Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегация на "Хамас" е в Египет заради предложението на Израел за примирие

Снимка: Алами/Ройтерс

На по-малко от 80 километра от Йерусалим продължава кръвопролитната война в ивицата Газа. 

Делегация на "Хамас" е в Египет, където по непотвърдена информация се обсъжда предложение на Израел за 40-дневно примирие. 

Въпреки продължаващия конфликт и израелските удари, младоженци в Газа, някои от които с протези заради ранявания, се бракосъчетаха съгласно местните традиции в рeгионалния парк.

Отвъд подобни бягства от действителността на войната, тя не спира. Най-малко 32-ма души са загинали в последните 24 часа в Ивицата Газа според здравните власти в палестинския анклав. Общият брой на убитите в рамките израелските военни действия в ивицата от 7 октомври насам вече е най-малко 34 654.

Анадолската агенция съобщава за най-малко 8 убити, сред които жени и деца, само при един израелски удар в Северна Газа. Припомням, че силите на Тел Авив обявиха победа в тази част на ивицата още преди седмици, но и в тях, както и в заплашената от сухопътна офанзива и пренаселена южна част, битките не спират.

"Спяхме спокойно, когато изведнъж ракета удари къщата на съседите ни - четириетажна сграда, населена единствено с цивилни жени и деца. Излязохме бързо, за да спасим хората, затрупани от руините. Успяхме да извадим петима пострадали, но и в момента има жени и деца под останките, а нямаме техника да ги освободим", заяви млад палестинец пред Анадолската агенция.

Делегация на "Хамас" е пристигнала в Египет, където домакините, както и представители на Катар и Съединените щати, опосредстват мирни преговори. "Хамас" настоява за трайно прекратяване на огъня, за да освободи оставащите под нейн плен израелски заложници. Не са ясни точните условия на сегашното израелско предложение, но според американския държавен секретар Антъни Блинкън групировката няма морално право на отказ.

По информация на Би Би Си предложението, което в момента се обсъжда предвижда 40-дневно прекратяване на огъня в Газа. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал Сауд

Кралят на Саудитска Арабия е бил на почивка в италиански курорт

Кралят на Саудитска Арабия, Салман бин Абдулазиз e прекарал 15-дневна ваканция в италианския морски град и курорт Виареджо в област Тоскана. Крал Салман е бил на почивка в най-луксозния 5-звезден хотел на Виареджо, разкриват всички медии на Апенините. Придружавали са го съпругите му, внуците му, както и голям брой обслужващ персонал и..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Партиите от левия спектър търсят обединение и идеи, с които да върнат избирателите

Партиите от левия спектър се събраха, за да видят възможно ли е обединение и с какви идеи могат да върнат избирателите си и да привлекат нови.  Вдъхновени от победата на френските леви отпреди дни, обединени в "Новия народен фронт", и с предупреждението, че интелигентните хора не обсъждат други хора, а идеи, започна дискусията. Представители на..

публикувано на 12.07.24 в 14:53

Медицинският хеликоптер транспортира 16-годишна към "Пирогов" от болницата във Велико Търново

16-годишно момиче в тежко състояние след катастрофа взе медицинският хеликоптер от областната болница във Велико Търново днес към 13:30 часа.  Пострадалата е в тежко състояние и се транспортира до болница "Пирогов" в София. Това е втора спасителна мисия на медицинския хеликоптер от великотърновската болница.  Девойката е пострадала вчера при..

публикувано на 12.07.24 в 14:39

Втори ден гасят пожар край граничното кюстендилско село Преколница

Три екипа на Районната противопожарна служба, десетки горски работници втори ден гасят пожар, възникнал в четвъртък следобед в района на граничното кюстендилско село Преколница.  Първоначална са засегнати около 65 декара частна горска територия, но огънят се разраства.  Освен трите пожарни, на терена са и екип от ДГС-Кюстендил, с..

публикувано на 12.07.24 в 14:11
Красимира Катинчарова

Напусналите ПГ на "Величие" няма да преговарят нито за втория, нито за третия мандат

Депутатите, напуснали парламентарната група на партия Величие обявиха, че няма да преговарят  нито за втория, нито за третия мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент. Красимира Катинчарова заяви: "Дори и да бяхме останали като парламентарна група, считаме, че нашите 13 гласа няма да бъдат решаващи да бъдем едновременно верни на..

публикувано на 12.07.24 в 14:05

Ивет Добромирова: Етническата карта е политическа дъвка, да не се хващаме за нея

За скърцанията между Доган и Пеевски отдавна се говори, но не очаквах, че ще има такова развитие . Това заяви пред БНР Ивет Добромирова - журналист и пиар експерт. Тя е изключително изненадана от случващото се в партията.  По думите ѝ Делян Пеевски е получил "криле" от политическото си позициониране :  "От добрите сили, които нямаха проблем..

публикувано на 12.07.24 в 14:03

Йордан Цонев и Хамид Хамид обвиниха депутати, подкрепящи Доган, за оказван натиск

Депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид обвиниха депутати, подкрепящи Ахмед Доган, че са оказвали натиск върху активисти, етнически турци: "Да ги назова поименно: Джевдет Чакъров, Рамадан Аталанй, Джейхан Ибрямов, Севим Али. Искате ли още? Заплашвали са ги по телефона ето така: "Ти ще предадеш ли нашия етнос? Ти ще предадеш ли..

публикувано на 12.07.24 в 14:01