Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев (Пловдив) е на финал след нова победа над ЦСКА София

Ботев (Пловдив) е на финал след нова победа над ЦСКА София
Снимка: БТА

Отборът на Ботев (Пловдив) е първият финалист в турнира за Купата на България по футбол. „Канарчетата“ постигнаха втори успех над ЦСКА София, след като надиграха „червените“ с 2:0 като домакин в реванша и така с общ резултат 3:0 продължават напред в надпреварата. 

Пред над 18 000 зрители по трибуните на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив Ивелин Попов даде аванс на „жълто-черните“ още в четвъртата минута, а резервата Дилан Мертенс оформи крайния резултат с втори гол в 82-ата минута. Тобиас Хайнц от състава на ЦСКА на два пъти уцели греда през първото полувреме, а през втората част същото стори и полузащитникът на Ботев Антонио Перера.

Така играчите на Душан Керкез се класираха за финала в надпреварата за първи път от 2019 година насам, когато в сблъсъка за трофея отстъпиха пред градския си съперник Локомотив. 

Двубоят започна отлично за отбора на Ботев, който поведе в резултата още в четвъртата минута. „Жълто-черните“ организираха бърза контраатака през центъра, започната от Мохамед Брахими. Бившият играч на Пирин напредна и намери Мартин Секулич, който без забавяне пусна пас вдясно към Ивелин Попов, капитанът на „канарчетата“ овладя на границата на наказателното поле и стреля неспасяемо по диагонала в долния десен ъгъл на Густаво Буставо за 1:0. 

Три минути по-късно играчите на Душан Керкез можеха да удвоят преднината си след заучена комбинация от пряк свободен удар. Попов бе намерен с дълъг пас от Минков и свали с глава към Секулич, който обаче от няколко метра се размина с топката и не успя да засече в мрежата. 

В 24-ата минута Мохамед Брахими се озова на добра позиция отляво в наказателното поле на ЦСКА, но се засуети и опитът му за завършващ удар бе блокиран от Браян Кордоба. 

Постепенно „армейците“ взеха инициативата и притиснаха своя съперник. В 37-ата минута „червените“ стигнаха до първата си чиста ситуация за гол. Матиас Фаетон се откъсна от Йонас Там на левия фланг, навлезе в наказателното поле и върна към точката за изпълнение на дузпа, от където Тобиас Хайнц стреля с левия крак, но Хидайет Ханкич се разтегна и изби в корнер. След изпълнението стражът на „канарчетата“ парира и удар на Фаетон от около 20 метра.  

Последва нова опасност пред вратата на домакините. Тобиас Хайнц бе изпуснат от Ивелин Попов при дълго подаване отдясно почти до аутлинията и падайки шутира, но топката среща гредата и излезе в аут.

В 43-ата минута норвежецът отново нямаше късмет след удар от дистанция. Хайнц получи  на десния фланг и веднага стреля параболично по диагонала от въздуха, но Ханкич успя да докосне топката достатъчно, за да я отклони в напречната греда и тя да не попадне в неговата мрежа.

Втората част започна с изстрел на Ивелин Попов, спасен безпроблемно от Густаво Бусато.  

В 49-ата минута играчите на Стамен Белчев отново бяха близо до попадение. Тибо Вион центрира от фаул към Джонатан Линдсет, който бе изпуснат от Мартин Секулич и засече по диагонала, но Ханкич за пореден път се намеси решаващо и отрази. 

„Канарчетата“ отговориха две минути по-късно. Антоан Конте се бе включил в атаката на своя тим и направи двойно подаване с Константинос Балоянис, което изведе гръцкия краен бранител на стрелкова позиция в наказателното поле на „червените“. Завършващият му изстрел обаче бе слаб и Бусато улови. 

В 58-ата минута и Ботев уцели греда. Балоянис центрира остро от корнер към Антонио Перера, който засече с глава в напречната греда. 

Десет минути след това се стигна до много тежък сблъсък между Ханкич и влезлия като резерва Данило Асприля. Вратарят на „канарчетата“ излезе напред в опит да пресече извеждащо подаване към нападателя на гостите, но се размина с топката и връхлетя върху Асприля. Главният съдия Волен Чинков обаче не отсъди нарушение и остави играта да продължи.

В 73-ата минута домакините отново организираха бърза контраатака, на върха на която се озова резервата Ехидже Укаки. Той получи отдясно в наказателното поле и пробва удар, намерил тялото на Густаво Бусато. Шест минути след това удар с глава на Уме Емануел премина покрай вратата. 

В 82-ата минута „канарчетата“ сложиха точка на спора с втори гол. Реализира го Дилан Мертенс, който завърши с прецизен удар от границата на наказателното поле бързо разгърната контраатака. 

Така Ботев продължава напред към финала в турнира, където ще очаква победителя от другия полуфинален сблъсък между Лудогорец и Хебър (Пазарджик). „Орлите“ имат аванс от 4:0 след първия мач. 

