Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без представители на "неприятелски страни" на Парада на победата в Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

Русия не е поканила на днешния Парад на победата в столицата официални представители на "неприятелски" страни, заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова.

От Москва съобщиха за 8 пострадали при украинска атака с дрон в Белгородския регион и за нападение срещу петролна база в Анапа в Краснодарския край.

Според руските военни за денонощието са свалени общо 46 украински дрона.

Украйна съобщи за над 30 случая на обстрел на Сумска област за последните 24 часа.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че първостепенна задача на украинските въоръжени сили е да предотвратят опитите на руските сили за настъпление на фронта.

В Русия започнаха военните паради по случай Деня на победата.
Страната отбелязва 79-а годишнина от победата над нацистка Германия.
Честванията преминават под знака на войната на Русия срещу Украйна и на фона на взаимни обвинения между Москва и Киев за атаки срещу цивилни.
По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за контрол на пътя в Гърция

Мерките за контрол на пътния трафик в Гърция са засилени във връзка с предстоящите православни празници. Движението в цялата страна е натоварено, съобщават от полицията. С увеличени екипи по цялата пътна мрежа гръцката полиция засили контрола на трафика във връзка с предстоящите няколко почивни дни за празника на Богородица. Натоварени са..

публикувано на 10.08.24 в 20:31

Пожарът край Мърчево е изгасен

Пожарът край бойчиновското село Мърчево е изгасен. Една пожарна и три автомобила на гражданска защита Монтана потушиха пламъците на близо 100 декара. Огнеборци не допуснаха огъня да достигне първите къщи в селото. Близо 4 часа продължи борбата с огъня край Мърчево. Сигналът бе подаден в 15:30 часа днес. Огънят обхвана земеделска земя, на която..

публикувано на 10.08.24 в 20:20
Салвадор Иля

Салвадор Иля официално встъпи начело на правителството на Каталуния

Социалистът Салвадор Иля официално встъпи в длъжност начело на регионалното правителство на Каталуния, съобщиха световните агенции. Това стана по време на церемония в правителствения дворец в Барселона. Иля е първият политик от много време насам, който заема поста, като същевременно се противопоставя на отцепването на региона. Дебатите и..

публикувано на 10.08.24 в 20:18

Потушават пожар и край бившата азотна станция на мини "Бобов дол"

Екипи на пожарната, горски работници, от Общината, доброволци гасят пожар, възникнал в близост до бившата азотна станция на мини "Бобов дол" този следобед. Огънят навлязъл и в близката гора, но ситуацията вече е овладяна, каза след 19 ч. за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Същевременно другият пожар  - между Бобошево и Сопово е..

публикувано на 10.08.24 в 20:07
Иванчева и Петрова на влизане в залата на съда. /архив/

Иванчева зове за предсрочно освобождаване на Биляна Петрова от затвора в Сливен

Излежаващата присъда в Сливенския затвор Десислава Иванчева призова в профила си в една от социалните мрежи за предсрочното освобождаване на Биляна Петрова - бившата ѝ заместничка, докато беше кметица на столичния район Младост.  Двете бяха осъдени съответно на 6 и 5 години лишаване от свобода по обвинение за искане на подкуп.  В началото на миналия..

публикувано на 10.08.24 в 19:58

Антирасистки демонстрации и контрапротести в Обединеното кралство

Антирасистки демонстрации и контрапротести се проведоха и се провеждат на много места в Обединеното кралство през днешния съботен ден при засилено полицейско присъствие. До безредици обаче поне до момента не се стигна. 22 антирасистки демонстрации бяха организирани днес в редица британски градове като Портсмут, Нюкасъл, Оксфорд, Бирмингам,..

публикувано на 10.08.24 в 19:53
Борислав Гуцанов

БСП смята, че президентът не трябва да налага вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование

БСП смята, че президентът Румен Радев не трябва да налага вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Приетата в петък на две четения промяна забрани пропаганда и популяризирането в училищата на идеи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация. Председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов обясни...

публикувано на 10.08.24 в 19:31