Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Неоснователни са обвиненията на САЩ, че Русия е използвала химически оръжия в Украйна

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл определи като неоснователни обвиненията на САЩ, че руските сили са използвали химически оръжия в Украйна. Русия остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков:

"Както винаги такива изявления звучат абсолютно голословно и нямат никакви основания. Русия спазва задълженията си в съответствие с международното право в тази област".

САЩ обвиниха Русия в нарушаване на договора, заявявайки, че руските войски са използвали химическия агент хлорпикрин срещу украинските сили, както и че използват като метод за водене на война в Украйна химически вещества, които обичайно се използват за овладяване на размирици.

"Използването на тези химикали не е изолиран случай и вероятно е мотивирано от желанието на руските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да постигнат тактически напредък на бойното поле", беше казано в изявление на Държавния департамент.

Съединените щати обявиха снощи нови санкции, насочени срещу руски и чуждестранни компании и физически лица, свързани с руската инвазия в Украйна. Освен руски отбранителни компании и китайски юридически лица, санкциите засягат и няколко изследователски звена и компании, участващи в руските програми за химически и биологични оръжия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Историческия трактат на Петър Богдан представят в президентството на 21 май

Историческият трактат, посветен на България - "За древността на бащината земя и за българските дела" на Петър Богдан - ще бъде представен в сградата на Президентството на 21 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Трудът, написан на латински език, е завършен 1667 година и е един от най-ценните български писмени паметници. Архиепископ..

публикувано на 17.05.24 в 13:57
Калин Стоянов

Вътрешният министър: 16 досъдебни производства за купуване на гласове, 46 са сигналите

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани до момента, 46 е броят на сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство, по които към момента МВР работи. Това съобщи при посещението си в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Работим доста активно. Към днешна дата..

публикувано на 17.05.24 в 13:53

НСИ за първото тримесечие на 2024-та: Разходите на домакинствата за храни - почти 30%

Българинът яде все повече месо, плодове и зеленчуци, и употребява по-малко хляб, тестени изделия и олио - това сочат данните от наблюдението на Националния статистически институт за потреблението на основни храни през първото тримесечие на годината. Общият разход средно на човек от домакинството за този период е малко над 2500 лева или с близо 18% повече..

публикувано на 17.05.24 в 13:42

Гърция продава оръжия на Киев, обвиняват от опозицията

Гръцката опозиция изрази съмнение, че Атина продава оръжия на Киев без разрешение на парламента. От Министерството на отбраната отрекоха. Гръцката опозиция поиска спешно изслушване на министъра на отбраната Никос Дендиас след медийни публикации, че Гърция изнася тайно неизвестни видове оръжие за Украйна. В отговор Дендиас категорично..

публикувано на 17.05.24 в 13:38

Алекси Кесяков: Глобите за драстичните нарушения на пътя трябва да бъдат по-високи

" Глобите за драстичните, умишлените нарушения на пътя трябва да бъдат по-високи. Те коригират поведението ". Това каза пред БНР Алекси Кесяков - експерт по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ - София. Според него предложеното от министър Калин Стоянов за нарушителите на пътя е в правилната посока. " Когато говорим за глоби, трябва..

публикувано на 17.05.24 в 13:28

От НСО заявяват, че оказват пълно съдействие на следствието за катастрофата край Аксаково

От Националната служба за охрана заявяват в съобщение до медиите, че оказват пълно съдействие на компетентните органи по воденото във  връзка с катастрофата край Аксаково следствие. Мъж е загинал, а двама души са в болница след катастрофа с кола на НСО Стабилизирано е състоянието на жената, пострадала при катастрофата с кола на НСО..

публикувано на 17.05.24 в 13:04

Данчо Славов: Няма данни в колата на НСО да е имало видеорегистратор

Разследването на вчерашната катастрофа край Аксаково, в която участва и кола на НСО, ще бъде проведено обективно , увери в интервю за БНР Данчо Славов – военен прокурор във Военно-следствения участък – Варна. Още вечерта четиримата пътуващи в автомобила на НСО са разпитани лично от него. По думите на шофьора на автомобила – той се е движил..

публикувано на 17.05.24 в 13:03