Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК одобри смяна в листата на ПП-ДБ при кандидатите за ЕП

Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри промяна в листата на коалиция ПП-ДБ за участие в изборите за членове на Европейския парламент (ЕП).

След като Комисията отказа да регистрира Ива Богданова Руйчева като кандидат под № 9, тя е заменена в листата от Светлан Илиев. Промяната се прави по предложение на коалицията.

Днес изтича крайният срок за промени в листите, когато регистрация за кандидат е обявена за недействителна, на негово място партията или коалицията може да предложи друг кандидат.

Също до края на днешният ден регистриран кандидат за депутат или за евродепутат може да се откаже със заявление пред РИК или ЦИК от участие във вота "две в едно" насрочени за 9 юни, а на негово място да се регистрира друг кандидат. 

От полунощ се открива официалната предизборна кампания. Тя продължава от 10 май до полунощ на 7 юни. Предизборната агитация е забранена в деня за размисъл - 8 юни, както и в деня на вота - 9 юни. 

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китай няма да участва в конференцията за мир в Украйна, организирана от Швейцария

Китай няма да участва в конференцията за мир в Украйна, организирана от Швейцария. Говорителката на китайското външно министерство обясни, че условията на насрочения за средата на юни форум в Берн са "далеч под изискванията на Пекин". "Китай винаги е настоявал, че една международна конференция за мир бе трябвало да бъде подкрепена и от..

публикувано на 31.05.24 в 20:51

Столичният кв. Челопечене посрещна копието на Чудотворната икона на Св. Богородица

Жители и гости на столичния квартал Челопечене посрещнаха копието на Чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир. Поводът за идването на иконата в квартала е, че се навършват 16 години от експлозиите във военното поделение в Челопечене през 2008 г. С литийно шествие, водено от Тивериополския епископ Тихом, Чудотворната..

публикувано на 31.05.24 в 20:38
Джо Байдън

Байдън: Тръмп заплашва нашата демокрация

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в петък, че бившият държавен глава Доналд Тръмп представлява заплаха за демокрацията и съдебната система на САЩ. "Доналд Тръмп заплашва нашата демокрация. Първо, той постави под въпрос нашата избирателна система. След това той постави под съмнение нашата съдебна система. И сега можете да го..

публикувано на 31.05.24 в 20:18
Пресконференция на Доналд Тръмп след осъдителната присъда

Доналд Тръмп обяви, че ще обжалва осъдителната присъда

Доналд Тръмп обяви в петък, че ще обжалва осъдителната присъда, която го направи първият президент на САЩ, осъден за престъпление, съобщава Ройтерс. Той обаче ще трябва да изчака присъдата си на 11 юли, преди да предприеме тази стъпка. Тръмп - виновен по всички обвинения по делото за пари срещу мълчание На пресконференция във фоайето на..

публикувано на 31.05.24 в 19:54

Доброволци от 5 държави организират двудневен фестивал за децата от кв. "Надежда" в Сливен

Доброволци от 5 държави – Франция, Великобритания, Германия, Румъния и България, организират двудневен фестивал за децата от квартал "Надежда" в Сливен по случай 1-ви юни Деня на детето. Учители, университетски преподаватели, студенти и ученици забавляват децата с игри, спорт, музика, представления и танци. В шатрите, разположени в..

публикувано на 31.05.24 в 19:28

БНБ промени лиценза на "БОРИКА" като оператор за обслужване на клиентски преводи в евро БИСЕРА

БНБ прие решение за изменение на лиценза на „БОРИКА“ като оператор на платежната система за обслужване на клиентски преводи в евро БИСЕРА, съобщиха от Централната банка. Взето е решение и за включване на БНБ като директен участник в паневропейската платежна система STEP2, оперирана от EBA Clearing. Основната промяна в дейността на платежната..

публикувано на 31.05.24 в 19:17

Кой не позволява да има паметник на Стефан Данаилов в градинката пред Народния театър

Пет години продължават опитите да Ирен Кривошиева да се постави паметник на любимеца на няколко поколения българи - актьора Стефан Данаилов, в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“. Веднага след смъртта му, през ноември 2019 г., Кривошиева започва подписка за издигане на монумент пред Народния театър. Срещата се с големия Вежди..

публикувано на 31.05.24 в 19:09