във втория гейм, а си взимаше и подаванията за 3:0. Испанецът спечели едва четвъртия гейм, а след това взе още две свои подавания, но преднината на съперника му бе вече много голяма.

Третият сет стартира с пробив на Андрей Рубльов, който бе затвърден за 2:0. Руснакът взе и петия гейм, а след това поведе и с 5:1. Алкарас се опита да реагира и спечели следващия гейм, но руснакът бе безкомпромисен при сервиса си, бързо стигна до два мачбола и реализира още първия за крайната победа.

Рубльов успя да направи 5 аса срещу само един за испанеца и 27 печеливши удара срещу 19 за Алкарас. Той беше по-добър и при сервирането, и при ретурите.

"Доволен съм, за пръв път успявам да победя Алкарас. Да напавя обрат на клей срещу него не е нещо, което бе очаквано", коментира руснакът след успеха. "Много е трудно в Топ 10, силите са изравнени. Всеки работи и има своите шансове. Много ми беше трудно преди срещу Роджър (б. а. - Федерер), счупил много ракети, защото съм нервен. Но се зарадвам много, когато го победих. Това ми даде импулс и увереност, че мога да победя всеки", каза още Рубльов.

За място на финала на турнира Андрей Рубльов ще спори с победителя от двубоя между американеца Тайлър Фриц и аржентинеца Франциско Черундоло, който е по-късно тази вечер. 


По публикацията работи: Антони Йорданов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българите без медал днес на европейското по борба в Баку

Българите без медал днес на европейското по борба в Баку

Петър Горняшки и Димитър Георгиев завършиха на пето място на европейското първенство по борба за младежи и девойки до 23 години, което се провежда в Баку (Азербайджан).   Горняшки отстъпи в малкия финал в категория до 72 килограма класически стил с 4:7 пред представителя на домакините Руслан Нурулаев, номер 1 в Европа до 20 години и трети в..

публикувано на 22.05.24 в 20:22
Георг Щайнхаузер

Втори от Обиколката на България спечели 17-ия етап на „Джирото“

Германецът Георг Щайнхаузер, който през 2021 година завърши втори в Обиколката на България, постигна най-големия успех в кариерата си. Той триумфира в 17-ия етап от Обиколката на Италия, който бе един от най-трудните в тазгодишното 107-мо издание на едно от двете най-престижни колоездачни състезания в света. 22-годишният състезател на..

публикувано на 22.05.24 в 19:58
Дара Малинова

Българки са четвърти на европейското по художествена гимнастика

България се нареди на четвърто място в отборното класиране при девойките на европейското първенство по художествена гимнастика в унгарската столица Будапеща. Дара Малинова и Магдалена Вълкова се представиха много добре и завършиха с общ резултат 117.300 точки в надпреварата. Малинова ще играе на финалите на обръч и на лента, а Вълкова е сред..

публикувано на 22.05.24 в 19:37
Адриан Андреев

Адриан Андреев отпадна в квалификациите на „Ролан Гарос“

Адриан Андреев отпадна във втория кръг на квалификациите за място в турнира от тенис "Ролан Гарос" и няма да има шанса да се представи на червените кортове в Париж в Големия шлем. Андреев, който е 236-и в ранглистата на АТР, отстъпи в три сета 6:4, 5:7, 3:6 на италианеца Джулио Дзепиери за 2:19 часа. Българската надежда спечели първата част..

публикувано на 22.05.24 в 19:33
Николай Костов

Николай Костов: Имахме контрол над целия мач

Старши треньорът на Левски - Николай Костов, бе доволен след минималния успех на своя тим с 1:0 при гостуването на Крумовград в срещата от предпоследния пети кръг в първата шестица на Първа футболна лига.  "Успяхме да прекъснем серията на Крумовград, защото бяхме добре мотивирани за този мач и имахме план за играта, който футболистите..

публикувано на 22.05.24 в 19:30
Станислав Генчев

Станислав Генчев: Моето бъдеще ще се реши след последния кръг

Старши треньорът на Крумовград - Станислав Генчев, изрази разочарование след поражението на неговия отбор с 0:1 от Левски. По този начин "сините" сложиха край на серията от 15 поредни двубоя без загуба за новака в българския футболен елит. Специалистът коментира и слуховете за евентуално негово преминаване в Левски. "Всяко нещо има начало и..

публикувано на 22.05.24 в 19:27
Цветана Добрева

Цветана Добрева: Валентина Георгиева има шанс да влезе във финала на прескок на ОИ в Париж

"Валентина Георгиева има шанс да влезе във финала на прескок на олимпийските игри в Париж. По-трудно ще бъде да спечели медал. Има гимнастички, които изпълняват прескоци с много по-високи оценки за трудност. Тя добави още 8 десети към тези прескоци, които изпълнява. Това не е малко и се надяваме да е достатъчно, може би малко няма да й достигне за..

публикувано на 22.05.24 в 18:38