Купа на България по футбол, среща-реванш от полуфиналите в между отборите на Ботев (Пловдив) и ЦСКА-София:

Ботев (Пловдив) – ЦСКА-София 2:0 (1:0) 

голмайстор: 1:0 Ивелин Попов 4, 2:0 Дилан Мертенс 82

стадион: „Христо Ботев“, Пловдив

главен съдия: Волен Чинков, гр. София

жълти картони: Николай Минков, Ивелин Попов, Джеймс Ето‘о, Мохамед Брахими, Антоан Конте, Антонио Перера, Дилан Мертенс (Ботев Пловдив); Амос Юга, Сейни Санянг, Джонатан Линдсет, Марселино Кареасо (ЦСКА-София)

състав на Ботев (Пловдив): Хидайет Ханкич, Николай Минков, Йонас Там, Антоан Конте, Константинос Балоянис, Джеймс Ето‘о, Антонио Перера, Уме Емануел (93 - Лъчезар Балтанов), Ивелин Попов (74 – Дилан Мертенс), Мохамед Брахими (64 – Ехидже Укаки), Мартин Секулич (74 – Самуел Акере) 

състав на ЦСКА-София: Густаво Бусато, Тибо Вион, Браян Кордоба, Юрген Матай (58 – Християн Петров), Сейни Санянг (80 – Брадли де Нойер), Амос Юга (58 – Станислав Шопов), Марселино Кареасо, Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет, Матиас Фаетон (77 – Георги Чорбаджийски), Тобиас Хайнц (58 - Данило Асприля)


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Душан Керкез: Два дни ще празнуваме и после ще мислим за бъдещето

Треньорът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез отдаде дължимото на своите играчи за себераздаването и проявения характер при победата с 3:2 срещу Лудогорец във финала на турнира за Купата на България по футбол. "Фантастично чувство! Взехме купата и отиваме в Европа. Сега два дни ще празнуваме, ще пием, ще пеем и след това ще мислим за бъдещето...

публикувано на 16.05.24 в 06:33
Гарет Саутгейт

Изкуственият интелект навлиза в националния отбор на Англия

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт вече се опира на силата на новите технологии за обработка на данни, докато подготвя отбора си Евро 2024, което ще се проведе от 14-и юни до 14-и юли в Германия. Предвид достигането на финала на Евро 2020, сега Англия също е смятана за един от претендентите за титлата. Но в щаба са доволни, че партньорството на..

публикувано на 15.05.24 в 16:09
Александър Зверев

Зверев и Циципас са четвъртфиналисти в Рим, Медведев отпадна

Третият поставен Александър Зверев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей кортове от сериите "Мастърс" в италианската столица Рим. Представителят на Германия се наложи над португалеца Нуно Боржеш с 6:2, 7:5 в четвъртия кръг след час и 27 минути игра. Двамата си размениха общо четири пробива в първия сет, приключил с..

публикувано на 15.05.24 в 06:32
Продадоха часовници Михаел Шумахер, за 4,41 милиона долара

Продадоха часовници на Михаел Шумахер, за 4,41 милиона долара

Часовници, принадлежащи на великия пилот от Формула 1 - Михаел Шумахер, бяха продадени за около 4 милиона швейцарски франка (4,41 милиона долара) от аукционна къща Christie's в Женева (Швейцария). Осемте часовника, включително  такива на Rolex, F.P. Journe и Audemars Piguet бяха обявени за продажба от семейството на Шумахер, който не е..

публикувано на 15.05.24 в 06:03
Волейболистите загубиха от Естония с 2:3 в контрола.

Бленджини започна със загуба в националния по волейбол

Мъжкият ни национален отбор по волейбол загуби първия мач под ръководството на новия треньор Джанлоренцо Бленджини - 2:3 (25:22, 19:25, 25:18, 28:30, 13:15) срещу Естония в официална контрола, играна в столичната зала „Христо Ботев“ пред публика. Днес предстои втора проверка, но срещата е затворена за фенове, като нашите се готвят за Лигата..

публикувано на 15.05.24 в 06:00

Спартак Плевен победи Рилски спортист и изравни резултата в полуфиналната серия

Отборът на Спартак Плевен победи Рилски спортист с 83:81 (19:22, 19:20, 26:21, 19:18) като домакин в зала „Балканстрой“ в Плевен в четвъртия мач от полуфиналния плейоф между двата тима в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и изравни резултата в серията на 2:2 успеха. Решителният пети двубой ще се играе на 17 май в Самоков. Талиб Занна бе..

публикувано на 14.05.24 в 21:32
Фернандо Каранга

Каранга и Текпетей с общо 10 мача наказание от Дисциплинарната комисия на БФС

Дисциплинарна комисия към Българския футболен съюз наложи солидни санкции за футболистите на ЦСКА-София Луис Фернандо Да Силва Монте-Каранга и Бърнард Текпетей от Лудогорец след срещата между двата тима от 32-ия кръг на Първа професионална лига. Каранга бе санкциониран със спиране на състезателни права за общо шест мача, а Текпетей - за четири...

публикувано на 14.05.24 в 20:06