Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският президент Клаус Йоханис е на двудневна визита в САЩ

Клаус Йоханис и Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията в Украйна и Черноморския басейн, както и укрепването на сигурността в евроатлантическото пространство са приоритетни теми на разговорите между румънския президент Клаус Йоханис и американския му колега Джо Байдън.

Румънският държавен глава е на двудневно посещение в САЩ и ще бъде приет тази вечер в Белия дом, когато двамата лидери ще отбележат 20 години от членството на Румъния в НАТО.

Според Radio Romania Actualitati, посещението на президента Клаус Йоханис в Съединените американски щати ще потвърди отново ролята на Румъния като доставчик на сигурност и активен участник в управлението на международни кризи. Президентът Джо Байдън се очаква да благодари на Йоханис за приемането на американските военни на румънска територия и да отличи многобройния принос, който Румъния има за сигурността на източния фланг на НАТО.

Двамата лидери ще потвърдят твърдата си подкрепа за Украйна и в същото време ще направят преглед на много области на двустранно сътрудничество: енергетика, икономика, но и общи демократични ценности, посочва още Radio Romania Actualitati.

Утре президентът на Румъния ще бъде удостоен с наградата "Изтъкнато международно лидерство" за 2024 г., присъдена от Атлантическия съвет в Съединените щати, като признание за кариерата му и ролята му на трансатлантически и европейски лидер.

Клаус Йоханис е първият европейски държавен глава, който ще бъде удостоен с това отличие през последните 24 години от създаването на наградата.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Мирослав Спасов

Личен лекар: Носете си сините здравни книжки при пътуване!

Лято е. Натовареността е по-малка, обясни в предаването "Преди всички" д-р Мирослав Спасов, педиатър и личен лекар. Лекарят отчита известно увеличаване на случаите на ковид на българи, които летуват в Гърция. Децата страдат от обичайни за този сезон чревни инфекции. Когато хората лекуват, продължава практиката да настояват за електронни..

публикувано на 31.07.24 в 08:43
Кольо Колев

Третият мандат според Кольо Колев: Шоу с елементи на пиар

Поведението на всички партии във връзка с третия мандат ще бъде опит за правене на добро впечатление – нещо като шоу с елементи на пиар . Това мнение изрази пред БНР социологът Кольо Колев от агенция "Медиана". Няма успешни преговори пред камерите , напомни той. "Това ще бъде демонстрация на национална отговорност, принципност, грижа..

публикувано на 31.07.24 в 08:02

Комисията по отбрана в НС обсъжда купуването на боеприпаси за "Страйкър"

Комисията по отбрана ще обсъди предложението за купуване на боеприпаси за машините "Страйкър". МС приема инвестиционен разход за армията и проект на договор за боеприпаси за "Страйкър" Прогнозната стойност е около 64 880 000 долара. Схемата за плащане предвижда първоначален депозит в размер на около 1 444 000 долара. И разсрочено..

публикувано на 31.07.24 в 07:56
Демонстрация в подкрепа на действащия президент Николас Мадуро в Каракас, 30 юли 2024 г.

Нови протести във Венецуела след оспорваните изборни резултати

Във Венецуела продължават протестите с искания за прозрачност на резултатите от изборите. Властите твърдят, че на вота в неделя действащият президент Николас Мадуро е спечелил трети мандат, според опозицията е победил нейният кандидат Едмундо Гонсалес. Неправителствени организации съобщиха за 11 загинали при сблъсъците. 750 души са били..

публикувано на 31.07.24 в 07:49

Започва Богородичният пост

За православните християни започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание животът на света Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 07:45

Русия твърди, че е превзела гр. Пивден в Донецка област

Тази нощ Русия е осъществила нападение с дронове срещу Киев и околностите му. Това съобщи ръководителят на военната администрация на украинската столица Сергей Попко в Телеграм. Агенция Ройтерс цитира свидетели, които са чули взривове, приличащи на стрелба на системите за противовъздушна отбрана, опитващи се да отблъснат атака. В Киев и по-голямата..

публикувано на 31.07.24 в 07:38
Исмаил Хания

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е убит в Техеран

Лидерът на радикалната палестинска групировка "Хамас" Исмаил Хания е бил убит в иранскaта столица Техеран, съобщи палестинската ислямистка групировка. По-рано израелската армия обяви, че при атака с изтребители в района на Бейрут е загинал най-висшият военен командир на ливанската групировка "Хизбула" Фуад Шукр. От "Хамас" официално..

публикувано на 31.07.24 в 07:37