Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Станкова: "Отче наш!" има за цел да простим на нашите длъжници...

Юлия Станкова
Снимка: Пламена Бачийска

"Когато човек се опита да разбере дали не е наранил някого, неволно или нарочно, тогава той получава помощ в храма, и си мисля, че след това продължава живота си по един по-добър начин, каза за "Хоризонт" Юлия Станкова, художник и богослов

"Молитвата е нещо естествено за човека, вградено в неговата психика, защото животът ни е сложен. Ние сме хем смъртни, хем безсмъртни, хем крайни, хем безкрайни...

Трудно е да се балансира между тези истини и затова се налага да потърсим помощ от своя създател, да ни помогне да балансираме в този труден живот.

Исус Христос препоръчва молитвата "Отче, наш!" на своите ученици, обръщайки внимание на думите - "И прости нам, както ние прощваме на нашите длъжници"

Защото, ако ние не простим на тях, няма как молитвата ни да е истинска. Ние лъжем...Няма защо да повтаряме тогава молитвата, защото е важно да разберем как да прощаваме, или да помолим Господ да ни покаже как да прощаваме първо, и чак тогава да казваме тази молитва вече с чиста душа, сподели още Станкова.

"Мисля, че е дошло времето да събера в албум всички мои картини от текстове по Библията - по Стария и Новия завет, 30 години назад, да ги подредя хронологично, защото навършвам 70 години и е време да направя това, каза още Станкова.

Станкова разказа, че дори разпятието на Христос се изобразява във византийската иконопис с ярки цветове, защото според византийските мастори цветът е светлина.

Защото в иконописта обектите и фигурите не са осветени отвън, те самите са светещи, те са излъчващи, излъчват светлина и това се постига чрез цвета, поясни тя.

По думите й това е абстрактно изкуство и в същото време то е толкова образно и въздействащо, с което се изважда вътрешното и невидимото на преден план и образът не се нуждае от превод, а чрез очите образът пътува към сърцето и претворява човека, разказа още тя за византийската иконопис.

Станкова разказа още за цветовете и тяхното значение в иконописта, като сред тях най-голямо значение имат синьото и червеното.

"Червеното за юдеите е символизирало помощта, която Бог спуска за хората, това е вертикалната връзка между човека и бога, отгоре надолу, а синият цвят те свързвали със стремленията на хората да достигнат до Божията чистота, Божията светлина и този стремеж е пак по вертикалата отгоре - надолу. 

Червеното не е на показ, то трябва да се търси, то трябва да се търси и изиска отдаденост, така и вътрешната дреха на Христос е червена, а външната е синя, така се свързва вътрешното с външното - Божественото и човешкото, така без думи се говори за Богочовешката природа на Исус Христос, които съществуват заедно, но без да се смесват, разказа още Юлия Станкова.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16